864
| INTIMESports

Η νύχτα του «στρατηγού» Πέδρο Μαρτίνς

Sportscaster Sportscaster 22 Αυγούστου 2019, 11:34
|INTIMESports

Η νύχτα του «στρατηγού» Πέδρο Μαρτίνς

Sportscaster Sportscaster 22 Αυγούστου 2019, 11:34

Η «τεσσάρα» του Ολυμπιακού προκάλεσε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη – οι Πορτογάλοι την έκαναν πρώτο θέμα στα αθλητικά τους media. Είχαν το λόγο τους. Εξεπλάγησαν που η Κράσνονταρ, η οποία πριν από μερικές μέρες απέκλεισε τη φημισμένη Πόρτο, σκοράροντας τρεις φορές στο «Ντραγκάο», δέχτηκε τέσσερα γκολ στο Φάληρο, χωρίς να πετύχει κανένα. Το εύρος του σκορ, πράγματι, ξάφνιασε. Το 4-0 είναι ασυνήθιστο σε αγώνες πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά, για όποιον έχει παρατηρήσει την αποτελεσματικότητα των «ερυθρόλευκων» τους τελευταίους 8-9 μήνες, δεν ήταν έκπληξη.

Ο Ολυμπιακός έχασε το Πρωτάθλημα για δεύτερη διαδοχική σεζόν, όμως από την αρχή του δεύτερου γύρου είχε φανεί το μεγάλο του προσόν: έπαιζε έξυπνα κι έπαιρνε τα αποτελέσματα που ήθελε, ακόμη κι όταν οι παίκτες του -ατομικά- δεν ήταν στα καλύτερά τους. Η ομάδα «χτίστηκε» πάνω σε απαράβατες ποδοσφαιρικές αρχές, γι’ αυτό και η απουσία του φυσικού της ηγέτη, του τραυματία Κώστα Φορτούνη, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στα πέντε ευρωπαϊκά ματς που έχουν δώσει, αυτό το καλοκαίρι, οι «ερυθρόλευκοι».

Δεν υπάρχει κάποιος, ο οποίος να αξίζει τη χθεσινή «μαγική» βραδιά που έζησε το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» περισσότερο από τον Πέδρο Μαρτίνς. Αυτός ο εργατικός, συνεπής και δίκαιος προπονητής, που δεν ήταν «φίρμα» όταν ήρθε να δουλέψει στην Ελλάδα, κατόρθωσε να μεταμορφώσει τον Ολυμπιακό, που έδειχνε σημάδια παρακμής τα τελευταία χρόνια, και να του δείξει το δρόμο της επιστροφής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Πρώτη φορά η εξέδρα τον χειροκρότησε τόσο θερμά, στο τέλος του αγώνα, αναγνωρίζοντάς τον ως τον αρχιτέκτονα μιας ομάδας που αρέσει στους οπαδούς της, και είναι έτοιμη να ξαναζήσει τα παλιά της μεγαλεία.

Στα πέντε ευρωπαϊκά του παιχνίδια μέχρι σήμερα, ο εφετινός Ολυμπιακός μετρά τέσσερις νίκες και μια ισοπαλία, με συνολικό σκορ 11-0. Αποτελεί ρεκόρ, το γεγονός ότι σε πέντε 90λεπτα δεν έχει δεχθεί ούτε ένα γκολ. Απέναντι σε ομάδες που ήταν σαφώς πιο έτοιμες από εκείνον, όπως η Πλζεν και η Κράσνονταρ, ή με πολύ ακριβότερο ρόστερ, όπως η Μπασάκσεχιρ. Οι «ερυθρόλευκοι» έφεραν σε πέρας μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή -κι ας λέει ο Μαρτίνς πως τίποτα δεν θα έχει τελειώσει μέχρι τη ρεβάνς της Τρίτης στη Ρωσία- και είναι έτοιμοι να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους.

Η πρόκρισή τους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θα τους αποφέρει πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ: 15,25 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή τους, 13,3 εκατ. ευρώ με βάση την κατάταξή τους στο δεκαετές ranking, αλλά και ολόκληρο το market pool που προορίζεται για την Ελλάδα, μετά τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται τα μπόνους της UEFA για κάθε νίκη ή ισοπαλία στον όμιλο, και τα έσοδα από τα εισιτήρια των εντός έδρας αγώνων. Πιθανότατα, μέρος αυτού του ιλιγγιώδους (για τα ελληνικά δεδομένα) ποσού θα διατεθεί για την περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας με παίκτες από το «πάνω ράφι».

Βαλμπουενά, Ποντένσε και Γκιγιέρμε έκαναν, χθες, καταπληκτικό παιχνίδι, όμως οι «ήρωες» της βραδιάς ήταν ο Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο και ο 22χρονος Λάζαρ Ραντζέλοβιτς, που ήρθε (σχεδόν) από το πουθενά και έχει καταπλήξει, ήδη, ακόμη κι όσους γνώριζαν τα προσόντα του.

Ο Γκερέρο φαινόταν να μη «χωράει» στον Ολυμπιακό της νέας σεζόν. Ολοκλήρωσε την περασμένη ως αναπληρωματικός, ενώ στη διάρκεια της προετοιμασίας το όνομά του δεν υπήρχε ανάμεσα στους υποψήφιους για τη θέση του φορ. Αποκτήθηκε ο Γιουσέφ ελ Αραμπί, υπήρξαν επαφές με τον Μάρκους Μπεργκ, και σκέψεις να επιστρέψει ο Αχμέντ Χασάν. Ο 29χρονος Ισπανός ένιωθε μετέωρος -είχε και συνάντηση με τον προπονητή του, για να διαπιστώσει εάν τον περιλαμβάνει στα σχέδιά του-, όμως δεν σταμάτησε να δουλεύει στις προπονήσεις ούτε λεπτό. Χθες, άνοιξε το σκορ. Σε πέντε ευρωπαϊκά ματς έχει πετύχει δύο γκολ (υπέροχα, αλλά και καθοριστικά), έχει δώσει μια ασίστ, και έχει βοηθήσει πολύ στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα. Ο δίκαιος Μαρτίνς τον επιβράβευσε για την προσπάθειά του.

Ο Ραντζέλοβιτς, τον οποίο ο Ολυμπιακός απέκτησε (από τη Ραντνίτσκι Νις) έναντι μόλις 550.00 ευρώ, ήρθε στην ομάδα ως μια επένδυση για το μέλλον. Πρόπερσι αγωνιζόταν στη Β’ Κατηγορία της Σερβίας. Κι όμως, παρά την απειρία του, ο Μαρτίνς δεν δίστασε να τον χρησιμοποιήσει, έστω ως αλλαγή, σε ματς «ζωής και θανάτου». Χθες πέτυχε δύο γκολ. Κάθε φορά που μπαίνει στον αγώνα, αλλάζει τη ροή του. Με την απίστευτη ταχύτητα που διαθέτει, αλλά και με τις απρόσμενες κινήσεις του στον αγωνιστικό χώρο. Ο πορτογάλος προπονητής δεν κρίνει τους παίκτες του από το όνομά τους, την ηλικία τους, ή τα χρήματα που κόστισαν. Και καλά κάνει. Ο Βαλμπουενά, ένας από τους πιο φωτεινούς «αστέρες» του εφετινού Ολυμπιακού, στα 22 του έπαιζε ακόμη σε ομάδα Γ’ Κατηγορίας.

Ο διαφαινόμενος αποκλεισμός της Κράσνονταρ είναι ένας μίνι άθλος. Πρόκειται για έναν σύλλογο που μετρά μόλις 11 χρόνια ζωής (ιδρύθηκε από τον αυτοδημιούργητο ρώσο δισεκατομμυριούχο, Σεργκέι Γκαλίτσκι, ιδιοκτήτη αλυσίδας σούπερ μάρκετ με 12.500 καταστήματα), όμως σήμερα έχει σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος της Ρωσίας (πέρυσι τερμάτισε τρίτος) και η αξία του ρόστερ του -σύμφωνα με το transfermarkt.com- φτάνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Είναι, σχεδόν, διπλάσια από εκείνη του Ολυμπιακού (80 εκατ. ευρώ).

Η επιστροφή του Ολυμπιακού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, που φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του Μαρτίνς, κλείνει έναν κύκλο μιζέριας, εσωστρέφειας και πειραματισμών. Επαναφέρει τον ενθουσιασμό στον Πειραιά, χαρίζει αυτοπεποίθηση στην ομάδα, και ντύνει τον πορτογάλο τεχνικό με τη στολή του «στρατηγού». Το πιο δύσκολο πράγμα σε έναν φιλόδοξο σύλλογο, είναι να εμπιστευθεί τυφλά τον προπονητή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...