308
Η Πινάρ Σελέκ σε εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης | web

Η Πινάρ Σελέκ δικάζεται πέμπτη φορά για τη βόμβα στο παζάρι της Κωνσταντινούπολης

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2023, 08:30
Η Πινάρ Σελέκ σε εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης
|web

Η Πινάρ Σελέκ δικάζεται πέμπτη φορά για τη βόμβα στο παζάρι της Κωνσταντινούπολης

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2023, 08:30

Η Πινάρ Σελέκ είναι τουρκάλα κοινωνιολόγος, συγγραφέας, αντιμιλιταρίστρια, ειρηνίστρια και φεμινίστρια, εξόριστη στη Γαλλία από το 2011. Πλέον έχει λάβει και τη γαλλική υπηκοότητα. Πρόκειται για άτομο ιδιαιτέρως ενοχλητικό στο τουρκικό κατεστημένο, αφού ασχολείται με τους Κούρδους, με τα ζητήματα χειραφέτησης των γυναικών και με το περιβάλλον, έγραψε η Corriere della Sera.

Συνελήφθη το 1998, κατηγορήθηκε ότι έβαλε βόμβα σε παζάρι της Κωνσταντινούπολης, αθωώθηκε τέσσερις φορές, όμως τώρα, λίγες ημέρες πριν από τις τουρκικές προεδρικές εκλογές, δικάζεται και πάλι για την ίδια υπόθεση. Κινδυνεύει να καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη.

Μετά τα βασανιστήρια και τη φυλάκιση για την κοινωνιολογική της έρευνα στο Κουρδικό, το τουρκικό κράτος βάφτισε τη Σελέκ «τρομοκράτισσα» διά της μεθόδου της κατασκευής ενοχοποιητικών στοιχείων, παρά το γεγονός ότι η Σελέκ δεν έχει καμία σχέση με την έκρηξη στο παζάρι.

Η ίδια λέει με κρυστάλλινη σαφήνεια τα εξής: «Αυτή η ιστορία τραβάει σε μάκρος, εδώ και 25 χρόνια. Είναι η μισή μου ζωή. Δείχνει την αυταρχικότητα του καθεστώτος. Η κατηγορία είναι ανυπόστατη, αφού βασίζεται σε χαλκευμένα στοιχεία από τους σκοτεινούς μηχανισμούς. Η δίκη γίνεται ενόψει εκλογών. Αλλά έχω μάθει να εργάζομαι σχολαστικά, σκληρά, και ξέρω να ζω σαν χαρούμενο μυρμήγκι. Δεν τα παρατάω!»

Στις 21 Ιουνίου 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ανέτρεψε την τέταρτη κατά σειράν αθωωτική απόφαση υπέρ της Σελέκ, η οποία είχε εκδοθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2014 από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Προηγουμένως, η Σελέκ είχε αθωωθεί άλλες τρεις φορές. Τώρα, στο πλευρό της τάσσονται διανοούμενοι από τη Δυτική Ευρώπη.

Η Σελέκ θα παρακολουθήσει την ακρόαση από την έδρα της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Παρίσι. Μαζί της, ο πατέρας της, ένας 93χρονος δικηγόρος, και η αδελφή της, που έγινε και αυτή δικηγόρος για να την υπερασπιστεί. Εκατό άτομα από τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Νορβηγία, βουλευτές, δικηγόροι κ.ά. θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην αίθουσα του δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...