340
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεωρεί πυρηνικές κεφαλές, που κατασκευάζονται στη Βόρεια Κορέα | KRT/via Reuters TV/Handout via REUTERS

Ουάσινγκτον: Πούτιν και Κιμ συμφώνησαν να ανταλλάξουν τρόφιμα με όπλα

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2023, 11:06
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεωρεί πυρηνικές κεφαλές, που κατασκευάζονται στη Βόρεια Κορέα
|KRT/via Reuters TV/Handout via REUTERS

Ουάσινγκτον: Πούτιν και Κιμ συμφώνησαν να ανταλλάξουν τρόφιμα με όπλα

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2023, 11:06

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως σύμφωνα με νέα στοιχεία, Ρωσία και Βόρεια Κορέα συμφώνησαν για την ανταλλαγή τροφίμων και άλλων αγαθών που χρειάζεται η Πιονγιάνγκ με όπλα που χρειάζεται η Μόσχα.

«Ως μέρος αυτής της προτεινόμενης συμφωνίας, η Ρωσία θα λάβει πάνω από 20 είδη όπλων και πυρομαχικών από την Πιονγιάνγκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, την Πέμπτη.

Η Βόρεια Κορέα έχει μεγάλη ανάγκη από τρόφιμα, καθώς η κατάσταση είναι η χειρότερη στα χρόνια του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ έχει υποσχεθεί να ενισχύσει τον κρατικό έλεγχο για τη γεωργία και να λάβει πολλά μέτρα για την αύξηση της παραγωγής σιτηρών.

Ο ρώσος πρεσβευτής στην Πιονγιάνγκ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να στείλει εργάτες στα ελεγχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της περιοχής.

Στο μεταξύ, η υπηρεσία Ελέγχου Ξένων Περουσιακών Στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον του Σλοβάκου Ασότ Μκρτίτσεφ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι προσπάθησε να διευκολύνει συμφωνίες όπλων μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.

Ο Κίρμπι είπε ότι ο Μκρτίτσεφ βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας συμφωνίας Βόρειας Κορέας-Ρωσίας, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Μεταξύ του τέλους του 2022 και των αρχών του 2023, σύμφωνα με το πουργείο Οικονομικών, ο Μκρτίτσεφ συνεργάστηκε με βορειοκορεάτες αξιωματούχους για να πουλήσει όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία σε αντάλλαγμα για την αποστολή εμπορικών αεροσκαφών, πρώτων υλών και εμπορευμάτων στη Βόρεια Κορέα.

«Η Ρωσία έχει χάσει πάνω από 9.000 τεμάχια βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού από την αρχή του πολέμου και, εν μέρει, χάρη στις πολυμερείς κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών, ο Πούτιν έχει γίνει ολοένα και πιο απελπισμένος για την αντικατάστασή τους, για αυτό στρέφεται σε καθεστώτα όπως του Ιράν και της Βόρειας Κορέας», δήλωσε η Τζάνετ Γέλεν.

Οποιαδήποτε συμφωνία όπλων με τη Ρωσία θα αποτελούσε παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ τα οποία απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να εξάγει ή να εισάγει όπλα από άλλες χώρες.

Η Βόρεια Κορέα είναι το μόνο έθνος εκτός από τη Ρωσία και τη Συρία που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των ελεγχόμενων από τη Ρωσία εδαφών, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...