667
Μαθητές στην Βαρσοβία κρατάνε πλακάτ που αναγράφουν «Δεν υπάρχει πλανήτης Β» | Reuters

Ενα εκατομμύριο μαθητές στους δρόμους για την κλιματική αλλαγή

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2019, 16:41
Μαθητές στην Βαρσοβία κρατάνε πλακάτ που αναγράφουν «Δεν υπάρχει πλανήτης Β»
|Reuters

Ενα εκατομμύριο μαθητές στους δρόμους για την κλιματική αλλαγή

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2019, 16:41

Από το Λονδίνο έως το Βερολίνο και από το Σίδνεϊ έως το Σαντιάγκο της Χιλής.

Και επίσης, από την Μπογκοτά μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Όσλο μέχρι την Βιέννη, σχεδόν ένα εκατομμύριο μαθητές σε 110 κράτη ανταποκρίθηκαν την Παρασκευή στο κάλεσμα της «Παγκόσμιας απεργίας για το Κλίμα» με την ευκαιρία των επικείμενων Ευρωεκλογών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο διοργανώθηκαν 120 πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις, πρωτοστατούντος του Λονδίνου φυσικά, με το Εδιμβούργο, το Μπράιτον, το Μπέρμιγχαμ, το Μάντσεστερ και το Λίβερπουλ να γεμίζουν από εφήβους που συμμετέχουν ενεργά στο παγκόσμιο κίνημα Global Climate Strike, το οποίο από τον Αύγουστο του 2018 διοργανώνει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας FridaysForFuture.

Στο Βερολίνο, 10.000 μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου, ενώ εξίσου ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν στο Αμβούργο (17.500 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία) και στη Φρανκφούρτη, 4.500 άνθρωποι, που πραγματοποίησαν πορεία προς την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Λονδίνο

Οι γερμανοί μαθητές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν, μεταξύ άλλων, συνθήματα όπως «Το κλίμα τώρα, τα μαθήματα αργότερα!», «Μην τον κάνετε να εκραγεί, οι καλοί πλανήτες είναι δύσκολο να βρεθούν», «Δεν υπάρχει πλανήτης Β».

«Η κλιματική αλλαγή δεν έχει σύνορα, κάποια στιγμή θα είναι μη αναστρέψιμη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 21χρονος Άαρον Λάνγκουτ, ένας φοιτητής στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα, στο Όσλο, διαδηλωτές της οργάνωσης Extinction Rebellion απέκλεισαν την είσοδο της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας, αξιώνοντας το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο στον κόσμο, να σταματήσει να επενδύει σε εταιρείες που καίνε άνθρακα.

Τουλάχιστον 10 διαδηλωτές απέκλεισαν την κεντρική είσοδο στην Τράπεζα Norges Bank και του NBIM κρατώντας πανό, ενώ ζωγράφισαν με σπρέι συνθήματα στα παράθυρα του κτιρίου.

Λισαβόνα

Θέλοντας να επικεντρώσουν την προσοχή σε όσα αποκαλούν «αναποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», οι διαδηλωτές σχεδιάζουν ευρύτερες κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να τερματίσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, τονίζει σε ανακοίνωση η οργάνωση.

Στη Στοκχόλμη, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η 16χρονη ακτιβίστρια που έγινε σύμβολο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, ευχαρίστησε τους χιλιάδες νέους που άφησαν τα μαθήματά τους για να πάρουν μέρος στην απεργία για το κλίμα.

Βιέννη

«Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες παιδιά απεργούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι πραγματικά απίστευτο» σημείωσε η νεαρή ακτιβίστρια, ενώ το πλήθος φώναζε «Γκρέτα, Γκρέτα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας της Στοκχόλμης 6.000-8.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό πάρκο Κουνγκστραντγκάρντεν, στο πλαίσιο της κινητοποίησης.

Η Γκρέτα στη Στοκχόλμη

«Είμαστε στη μέση μιας υπαρξιακής κρίσης και ο χρόνος εξαντλείται» υπογράμμισε η Τούνμπεργκ, η οποία προέτρεψε τους πολιτικούς και τους ενήλικες να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Οι αποχές από τα μαθήματα θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί», τόνισε η ηγερία του κινήματος “Fridays for Future”, την ίδια στιγμή που υπέγραφε άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ζητώντας την κατεπείγουσα εφαρμογή των ενδιάμεσων στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού με καταληκτικό ορίζοντα το 2030 με γενναίες επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, άμεση ακύρωση των εξορύξεων σε θάλασσες και βουνά και κήρυξη Κλιματικής Έκτακτης Ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σαντιάγκο, Χιλή

«Έχουμε την αίσθηση ότι πολλοί ενήλικες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως ότι εμείς οι νέοι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την κλιματική κρίση ολομόναχοι», υπογραμμίζει η Τούνμπεργκ στο άρθρο που συνυπογράφει με την Γερμανίδα Λουίζα Νοϊμπάουερ.

Τέλος, νεαροί ακτιβιστές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία κατέβηκαν στους δρόμους με αίτημα οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες να αναλάβουν γρήγορα δράση για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να δώσουν μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Ανησυχώ για όλες τις καιρικές καταστροφές. Κάθε φορά που σημειώνεται εδώ μια δασική πυρκαγιά, άλλο ένα ζώο ενδέχεται να εξαφανιστεί» είπε η Νίνα Πασκουαλίνι, ηλικίας 13 ετών, που συμμετείχε στη διαδήλωση στη Μελβούρνη.

«Γκρέτα, είμαστε μαζί σου» γράφει το πλακάτ του μαθητή στη Μπογκοτά της Κολομβίας

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...