405
Ο Τζέφρι Επστάιν σε φωτογραφία από τη σύλληψή του το 2017. Βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του στις 10 Αυγούστου 2019 | Reuters

To μυστήριο με τη διαθήκη του Τζέφρι Επστάιν

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2019, 08:20
Ο Τζέφρι Επστάιν σε φωτογραφία από τη σύλληψή του το 2017. Βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του στις 10 Αυγούστου 2019
|Reuters

To μυστήριο με τη διαθήκη του Τζέφρι Επστάιν

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2019, 08:20

Περισσότερα ερωτηματικά προκαλεί παρά απαντά η απόφαση του χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, δύο ημέρες προτού αυτοκτονήσει, στις 8 Αυγούστου, να υπογράψει μια διαθήκη με την οποία αφήνει όλα του τα περιουσιακά στοιχεία σε ένα καταπίστευμα, με ξεκάθαρο σκοπό όπως λένε διάφοροι νομικοί.

Οπως ανέφερε η εφημερίδα New York Post επικαλούμενη δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους, ο Επστάιν τοποθέτησε την περιουσία του, που εκτιμάται στα 577 εκατ. δολάρια, σε ένα καταπίστευμα με την ονομασία Trust 1953 («Καταπίστευμα 1953», δηλαδή η ημερομηνία γέννησής του).

Οπως δήλωσε ο δικηγόρος Πάτρικ Γκούντμαν στη New York Post, «η τακτική αυτή χρησιμοποιείται συχνά όταν κάποιος θέλει να προστατεύσει την ιδιωτικότητα των δικαιούχων μιας κληρονομιάς».

Στα έγγραφα δεν περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τους δικαιούχους και αναφέρονται μόνο τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την εκτέλεση της διαθήκης, δηλαδή ο Ντάρεν Ιντάικ και ο Ρίτσαρντ Καν, οι οποίοι θα λάβουν από 250.000 δολάρια έκαστος για τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με τους Times, αν δεν είχε κατατεθεί το συγκεκριμένο έγγραφο, ο αδελφός του, Μαρκ, θα ήταν ο νόμιμος κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας του, αλλά πλέον αυτός κατονομάζεται στη διαθήκη απλά ως «κοντινότερο πρόσωπο στον θανόντα» (next of kin), χωρίς να διευκρινίζει, όπως τονίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ποιος θα επωφεληθεί οικονομικά από το καταπίστευμα αυτό.

Μάλιστα, στην περιουσία του δεν έχουν συνυπολογιστεί καν τα αμέτρητα έργα τέχνης που είχε αγοράσει κατά καιρούς, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

«Η χρήση ενός καταπιστεύματος όπως αυτό θεωρείται από τους δικηγόρους ακινήτων ως μια καλή στρατηγική προκειμένου να διατηρηθεί μυστική η ταυτότητα των δικαιούχων του από τα ΜΜΕ ή τον δημόσιο διάλογο. Ενώ μια απλή διαθήκη θα ήταν όντως ένα δημόσιο έγγραφο, οι λεπτομέρειες ενός καταπιστεύματος πρέπει να παραμείνουν αυστηρά ιδιωτικές. Η ύπαρξη του trust σημαίνει βασικά ότι περιπλέκονται οι προσπάθειες των υποτιθέμενων θυμάτων του να ζητήσουν οποιαδήποτε αποζημίωση από την περιουσία του», καταληγει με νόημα η εφημερίδα.

Τουλάχιστον τρεις γυναίκες έχουν κάνει μέχρι στιγμής μήνυση στους κληρονόμους του Επστάιν, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 100 εκατ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα είναι δυο γυναίκες, που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμες, οι οποίες ήταν επίδοξα μοντέλα εκείνη την εποχή και ζουν πλέον στην Ιαπωνία και στη Βαλτιμόρη.

Ισχυρίζονται ότι πληρώθηκαν εκατοντάδες δολάρια για να κάνουν μασάζ στον Eπστάιν, πριν από 15 χρόνια, αλλά αυτός τους είχε επιτεθεί σεξουαλικά στη βίλα του στο Μανχάταν.

Σε μια ξεχωριστή περίπτωση, η 32χρονη Τζένιφερ Αραόζ κατέθεσε μήνυση στο πλαίσιο του νόμου για ανήλικα θύματα, στη Νέα Υόρκη, την περασμένη Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι ο χρηματιστής την κακοποίησε όταν αυτή ήταν 14 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...