211
Ο Μανώλης Γλέζος με τον ρώσο πρεσβευτή | Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Η Μόσχα τιμά τον «Ηρωα του Ελληνικού Λαού Μανώλη Γλέζο»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2019, 15:27
Ο Μανώλης Γλέζος με τον ρώσο πρεσβευτή
|Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Η Μόσχα τιμά τον «Ηρωα του Ελληνικού Λαού Μανώλη Γλέζο»

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2019, 15:27

Με αφορμή την 74η επέτειο της «Μεγάλης Νίκης» ενάντια στο ναζισμό, η Μόσχα τίμησε τον Μανώλη Γλέζο για τη συμβολή του στον αντιφασιστικό αγώνα.

Σε ανακοίνωση της  ρωσικής πρεσβείας αναφέρεται ότι ο πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ, επισκέφθηκε τον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης και κάτοχο του Διεθνούς Βραβείου Λένιν «Για την ενίσχυση της ειρήνης μεταξύ των λαών» (1963), στον οποίο και επέδωσε το γραμματόσημο του 1959 των Ταχυδρομείων της ΕΣΣΔ  (κάτω) με το πορτρέτο του και την επιγραφή «Ελευθερία στον Ήρωα του Ελληνικού Λαού Μανώλη Γλέζο!».

Ο Μανώλης Γλέζος αποτελεί σημαντική μορφή (και) για τους Ρώσους. Ο ίδιος άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τον μνημόνευσε τον περασμένο Σεπτέμβριο με αφορμή την επέτειο 190 ετών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Θυμόμαστε πάντα το κατόρθωμα του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, που κατέβασαν τη σημαία του Χίτλερ από την Ακρόπολη…».

Σε τρεις μήνες ο Μανώλης Γλέζος κλείνει τα 97 και έχει την προσωπική του μυθολογία. Εχει επαινεθεί για πολλά και έχει κατηγορηθεί για άλλα τόσα. Στην Ιστορία όμως θα παραμείνει σίγουρα για τουλάχιστον μία ηρωική πράξη. Μαζί με τον Απόστολο Σάντα, τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 1941, κατέβασαν τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...