1338
Mια κάτοικος του Ορλάντο μετέχει στην αγρύπνια για τα αθώα θύματα της επίθεσης στο γκέι κλαμπ Pulse | Reuters

Η επόμενη μέρα του μακελειού στο Ορλάντο

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2016, 09:44
Mια κάτοικος του Ορλάντο μετέχει στην αγρύπνια για τα αθώα θύματα της επίθεσης στο γκέι κλαμπ Pulse
|Reuters

Η επόμενη μέρα του μακελειού στο Ορλάντο

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2016, 09:44

Η Αμερική συνεχίζει να βρίσκεται σε σοκ. Το μακελειό του Ορλάντο όπου ο Ομαρ Ματίν σκόρπισε τα ξημερώματα της Κυριακής τον θάνατο σε ένα γκέι κλαμπ, δεν έχει ακόμα εξηγηθεί – παρά μόνο ίσως υπό το πρίσμα της ευκολίας με την οποία ένας παλαβός μπορεί να αποκτήσει ένα όπλο και να σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους. Και ενώ το σενάριο του «μοναχικού τρομοκράτη» θαυμαστή του ISIS άρχισε να εξασθενεί καθώς η Αμερική μάθαινε ότι ο δράστης ήταν τελικά ένας θαμώνας του «Pulse» που ψαχνόταν για ανδρική παρέα, η προσοχή των διωκτικών αρχών στράφηκε προς τη σύζυγό του – άραγε ήξερε; Παράλληλα το λουτρό αίματος του Ορλάντο παρήγαγε πολιτικά αποτελέσματα, καθώς σημειώθηκε εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας…

Η τελευταία καταγεγραμμένη διαφορά ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν αυτή που είχε καταγράψει το γκάλοπ του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos. Σε εκείνη τη μέτρηση η υποψήφια των Δημοκρατιών διατηρούσε ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας (άνω του 10%) έναντι του Τραμπ. Ολα αυτά πριν από το μακελειό στο Ορλάντο.

Με το αίμα των αθώων θυμάτων να μην έχει στεγνώσει ακόμη και τη μνήμη τους να βαραίνει τη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ, αρκετοί αναλυτές επισήμαναν ότι το συγκεκριμένο γεγονός ενδέχεται να επηρεάσει καταστάσεις και να αλλάξει αρκετά τα πολιτικά δεδομένα. Μπορεί να ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και όχι πράξη μιας ομάδας εξτρεμιστών, εντούτοις η εκθετική του δύναμη είναι ικανή να διαμορφώσει μια καινούργια ατζέντα θεμάτων στο ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα. Ποιος θα μπορούσε να βγει κερδισμένος από την αναταραχή; Φυσικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οπερ και εγένετο. Η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας (πάλι από την εταιρεία Ipsos/Reuters) δείχνει την Κλίντον πρώτη, αλλά η διαφορά της με τον Τραμπ έχει μειωθεί κατά δύο περίπου ποσοστιαίες μονάδες (από 13% έπεσε στο 11,6%). Το αποτέλεσμα είναι ευεξήγητο: ο Τραμπ προσπάθησε από την πρώτη στιγμή του μακελειού στο Ορλάντο να το εκμεταλλευτεί πολιτικά υποστηρίζοντας πως είναι οι πολιτικές των Δημοκρατικών που ευθύνονται για τέτοιου είδους μαζικές δολοφονίες. Για να επαναλάβει πως αν εκείνος γίνει ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου θα απαγορεύσει την είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Από την μεριά της, η Κλίντον προσπάθησε να αντικρούσει τη «ρητορική μίσους» του αντιπάλους της κάνοντας λόγο για προσπάθεια δαιμονοποίησης των αμερικανικών μουσουλμάνων και των μουσουλμάνων γενικότερα.

2016-06-15T004451Z_356570280_S1AETJYLHRAA_RTRMADP_3_USA-ELECTION-TRUMP
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Γκρίνσμπορο της Β. Καρολίνας/Reuters

Είναι πλέον προφανές ότι η επίθεση στη Φλόριντα θέτει νέα ζητήματα στα οποία οι δύο υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν. Θέματα όπως η μετανάστευση, η θρησκευτική ανοχή και η χρήση των όπλων (άρα και η βία που προέρχεται από τη χρήση τους).

Παρά το γεγονός ότι οι ομοσπονδιακοί ερευνητές που έχουν αναλάβει τη σκιαγράφηση του προφίλ του 29χρονου Ομαρ Ματίν, επιμένουν πως ο δράστης ριζοσπαστικοποιήθηκε μόνος του, άρα δεν υπάρχει κάποιο υπόγειο ρεύμα στρατολόγησης εντός των ΗΠΑ, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει τη «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία», ενώ προειδοποίησε εναντίον των πολιτικών της Κλίντον όσον αφορά τη μετανάστευση διότι όπως έκρινε θα επιτρέψουν σε δυνητικούς δράστες επιθέσεων να εισέλθουν στη χώρα. Παράλληλα, κάλεσε ξανά να απαγορευθεί η έλευση μουσουλμάνων μεταναστών στις ΗΠΑ.

Σε ομιλία του τη Δευτέρα, ο Τραμπ είπε ότι θα απαγορεύσει, εάν εκλεγεί πρόεδρος, τη μετανάστευση από χώρες με «αποδεδειγμένο ιστορικό τρομοκρατίας», επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ, της Ευρώπης και συμμαχικών χωρών, «ωσότου να αντιληφθούμε πλήρως πώς να τερματίσουμε τις απειλές αυτές».

Η Κλίντον χαρακτήρισε ανησυχητική την αντίδραση του Τραμπ στην επίθεση στη Φλόριντα. «Η προκατάληψη, η παράνοια και ο κομματισμός δεν είναι σχέδιο και δεν θα προστατεύσουν κανέναν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Η ίδια επανέλαβε ότι υποστηρίζει τη συντονισμένη στρατιωτική δράση στη Συρία και στο Ιράκ και κάλεσε να επιβληθούν αυστηρότεροι έλεγχοι στις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ.

2016-06-13T182607Z_91367591_S1AETJSFWPAA_RTRMADP_3_USA-ELECTION-CLINTON
Η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Κλίβελαντ/Reuters

Ο Τραμπ πάντως δεν καρπώθηκε το σύνολο της πτώσης του ποσοστού της Κλίντον στη δημοσκόπηση. Το ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι δεν θα ταχθούν υπέρ κανενός από τους δύο υποψήφιος αυξήθηκε σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, στο 22,4% από 20,6%.

Ο Τραμπ ακολουθεί την ίδια γραμμή «δράσης» όπως και μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και το Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας. Τότε η έντονη ρητορική του είναι βρει ευήκοα ώτα στο ακροατήριο των Ρεπουμπλικάνων ανεβάζοντας σημαντικά την επιρροή του. Βλέποντας πως τα θέματα της τρομοκρατίας είναι ένα προνομιακό πεδίο γι’ αυτόν, ποντάροντας στον μαζικό φόβο, προσπάθησε κι αυτή τη φορά να βρει μέγιστο κέρδος μέσα από τον… μέγιστο πόνο.

Βάσει των δημοσκοπήσεων της Ipsos, τους τελευταίους μήνες οι περισσότεροι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων θεωρούν τον Τραμπ τον καλύτερο υποψήφιο όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ τον εμπιστεύονταν περισσότερο από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους για να ηγηθεί των ένοπλων δυνάμεων.

Η πλειονότητα των Ρεπουμπλικάνων τάσσεται επίσης υπέρ της πρότασης του Τραμπ να απαγορευθεί συλλήβδην στους μουσουλμάνους μετανάστες η είσοδος στις ΗΠΑ, ενώ στο σύνολο του δείγματος η πλειονότητα αντιτάσσεται σε αυτήν. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω Διαδικτύου σε δείγμα 1.063 πιθανών ψηφοφόρων και έχει ποσοστό στατιστικού σφάλματος ±3,5 εκατοστιαίων μονάδων.

Η σύζυγος του Ματίν γνώριζε!

Η σύζυγος του ενόπλου, ο οποίος δολοφόνησε 49 ανθρώπους σε ένα γκέι κλαμπ στο Ορλάντο την Κυριακή γνώριζε ότι σχεδίαζε να διαπράξει την επίθεση και ενδέχεται να της απαγγελθούν σύντομα κατηγορίες για την υπόθεση.

Τα παραπάνω ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου των ΗΠΑ. Η πηγή αυτή είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι συγκλήθηκε ένα σώμα ενόρκων και ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες στη Νουρ Σαλμάν, τη σύζυγο του Ομαρ Ματίν, ακόμη και σήμερα.

«Φαίνεται πως είχε κάποια γνώση του τι συνέβαινε«, δήλωσε ο γερουσιαστής Ανγκους Κινγκ, μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, που ενημερώθηκε για την επίθεση χθες. «Είναι ασφαλώς, όπως υποθέτω ότι θα λέγατε, ένα πρόσωπο ενδιαφέροντος αυτή τη στιγμή και μοιάζει να συνεργάζεται και να μπορεί να μας δώσει ορισμένες σημαντικές πληροφορίες», πρόσθεσε ο Κινγκ μιλώντας στο CNN.

2016-06-14T100118Z_1532730841_S1AETJVKWSAA_RTRMADP_3_USA-ISLAMIC-STATE-CRIME
Ο Ομάρ Ματίν σε παλαιότερη φωτογραφία του/Reuters

Στην ηλεκτρονική του έκδοση, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στο FBI, ανέφερε ότι εισαγγελείς ενδέχεται να ασκήσουν δίωξη σε βάρος της Σαλμάν, της συζύγου του Ματίν, για συνέργεια σε 49 φόνους και 53 απόπειρες φόνου και διότι δεν ειδοποίησε τις αρχές για την επικείμενη επίθεση και είπε ψέματα σε ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Σύμφωνα με το NBC News, η Σαλμάν είπε σε ομοσπονδιακούς πράκτορες ότι προσπάθησε να πείσει το σύζυγό της να μη διαπράξει την επίθεση. Αλλά κατέθεσε επίσης σε πράκτορες του FBI ότι σε μια περίπτωση τον είχε πάει στο κλαμπ Pulse με το αυτοκίνητο διότι ήθελε να κατοπτεύσει τον χώρο, κατά την ίδια πηγή.

Μια πρώην σύζυγος του Ματίν, ο οποίος εργαζόταν σε ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, είπε πως ο δράστης της επίθεσης ήταν ψυχολογικά ασταθής και τη χτυπούσε. Η πρώην σύζυγος, η Σιτόρα Γιουσούφι, πρόσθεσε πως αναγκάστηκε να τον εγκαταλείψει έπειτα από τέσσερις μήνες γάμου.

Η ιδιοκτήτρια του Παλς, η Μπάρμπαρα Πόμα, διέψευσε ότι ο Ματίν ήταν τακτικός θαμώνας του κλαμπ. «Αναληθές και εντελώς γελοίο», ανέφερε η εκπρόσωπός της Σάρα Μπρέιντι ερωτηθείσα σχετικά με τον ισχυρισμό. Ο Ματίν ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος κατά τη διάρκεια της σφαγής σε τηλεφώνημά του στην άμεση δράση.

Ηταν γκέι;

Ο αμερικανικός Τύπος, πάντως, αποτυπώνει και μια άλλη πτυχή του δράστη σύμφωνα με την οποία ενδέχεται να ήταν γκέι. Οι πληροφορίες αυτές ρίχνουν νέο φως στις έρευνες για τα κίνητρα της σφαγής, απομακρύνοντας την υπόθεση της τζιχαντιστικής επίθεσης.

Η εφημερίδα Orlando Sentinel δημοσίευσε σειρά δηλώσεων μαρτύρων που βεβαίωναν ότι ο δράστης της φονικότερης επίθεσης στα αμερικανικά χρονικά ήταν θαμώνας του γκέι κλαμπ Pulse και ότι ήταν γνωστός για την επιθετικότητά του, συνδεδεμένη με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ταυτόχρονα, θαμώνας του Pulse δήλωσε στους Los Angeles Times ότι ο Ομάρ Ματίν χρησιμοποιούσε το γκέι μέσο κοινωνικής δικτύωσης Jack’d.

Η εφημερίδα Palm Beach Post δημοσίευσε μαρτυρία ενός συμμαθητή του στην αστυνομική ακαδημία του Indian River Community College, ο οποίος είπε ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ο Ματίν του είχε κάνει ερωτικές προτάσεις.

Η υπόθεση της ομοφυλοφιλίας του Ομάρ Ματίν, εάν επιβεβαιωθεί, μπορεί να βγάλει το FBI από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται βάσει της υπόθεσης ότι παρακολούθησε τη ριζοσπαστικοποίηση του δράστη χωρίς να μπορέσει να προβλέψει ότι θα περάσει στη δράση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...