871
Ενα βήμα πιο κοντά στης φυλακής τα σίδερα βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ποινική δίωξη εναντίον του | REUTERS/Carlos Barria

ΗΠΑ: Η ημέρα που οι πρόεδροι έπαψαν να είναι «βασιλιάδες»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2023, 15:15
Ενα βήμα πιο κοντά στης φυλακής τα σίδερα βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την ποινική δίωξη εναντίον του
|REUTERS/Carlos Barria

ΗΠΑ: Η ημέρα που οι πρόεδροι έπαψαν να είναι «βασιλιάδες»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2023, 15:15

Μετά την άνευ προηγουμένου στα αμερικανικά χρονικά ποινική δίωξη ενός πρώην προέδρου, όλοι στις ΗΠΑ αναρωτιούνται τι σημαίνει αυτό για το πολιτικό μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρείται «εξπέρ» στο να στρέφει τις κατηγορίες εναντίον του προς όφελός του. Οπως γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian, όσο μεγαλύτερη είναι η υποτιθέμενη παρανομία για την οποία κατηγορείται, τόσο περισσότερο υποδύεται το θύμα, «κόλπο» που συνήθως πείθει τους Ρεπουμπλικανούς, πολιτικούς και ψηφοφόρους.

Αναλυτές θεωρούν ότι και τώρα, ο Τραμπ θα επιδιώξει να μετατρέψει την ποινική δίωξη σε βάρος του σε προεκλογικό πλεονέκτημα, αναμοχλεύοντας την οργή των σκληροπυρηνικών οπαδών του.

«Οι περισσότεροι υποψήφιοι για την προεδρία θα λύγιζαν έστω και από ένα ελάχιστο μέρος αυτής της ιστορίας», είπε ο Τζούλιαν Ζέλιζερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. «Αλλά ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Τραμπ είναι να εκμεταλλεύεται τις επιθέσεις που δέχεται».

Οπως είπε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη παράστασή του στην Ουάσινγκτον, ο παρουσιαστής των Οσκαρ και κωμικός Κρις Ροκ, «αλήθεια θα συλλάβετε τον Τραμπ; Μα αυτό θα τον κάνει ακόμα πιο δημοφιλή».

Ομως, αυτή τη φορά ίσως να είναι διαφορετική η εξέλιξη. Σε μία ιστορική ημέρα για τις ΗΠΑ, καθώς από σήμερα, «οι πρόεδροι έπαψαν να είναι βασιλιάδες», όπως είπε ο ιστορικός Μάικλ Μπέστσλος, οι αναλυτές επισημαίνουν ταυτόχρονα πως η δίκη εναντίον του Τραμπ και σειρά άλλων ερευνών σε βάρος του ίσως στρέψουν τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους σε άλλο υποψήφιο.

Σε αυτή την περίπτωση, κερδισμένος θα είναι ο Ρον ΝτεΣάντις, κυβερνήτης της Φλόριντα και δημοφιλής στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος θα ανεβάσει τα ποσοστά του.

Για να εξασφαλίσει το χρίσμα, ο  Τραμπ θα κληθεί να αυξήσει το ποσοστό του, αρκετά πιο πάνω από το 25-30% των υποστηρικτών του κόμματος που γενικά τάσσονται στο πλευρό του ό,τι και αν γίνει.

Οπως ανέφερε ο Guardian, πριν τον Τραμπ, ακόμα και ένα μικρότερο σκάνδαλο θα ήταν αρκετό για να διακόψει την προεκλογική εκστρατεία οποιουδήποτε υποψηφίου. Ομως, από το 2016, ο Τραμπ έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθώς έχει εμπλακεί σε πολλά σκάνδαλα χωρίς τιμωρία. Κορυφαίο όλων βέβαια, ο ρόλος του στην εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Γουάκο του Τέξας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ συνέκρινε τη Ρωσία του Στάλιν με την Αμερική του Μπάιντεν και είπε ότι η δίωξή του είναι τακτική που χρησιμοποιούσε «το τρομοκρατικό πρόγραμμα της Σταλινικής Ρωσίας».

Μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του, ο Τραμπ δήλωσε: «Πρόκειται για πολιτική δίωξη και εκλογική παρέμβαση στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας… Οι Δημοκρατικοί έχουν πει ψέματα, έχουν εξαπατήσει και έχουν κλέψει λόγω της εμμονής τους να “την φέρουν” στον Τραμπ, αλλά τώρα έπραξαν το απίστευτο, να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον ενός εντελώς αθώου ανθρώπου, παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα στην εκλογική διαδικασία».

Η κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του εισαγγελέα του Μανχάταν, Αλβιν Μπραγκ, με τακτικές εκφοβισμού και με απειλές, είναι το επόμενο βήμα του Τραμπ, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο πρώην πρόεδρος έχει ήδη προβεί σε απαξιωτικά και ρατσιστικά σχόλια εναντίον του εισαγγελέα, ενώ νωρίτερα απέσυρε μία μονταρισμένη φωτογραφία που είχε αναρτήσει με τον ίδιο να εμφανίζεται απειλητικός δίπλα στον Μπραγκ.

«Η τραγωδία της Αμερικής είναι ότι αυτή η τακτική θα πιάσει τόπο με πολλούς Ρεπουμπλικανούς», σημείωσε ο Ντέιβιντ Σμιθ του Guardian. Κάποια στοιχεία, όπως το ότι ο Μπραγκ είναι Δημοκρατικός, ότι η υπόθεση αφορά κάτι που έγινε πριν από επτά χρόνια, ότι ο Μάικλ Κόεν (πρώην δικηγόρος του Τραμπ) είναι βασικός μάρτυρας κατηγορίας, θα εξοργίσουν ακόμα περισσότερο τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου.

Ηδη έχουν συγκεντρώσει ενάμισι εκατ. δολάρια για την υποστήριξη του Τραμπ, όπως τους ζήτησε ο ίδιος, και συνεχίζουν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η νέα εξέλιξη έχει βάλει ξανά τον πρώην πρόεδρο εκεί ακριβώς που θέλει να είναι: στο επίκεντρο των ειδήσεων. Και επισκίασε τον ΝτεΣάντις, που θεωρείται ο κύριος αντίπαλός του για το χρίσμα, ο οποίος αυτήν την εποχή περιοδεύει σε όλες τις ΗΠΑ με αφορμή το βιβλίο του.

Μάλιστα, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, αντί να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να διαχωρίσει τη θέση του από τον αντίπαλό του, στάθηκε στο πλευρό του Τραμπ: «Η εργαλειοποίηση του νομικού συστήματος για την προώθηση της πολιτικής ατζέντας στρέφει το κράτος Δικαίου ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό. Είναι αντι-αμερικανικό», είπε και τόνισε ότι η Φλόριντα (όπου διαμένει ο πρώην πρόεδρος) δεν θα εκδώσει τον πρώην πρόεδρο στη Νέα Υόρκη (όπου ασκήθηκε η δίωξη).

Πάντως, επεσήμανε ο Guardian, καθώς το δικαστικό δράμα θα τραβήξει καιρό και καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο, όλα είναι πιθανά, όσον αφορά το ποιοι και για πόσο διάστημα θα προσφέρουν τη στήριξή τους στον Τραμπ.

Ενα βασικό ερώτημα είναι η επιλογή ενόρκων. Θα μπορέσει το δικαστήριο του Μανχάταν να βρει ενόρκους που θα αποδεχθούν οι δικηγόροι του Τραμπ ως «αμερόληπτους»;

Επίσης, τι θα γίνει αν η δίκη συμπέσει χρονικά με την προεκλογική εκστρατεία;

Και τι θα γίνει με τις υπόλοιπες έρευνες, που βρίσκονται σε εξέλιξη και στις οποίες εμπλέκεται ο Τραμπ: την εισβολή στο Καπιτώλιο, την εκλογική παρέμβαση στη Τζόρτζια, τα απόρρητα έγγραφα που είχε αφαιρέσει παράνομα από τον Λευκό Οίκο;

Θα προτρέψει πάλι ο πρώην πρόεδρος τους οπαδούς του να καταφύγουν στη βία;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, καταλήγει ο βρετανός δημοσιογράφος. Η μόνη βεβαιότητα είναι ότι την Πέμπτη τελείωσε η εποχή της «ατιμωρησίας» του Τραμπ. Και ο άνθρωπος που ανήλθε στην εξουσία με το σύνθημα «βάλτε τη στη φυλακή», αναφερόμενος στην τότε αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, απέχει ένα βήμα από το να καταλήξει εκεί ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...