1032
Η γέννηση της μικρής Μαξ, οδήγησε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να δωρίσει το 99% των μετοχών του στο Facebook | Independent

Η πιο «ακριβή» ανάρτηση του Μαρκ

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2015, 09:40
Η γέννηση της μικρής Μαξ, οδήγησε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να δωρίσει το 99% των μετοχών του στο Facebook
|Independent

Η πιο «ακριβή» ανάρτηση του Μαρκ

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2015, 09:40

Ενα νεογέννητο, ένας «άγραφος» ακόμη άνθρωπος που δεν γνωρίζει τι θα αντιμετωπίσει στην μετέπειτα ζωή του και τι θα γίνει όταν θα μεγαλώσει, δεν μπορεί να αντιληφθεί πώς η γέννησή του συμπαρασύρει 45 δισεκατομμύρια δολάρια. Κι όμως, συνέβη.

Η μικρή Μαξ, η πρωτότοκη κόρη του Mr Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ και της γυναίκα του Πρισίλα, αλλάζει τα δεδομένα και τις προτεραιότητες των γονιών της. Λογικό και επόμενο, θα σκεφτεί κανείς. Ναι, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με την απόφαση ενός από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες στον κόσμο, τον άνθρωπο που άλλαξε ουσιαστικά τον τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων αναπτύσσοντας τα social media στον υπερθετικό βαθμό.

Ο Ζάκερμπεργκ δεν είναι μια τυχαία φυσιογνωμία, επομένως και η απόφασή του να δωρίσει το 99% των μετοχών που κατέχει στο Facebook σε ίδρυμα δικής του επιρροής (το Chan Zuckerberg Initiative) με απώτερο σκοπό την ενίσχυση άλλων οργανώσεων που προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Η απόφαση του Ζάκερμπεργκ ανακοινώθηκε, (πού αλλού;) στη σελίδα που διατηρεί στο Facebook, μόνο που δεν ήταν μια τυπική δήλωση επιχειρηματικών προθέσεων. Ηταν ένα μακροσκελές γράμμα 2.252 λέξεων στο οποίο απευθύνεται στην κόρη του και της εξηγεί τους λόγους που προβαίνει σε αυτή την ενέργεια.

Της γράφει μεταξύ άλλων: «Αγαπητή Μαξ, η μητέρα σου κι εγώ δεν βρίσκουμε ακόμη λέξεις για να περιγράψουμε την ελπίδα που μας δίνεις για το μέλλον. Η νέα σου ζωή είναι γεμάτη υπόσχεση και ελπίζουμε να είσαι υγιής και ευτυχισμένη για να την εξερευνήσεις πλήρως» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ζάκερμπεργκ στην επιστολή του προς τη νεογέννητη κόρη του και εκφράζει την ελπίδα ότι η Μαξ θα μεγαλώσει σε έναν κόσμο καλύτερο από το σημερινό.

Η σελίδα του στο Facebook γέμισε από συγχαρητήρια
Η σελίδα του στο Facebook γέμισε από συγχαρητήρια

«Μαξ, σε αγαπάμε και αισθανόμαστε μεγάλη ευθύνη να αφήσουμε τον κόσμο ως ένα καλύτερο μέρος για εσένα και για όλα τα παιδιά. Σου ευχόμαστε μία ζωή γεμάτη με όση αγάπη, ελπίδα και χαρά δίνεις εσύ σε εμάς. Ανυπομονούμε να δούμε τι θα φέρεις εσύ σε αυτό τον κόσμο. Με αγάπη, μαμά, μπαμπάς» καταλήγει η επιστολή του Ζάκερμπεργκ.

Οπως γράφει το BBC, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ συνεχάρη τον Ζάκερμπεργκ για την πρόθεσή του να δωρίσει την περιουσία του για ένα τέτοιο σκοπό και μάλιστα τώρα που είναι μόλις στα 31 του χρόνια και όχι όταν θα είναι πλέον υπέργηρος. «Δεν χρειάζεται οι δισεκατομμυριούχοι να περιμένουν να πεθάνουν για να δώσουν τα χρήματά τους στις επόμενες γενεές».

Η κίνηση του αυτή του Mr Facebook, αναφέρει το άρθρο του BBC, έρχεται τη στιγμή ακριβώς που άρχισαν να πληθαίνουν οι ενστάσεις προς το πρόσωπό του ότι σε προηγούμενες φιλανθρωπικές προσπάθειές του, ο στόχος του ήταν η διεύρυνση της ανθρώπινης βάσης που ακολουθεί το Facebook. Τώρα, με τον πλέον πρόδηλο τρόπο, αποδεικνύει πως πάνω από όλα βάζει το μέλλον της κόρης του.

Για να καταλήξει το άρθρο: «Οι ημέρες όπου ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ήταν ένα σπασικλάκι και ενδιαφερόταν μόνο με την τεχνολογία έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η φιλοδοξία του είναι ξεκάθαρη, θέλει να εξελιχθεί σε σημαίνουσα φυσιογνωμία του πολιτικού σκηνικού».

H ανάρτηση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ για την κόρη του
H ανάρτηση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ για την κόρη του

 

Η τρέλα με το όνομα

Ενδεικτικό της «τρέλας» που κατέλαβε την διαδικτυακή κοινότητα με την αναγγελία της γέννησης της κόρης του Mr. Facebook, είναι και το ηλεκτρονικό δημοσίευμα του περιοδικού Time. Το όνομα Max, που αποφάσισαν οι γονείς να δώσουν στο νεογέννητο, προκάλεσε την απορία πολλών παγκοσμίως και ήταν το… τρίτο στη σειρά θέμα συζήτησης (μετά τη γέννηση και την υπέρογκη δωρεά). «Μα καλά, είναι κορίτσι και το έβγαλαν Max;», αναρωτήθηκαν οι περισσότεροι και το Time ανέλαβε να εξηγήσει πόσο σπάνιο είναι το όνομα αυτό για κορίτσι!

Από το 2000 και μετά, μόλις 150 παιδιά που γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες πήραν το όνομα Max, βάσει των δεδομένων του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας, ενώ το 2014, την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν στοιχεία, μόλις 14.

Η λίστα του Time για το πόσα κορίτσια φέρουν το όνομα Μαξ
Η λίστα του Time για το πόσα κορίτσια φέρουν το όνομα Μαξ

Αναλόγως, γράφει το Time, για να καταλάβουν οι αναγνώστες την αντιστοιχία, μόλις 14 κορίτσια που γεννήθηκαν το 2014 ονομάστηκαν Matthew, ενώ το «θηλυκοποιημένο» Maxine είναι σαφώς πιο κοινό με 202 ονοματοδοσίες μέσα στο 2014.

 

Τι κάνεις με 45 δισ. δολάρια;

Τι μπορεί να κάνει κάποιος με 45 δισεκατομμύρια δολάρια – σαν και αυτά που δωρίζει ο Ζάκερμπεργκ. Στην πραγματικότητα, τα πάντα. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε τόσο χρήμα;  Βέβαια, ο αμερικανός επιχειρηματίας δεν έχει χάσει τα λογικά του, δεν τα πετάει στο δρόμο, ούτε τα προσφέρει στους φτωχούς, απλώς τα μεταβιβάζει σε ένα «ανεξάρτητο» ίδρυμα που θα τα χρησιμοποιεί για άλλους σκοπούς από τους στενά επιχειρηματικούς που προορίζονταν μέχρι πρότινος. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει; Τι μπορείς να κάνεις με 45 δισεκατομμύρια δολάρια; Τόσα ήταν τα χρήματα που έδωσε η Citigroup και η Wells Fargo στο αμερικανικό δημόσιο για να ξεπληρώσουν τις διασώσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση Ομπάμα την περίοδο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ.

Το ευτυχές ζεύγος Ζάκερμπεργκ-Τσαν
Το ευτυχές ζεύγος Ζάκερμπεργκ-Τσαν

Επίσης, 45 δισεκατομμύρια δολάρια δόθηκαν στο αμερικανικό Πεντάγωνο από το 2002 και εντεύθεν, ως μέρος ενός συνολικού προγράμματος που σκοπό είχε να αναστυλώσει το Αφγανιστάν. Φυσικά, κανένα σχέδιο δεν πήρε σάρκα και οστά και τα χρήματα έκαναν φτερά.

Από την άλλη, θεωρητικά πάντα, αν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ προσέφερε στην Ελλάδα την περιουσία του για να αποπληρώσει το περιβόητο χρέος της Ελλάδας, θα μπορούσε να μας σώσει μόνο εν μέρει. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, το ελληνικό χρέος φτάνει στα 319 δισεκατομμύρια ευρώ, επομένως με τα… ταπεινά 45 δισεκατομμύρια ευρώ του αμερικανού επιχειρηματία, η χώρα μας θα μπορούσε να απαλλαγεί από το ¼ περίπου του συνολικού βάρους της. Σαν να λέμε: χρειαζόμαστε τέσσερις… Μαρκ για να σωθούμε.

Επίσης, επειδή εσχάτως δημιουργήθηκε θέμα στα ξένα ΜΜΕ με το ότι ελληνίδες φοιτήτριες «ξεπουλιούνται» για μια τυρόπιτα λόγω της οικονομικής κρίσης, αν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αποφάσισε να τους λύσει το πρόβλημα, θα μπορούσε να τους αγοράσει με τα χρήματά του 32.142.857.142.9 τυρόπιτες. Αρκεί να έβρισκε τόσες να αγοράσει…

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...