1112
Πίσω από το βήμα μόλις διακρίνεται ο Μπέρνι Σάντερς | REUTERS/Brian Snyder

Η μεγάλη ώρα της σούπερ Τρίτης

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2016, 10:06
Πίσω από το βήμα μόλις διακρίνεται ο Μπέρνι Σάντερς
|REUTERS/Brian Snyder

Η μεγάλη ώρα της σούπερ Τρίτης

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2016, 10:06

Θα αντέξει ο Ντόναλντ Τραμπ παρά τις γκάφες και τα απανωτά επεισόδια; Θα συνέλθει η εκστρατεία του πολύ δημοκρατικού Μπέρνι Σάντερς; Μετά τις πρώτες τέσσερις-πέντε πρώτες Pολιτείες που ήταν κάτι σαν το ζέσταμα για την προεκλογική περίοδο, η «σούπερ Τρίτη» της 1ης Μαρτίου είναι η ημέρα όπου θα διαφανεί τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες ως την οριστικοποίηση των αντιπάλων για κάθε παράταξη αλλά και για την μεγάλη μάχη του Νοεμβρίου.

Σε καμία περίπτωση η σούπερ Τρίτη δεν θα βγάλει οριστικό νικητή της κούρσας ούτε για τους Ρεπουμπλικάνους ούτε για τους Δημοκρατικούς. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, θα δημιουργήσουν προσδοκίες και τάσεις που θα κριθούν στις επόμενες αναμετρήσεις τις εβδομάδες που έρχονται.

Στους Δημοκρατικούς ο Μπέρνι Σάντερς δεν έχει χάσει τη δυναμική του και, πέρα από τη νίκη στο Νιου Χάμσαιρ, έχει καταγράψει αξιοπρεπείς εμφανίσεις με οριακές ή σχετικά συγκρατημένες ήττες, πλην της Νότιας Καρολίνας όπου η Χίλαρι Κλίντον σάρωσε με 73%. Από την άλλη πλευρά, στους Ρεπουμπλικάνους ο Τραμπ έχει προβάδισμα, δύο αντιπάλους που δεν το βάζουν κάτω και άλλες δύο που εξακολουθούν να επιμένουν.

Οι Αμερικανοί καλούνται να ψηφίσουν σε 14 πολιτείες και περιφέρειες:

  • Αλαμπάμα (60 εκλέκτορες για τους Δημοκρατικούς και 50 για τους Ρεπουμπλικάνους, αντίστοιχα)
  • Αλάσκα (μόνο οι Ρεπουμπλικάνοι, 28 εκλέκτορες)
  • Αμερικανική Σαμόα (10 και 9)
  • Αρκανσο (40 και 37)
  • Βερμόντ (26 και 16)
  • Βιρτζίνια (110 και 49)
  • Κολοράντο (79 και 37)
  • Μασαχουσέτη (116 και 42)
  • Μινεσότα (93 και 38)
  • Οκλαχόμα (42 και 43)
  • Τενεσί (76 και 58)
  • Τέξας (252 και 155)
  • Τζόρτζια (116 και 76) οι εγγεγραμμένοι Δημοκρατικοί εκτός ΗΠΑ (17 εκλέκτορες).

Οι προβλέψεις για τους Δημοκρατικούς

Στους Δημοκρατικούς τα πράγματα μοιάζουν ευκολότερα. Το σκηνικό, όπως το καταγράφει Real Clear Politics, θέλει την Κλίντον να καταφέρνει να κερδίζει εύκολα σε σχεδόν όλες τις πολιτείες, από 10 μονάδες στην Οκλαχόμα μέχρι και 20-30 μονάδες. Εξαίρεση είναι το Βερμόντ όπου εκλέγεται ο Μπέρνι Σάντερς και εύλογα εμφανίζεται να σαρώνει με διαφορά 70 μονάδων. Πρόκειται ωστόσο για μικρή πολιτεία με μικρή επιρροή στον αριθμό των εκλεκτόρων – είναι μόλις 26.

Αφετέρου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στην Μασαχουσέτη και ελαφρύ προβάδισμα στον Σάντερς. Οι 252 εκλέκτορες της πολιτείας ακόμα και αν πήγαιναν όλοι στον Σάντερς (απίθανο αφού μοιράζονται αναλογικά) δεν θα μπορούσαν να δώσουν κάτι περισσότερο  από μια ψυχολογική ενίσχυση σε μια πολιτεία-προπύργιο των Δημοκρατικών. Σύμφωνα με το FiveThirtyEight o Σάντερς έχει οριακή πιθανότητα (51%-49%) να κερδίσει και στην Οκλαχόμα. Σε εθνικό επίπεδο, πάντως, ο Σάντερς τις τελευταίες ημέρες είχε κλείσει κάπως την ψαλίδα στις πέντε μονάδες.

rcp-dem-20160301
Η πιο πρόσφατη καταγραφή σε εθνικό επίπεδο για Κλίντον και Σάντερς που έχουν 49,6% και 40% αντίστοιχα (realclearpolitics.com)

Μια ανάλογη εικόνα δίνουν και τα σενάρια του NPR. Στο πρώτο ο Σάντερς καταγράφει οριακή νίκη σε επίπεδο εκλεκτόρων (433-432) αν κερδίσει τη Μασαχουσέτη, τη Μινεσότα (παραδοσιακά πολιτεία με πολλούς εργάτες), την Οκλαχόμα και το Βερμόντ. Από την άλλη η Κλίντον θα πρέπει να κερδίσει το Τέξας και τη Μασαχουσέτη, αλλά και πολιτείες με πολλούς αφροαμερικανούς, μια πληθυσμιακή ομάδα ομάδα στην οποία εξακολουθεί να υπερέχει.

Ισχυρότερο προβάδισμα (508-357 εκλέκτορες), σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, θα κατακτήσει η Κλίντον αν καταφέρει να κερδίσει στις περισσότερες πολιτείες με ποσοστά 50%-65%, έστω και αν ο Σάντερς κερδίσει σε μία από τις τρεις μεγάλες, όπως τη Μασαχουσέτη.

Οι προβλέψεις για τους Ρεπουμπλικάνους

Με πέντε υποψήφιους από τους οποίους ένας είναι πολιτικός οδοστρωτήρας, ο Τραμπ, δύο έχουν βάσιμες ελπίδες, ο Κρουζ και ο Ρούμπιο, και άλλους δύο που συνεχίζουν σχεδόν εθιμοτυπικά, τον Κάρσον και τον Κάσιτς, το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων παραμένει σύνθετο.

Στην καταγραφή ανά πολιτεία, το Real Clear Politics επισημαίνει το προβάδισμα του Τραμπ σε πολλές από τις πολιτείες όπου δεν υπάρχει τοπικός λόγος για να μην υπερέχει ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος. Στην Αλαμπάμα, το Βερμόντ, τη Βιρτζίνια, τη Μασαχουσέτη, την Οκλαχόμα, το Τενεσί και τη Τζόρτζια ο Τραμπ υπερέχει με επτά ως λίγο πάνω από 25 μονάδες. Ο Κρουζ, από την άλλη, υπερέχει στο Τέξας από όπου εκλέγεται και ο Κάρσον στο Κολοράντο.

Ενδιαφέρουσες μάχες θα δοθούν, αν επιβεβαιωθούν οι έρευνες, στο Αρκανσο μεταξύ του Τραμπ και του Κρουζ, τη Μινεσότα μεταξύ Τραμπ και Ρούμπιο, αλλά και την μικρής επιρροής στο αποτέλεσμα Αλάσκα όπου δεν διαφαίνεται καθαρός νικητής.

rcp-gop-20160301
Σαφές το προβάδισμα του Τραμπ με 36,6% σε εθνικό επίπεδο, αλλά σαφής και η μάχη Κρουζ και Ρούμπιο (realclearpolitics.com)

Το ισχυρό προβάδισμα -τουλάχιστον σε επίπεδο πιθανοτήτων- καταγράφει και το FiveThirtyEight για τις περισσότερες πολιτείες όπου θα δοθούν μάχες πλην του Τέξας· σημαντικό είναι και ότι κάποιες από τις πολιτείες μοιράζουν τους εκλέκτορες κατά πλειοψηφία και όχι αναλογικά.

Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία, τέλος, όπως την αναφέρει το NBC, είναι ότι οι ψηφοφόροι είναι πολύ πιστοί στην επιλογή τους. Οι υποστηρικτές του Τραμπ, του Ρούμπιο και του Κρουζ δηλώνουν πιστοί σε ποσοστό 90% και του Κάρσον κατά 80%, ενώ μόνο η αδύναμη υποψηφιότητα του Κάζιτς έχει σημαντικές διαρροές (60%).

Η επόμενη ημέρα

Το Σάββατο, μετά την μεγάλη νίκη της Κλίντον με 48 μονάδες, ο Σάντερς έλεγε ότι ο αγώνας τώρα αρχίζει σε εθνικό επίπεδο. Παραδοσιακά, εξάλλου, αυτό σηματοδοτεί η σούπερ Τρίτη. Οταν θα έχει τελειώσει η καταμέτρηση θα έχει φανεί πιο καθαρά ποιο θα είναι το ζευγάρι του Νοεμβρίου.

Στους μεν Δημοκρατικούς θα διαφανεί μέχρι που μπορεί να φτάσει η δυναμική του Μπέρνι Σάντερς που ξεκίνησε από μια υποψηφιότητα outsider, δικτυώθηκε, βρήκε δύο σημαντικά κοινά, νέους και τους ηλικιωμένους, αλλά ακόμα αναζητά άλλα όπως οι αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι.

Για κάποιους υποψήφιους η σούπερ Τρίτη είναι η τελευταία ελπίδα για να ανακτήσουν δυνάμεις, και για άλλους καμπανάκι κινδύνου

Η Κλίντον, από την άλλη, με την πολύ καλά στημένη εκλογική μηχανή σε επίπεδο χρηματικών προσφορών και παρουσίας στην κοινωνική δικτύωση, αλλά και το όνομα που έχτισε μεθοδικά για δεκαετίες, ενδιαφέρεται μόνο για τον Λευκό Οίκο, έχοντας νωρίτερα υποτιμήσει τη δυναμική του γερουσιαστές Σάντερς. Το Reuters σημειώνει ότι από τώρα θεωρεί εαυτή βέβαιη νικήτρια της κούρσας των Δημοκρατικών και αντίπαλο του Τραμπ. «Δεν χρειάζεται να κάνουμε ξανά την Αμερική μεγάλη· πάντα ήταν», είπε αναφερόμενη έμμεσα στο σύνθημα του Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα χρειαστεί να περιμένουν λίγο περισσότερο. Ο Τραμπ καλπάζει προς το χρίσμα αλλά δεν έχει καταφέρει να κερδίσει – και πιθανόν ούτε πρόκειται να κερδίσει σε μεγάλο βαθμό- το σεβασμό των πιο μορφωμένων ψηφοφόρων, των ελίτ του κόμματος. Είναι κατά κάποιο τρόπο ένας υποψήφιος με λαϊκή βάση, που παρά την τεράστια επιφάνειά του μπορεί να μιλά στην καρδιά του μέσου απογοητευμένου και συντηρητικού ψηφοφόρου.

Ο Κρουζ και ο Ρούμπιο και οι δύο με τις αδυναμίες τους είναι οι τελευταίες ελπίδες του κομματικού κατεστημένου για να παρουσιάσει μια κάπως ευπρόσωπη εικόνα στις εκλογές του Νοεμβρίου, ακόμα και αν ο Τραμπ θα μπορούσε να τις κερδίσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...