603
Στα Μέσα Μεταφοράς, στα σχολεία, στα καταστήματα και στους δρόμους η μάσκα μετατράπηκε σε αξεσουάρ-σύμβολο της πανδημίας | Shutterstock

Η πανδημία του κορονοϊού σε αριθμούς

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 23:22
Στα Μέσα Μεταφοράς, στα σχολεία, στα καταστήματα και στους δρόμους η μάσκα μετατράπηκε σε αξεσουάρ-σύμβολο της πανδημίας
|Shutterstock

Η πανδημία του κορονοϊού σε αριθμούς

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 23:22

Ρεκόρ θανάτων και μολύνσεων, μαζικοί εμβολιασμοί, κατάρρευση της οικονομίας, χαμένες θέσεις εργασίας… Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων συνόψισε το αποτύπωμα της πανδημίας του κορονοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και μέχρι τα τέλη του πρώτου μήνα του 2023 σε αριθμούς, συγκεντρώνοντας στοιχεία από επίσημες πηγές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ακολουθούν τα κρίσιμα μεγέθη που παρουσίασε το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο στο σχετικό τηλεγράφημά του:

6,8 εκατομμύρια νεκροί

Από τις αρχές του 2020 και μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2023 είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 6,8 εκατομμύρια θάνατοι και 752,5 εκατομμύρια μολύνσεις σε όλο τον κόσμο (περιλαμβάνονται και όσοι ασθένησαν περισσότερες από μία φορές), σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι αριθμοί αυτοί αφορούν υποκαταγραφή των πραγματικών περιπτώσεων σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος εκτιμά ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να είναι δύο ή και τρεις φορές μεγαλύτερος, λαμβάνοντας υπόψη την υπερβάλλουσα θνησιμότητα, η οποία σχετίζεται ευθέως ή εμμέσως με την Covid-19.

13 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων

Περίπου 13,25 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστοτόπου Our World in Data.

Περίπου επτά στους δέκα (ποσοστό 69,4%) έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, όμως στις φτωχές χώρες μόνο ένας στους τέσσερις (26,4%) έχει εμβολιαστεί.

Εξι στους δέκα σε καραντίνα

Στην κορύφωση του πρώτου κύματος, την άνοιξη του 2020, περισσότεροι από 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 110 χώρες ή εδάφη ήταν υποχρεωμένοι ή καλούνταν να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου στις 17 Απριλίου εκείνης της χρονιάς.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σχεδόν στο 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οκτώ στους 10 μαθητές έμειναν στο σπίτι

Στις 20 Απριλίου 2020 τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν σε 151 χώρες, επηρεάζοντας συνολικά 1,29 δισ. νέους, δηλαδή το 81,8% των μαθητών και φοιτητών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια μάσκες

Στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία, στα καταστήματα και στους δρόμους η μάσκα μετατράπηκε στο αξεσουάρ-σύμβολο της πανδημίας. Από τον Μάρτιο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 οι εξαγωγές μασκών μόνο από την Κίνα έφτασαν τα 224 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,1%

Καθώς πολλοί τομείς της οικονομίας απλώς σταμάτησαν τη λειτουργία τους, η πανδημία οδήγησε στην πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,1% το 2020, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Συγκριτικά, στην κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων του 2009 το ΑΕΠ μειώθηκε μόνο κατά 1,3%.

Το 2021, πάντως, το παγκόσμιο ΑΕΠ ανέκαμψε καταγράφοντας αύξηση 5,9%.

135 εκατομμύρια θέσεις εργασίες λιγότερες

Η πανδημία επηρέασε την αγορά εργασίας. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (BIT) υπολογίζει ότι το 2020 χάθηκαν 135 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Παρά την ανάκαμψη, το έλλειμμα δεν έχει ακόμη καλυφθεί: ανερχόταν σε 56 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2022 και αναμενόταν να πέσει στα 37 εκατομμύρια το 2023.

Μείωση των ταξιδιωτών κατά 60%

Οι αερομεταφορές επλήγησαν σφοδρά από την πανδημία, ιδίως λόγω της καραντίνας και του κλεισίματος των συνόρων. Το 2020 ο αριθμός των επιβατών μειώθηκε κατά 60% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ).

Το 2022, ο αριθμός των επιβατών παρέμενε ακόμη κατά 27%-29% μειωμένος σε σύγκριση με το 2019.

Μείωση και των εκπομπών CΟ2 κατά 5,2%

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων κατέγραψαν μείωση ρεκόρ, 5,2%, το 2020, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία του «Παγκοσμίου Σχεδίου Ανθρακα» (GCP).

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να περιορίσει την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της. Και η μείωση ήταν μικρής διάρκειας, αφού το 2022 οι εκπομπές αυξήθηκαν και πάλι.

Η κατάθλιψη αυξήθηκε κατά 25%

Οι ασθενείς που εμφανίζουν έντονο άγχος και/ή κατάθλιψη αυξήθηκαν κατά 25% την πρώτη χρονιά της πανδημίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Το άνευ προηγουμένου στρες που προκάλεσε η κοινωνική απομόνωση» είναι «μια από τις κυριότερες αιτίες αυτής της αύξησης», εκτίμησε ο ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι περισσότερο πλήττονται οι γυναίκες και οι νέοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...