604
Η μητέρα του 42χρονου Λαμπέρ, Βιβιάν, που αγωνίζεται για την συνέχιση της φροντίδας στο γιό της | Reuters

Διχάζει τη Γαλλία (και την οικογένειά του) ο τετραπληγικός Βενσάν Λαμπέρ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2019, 15:43
Η μητέρα του 42χρονου Λαμπέρ, Βιβιάν, που αγωνίζεται για την συνέχιση της φροντίδας στο γιό της
|Reuters

Διχάζει τη Γαλλία (και την οικογένειά του) ο τετραπληγικός Βενσάν Λαμπέρ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2019, 15:43

Ο Βενσάν Λαμπέρ είναι ένας τετραπληγικός, χωρίς επαφή με το περιβάλλον του και χωρίς να δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη το 2008.

Είναι σε μόνιμη κατάσταση φυτού με την ιατρική του κατάσταση να είναι μη-αναστρέψιμη, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς της μονάδας ανακούφισης πόνου και παρηγορητικής αγωγής στο νοσοκομείο της Ρεν όπου νοσηλεύεται εδώ και χρόνια.

Η υπόθεση του 42χρονου Γάλλου έχει διχάσει βαθιά την οικογένεια του Λαμπέρ αλλά και τη γαλλική κοινωνία εν γένει: από την μία πλευρά, η σύζυγός του Ρασέλ, έξι αδέλφια του και ο ανιψιός του θεωρούν πως πρέπει να διενεργηθεί υποβοηθούμενη ευθανασία στον Βενσάν, προκειμένου να πεθάνει με αξιοπρέπεια – ειδικά μετά την απόφαση της ιατρικής ομάδας του ασθενούς που από το 2013 σύστησε τη διακοπή της παροχής φροντίδας, καθώς «δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να γίνει προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση και η ζωή του».

Απέναντι σε όσους είναι υπέρ της διακοπής της παροχής φροντίδας στον Λαμπέρ βρίσκονται οι γονείς του που, ως πιστοί καθολικοί, αντιτίθενται έντονα στην παθητική ευθανασία.

Ο Βενσάν Λαμπέρ

Όπως τονιζει σε συνέντευξη τους στους βρετανικούς Times ο ανιψιός του, Φρανσουά, «η υπόθεση του Βενσάν άνοιξε το αγεφύρωτο κενό που υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες στη Γαλλία, ανάμεσα στους κοσμικούς εκσυγχρονιστές που είναι υπέρ της ευθανασίας και τους παραδοσιακούς Καθολικούς που θεωρούν πως μια θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί με κάθε κόστος».

Στα τέλη Απριλίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας, η ανώτατη δικαστική αρχή της Γαλλίας, είχε αποφασίσει πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία διακοπής της σίτισης, της χορήγησης υγρών και ισχυρής νάρκωσης.

Όπερ και εγένετο, για μερικές ημέρες.

Ωστόσο, πριν μερικά 24ωρα, το εφετείο του Παρισιού, στο οποίο προσέφυγαν οι γονείς του Λαμπέρ, διέταξε να ξαναρχίσει η ιατρική φροντίδα προκειμένου ο ασθενής να διατηρηθεί στη ζωή, ωσότου εκφραστεί για την υπόθεσή του επιτροπή του ΟΗΕ.

Το εφετείο «διατάσσει το γαλλικό Κράτος (…) να εφαρμοστούν τα προσωρινά μέτρα που ζητήθηκαν από τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Αναπήρων την 3η Μαΐου 2019», δηλαδή να μην ανασταλεί η σίτιση και η ενυδάτωση του ασθενούς, αναφέρει η απόφαση, που μπόρεσε να συμβουλευθεί το Γαλλικό Πρακτορείο.

Για «μια εξαιρετική νίκη» έκανε λόγο ο δικηγόρος των γονιών του Λαμπέρ, προσθέτοντας ότι μέσα σε «έξι μήνες» η Επιτροπή του ΟΗΕ θα μπορέσει «να μελετήσει την υπόθεση του Βενσάν», εξηγώντας πως αν και «δεν πρόκειται παρά για προσωρινή απόφαση» είναι «συμβολική και ισχυρή».

Επιπλέον, το περασμένο Σάββατο οι γονείς του 42χρονου έστειλαν επιστολή στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας του να επέμβει προκειμένου να μην σταματήσει η παροχή ιατρικής φροντίδας στον γιο τους.

Βασίζονταν κυρίως στο αίτημα που διατύπωσε την Παρασκευή η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Αναπήρων του ΟΗΕ, η οποία ζήτησε από το Παρίσι να μην αναστείλει την ιατρική φροντίδα του Λαμπέρ μέχρις ότου εξετάσει την υπόθεση.

«Κύριε Πρόεδρε, ο Βενσάν Λαμπέρ θα πεθάνει αν δεν συνεχιστεί η χορήγηση υγρών την εβδομάδα της 20ης Μαΐου, αν δεν κάνετε κάτι και είστε ο τελευταίος και ο μοναδικός που μπορεί να επέμβει», τονίζουν στην επιστολή οι δικηγόροι των γονέων του, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro.

«Στη Γαλλία του 2019 κανείς δεν θα πρέπει να πεθάνει από δίψα και πείνα», τονίζεται στην επιστολή.

Ωστόσο η γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζέν τόνισε ότι «όλες οι νομικές προσφυγές έχουν εξαντληθεί και όλα τα δικαστήρια, τόσο τα εθνικά όσο και τα ευρωπαϊκά, έχουν επιβεβαιώσει ότι η ιατρική ομάδα που έχει αναλάβει την υπόθεσή του έχει το δικαίωμα να σταματήσει να παρέχει φροντίδα».

Εξίσου διχασμένη είναι και η γαλλική κοινή γνώμη σε μια χώρα όπου η ευθανασία είναι παράνομη, όμως οι γιατροί μπορούν να βάζουν τους ασθενείς που δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης σε κατάσταση βαθιάς νάρκωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...