478
Οι «πίσω της σελίδες», στο φόντο, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με κόκκινα γαρίφαλα στην αγκαλιά και με το βλέμμα της χαμηλωμένο. Τώρα η Μάσα Ντροκόβα διαπρέπει ως επενδύτρια στις ΗΠΑ και κοιτάζει με θάρρος τον φακό | Creative Protagon

Η κοπέλα που φίλησε τον Πούτιν ανακάλυψε τη Σίλικον Βάλεϊ

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2018, 07:00
Οι «πίσω της σελίδες», στο φόντο, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με κόκκινα γαρίφαλα στην αγκαλιά και με το βλέμμα της χαμηλωμένο. Τώρα η Μάσα Ντροκόβα διαπρέπει ως επενδύτρια στις ΗΠΑ και κοιτάζει με θάρρος τον φακό
|Creative Protagon

Η κοπέλα που φίλησε τον Πούτιν ανακάλυψε τη Σίλικον Βάλεϊ

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2018, 07:00

Ηταν κάποτε η ηγέτις μιας φανατικής ομάδας ρώσων νεολαίων, απολύτως αφοσιωμένων στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αλλά πλέον η Μάσα Ντροκόβα, στους 29 Μαΐους της, έχει αφήσει πίσω της τις πολιτικές ίντριγκες της Μόσχας και απολαμβάνει την αμερικανική σύγχρονη Γη της Επαγγελίας, τη Σίλικον Βάλεϊ και τις ευκαιρίες της.

Επί ημερών της το ρωσικό «πατριωτικό κίνημα νεολαίας», ονόματι Nashi, αριθμούσε περί τα 100.000 ενεργά μέλη. Επρόκειτο για ομάδα που υποστηριζόταν από το Κρεμλίνο και κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκε για εκφοβισμό πολιτικών αντιπάλων του Πούτιν.

Αλλά εκείνα τα χρόνια της Μάσα ανήκουν στο παρελθόν.

Τώρα, εγκατεστημένη στις ΗΠΑ, η Ντροκόβα, με την εταιρεία Day One Ventures, χτίζει ένα ταμείο που επενδύει σε επιχειρήσεις καινοτομίας, όπως η Superhuman, η DigitalGenius, η Piper και η ιστοσελίδα Winnie Winnie.

Αναμφίβολα πρόκειται για αξιοσημείωτη προσωπική αλλαγή, δεδομένου του παρελθόντος της στο Nashi, όπου έδινε τον αγώνα εναντίον των πάσης φύσεως «εχθρών της Ρωσίας».  Τότε «ήθελα πραγματικά να βοηθήσω τη χώρα μου» λέει στους λονδρέζικους Times.

Η Μάσα γεννήθηκε στην επαρχιακή πόλη Ταμπόφ, 300 μίλια μακριά από τη Μόσχα, και έγινε μέλος της Nashi όταν ήταν 15 ετών. Χάρη σε μια ηλεκτρονική εκπομπή, κέρδισε κρατικό βραβείο για παροχή υπηρεσιών προς την πατρίδα της.

Στις ΗΠΑ μετακόμισε το 2013, και αντιμετώπισε την οργή ορισμένων ρωσικών Μέσων: «Δεν με νοιάζει αν με είπαν προδότρια» λέει, «μόνο που έβλαψαν την οικογένειά μου».

Στους δρόμους της ελευθερίας (Υoutube)

Πολύ μικρή ακόμη, το 2009, φίλησε στο μάγουλο τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση της ομάδας Nashi. «Είναι σαν μοντέλο, ένας πολύ δυνατός, χαρισματικός και έξυπνος άνθρωπος». Αλλά η κοπέλα απογοητεύθηκε από το αριστερό Nashi το 2010. Τρία χρόνια αργότερα, βρήκε τα πατήματά της: «Συνειδητοποίησα ότι δεν καταλαβαίνω επαρκώς την πολιτική»…

Για την ιστορία της Μάσα Ντροκόβα γυρίστηκε ένα ντοκιμαντέρ το 2011, με τίτλο το «Φιλί του Πούτιν».

Η αφισέτα του ντοκιμαντέρ (Wikipedia)

Στα χρόνια που η κοπέλα ζει στις ΗΠΑ, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι προσανατολισμοί της άλλαξαν άρδην. Πλέον έχει στόχο της να συναντηθεί με επιφανείς Αμερικανούς, όπως ο μεγιστάνας Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής της Αmazon, και λέει ότι δεν αισθάνεται τίποτε όταν βλέπει το «μοντέλο» Πούτιν στην τηλεόραση ή όταν διαβάζει το όνομά του στις εφημερίδες…

Το επενδυτικό της κεφάλαιο Day One Ventures συγκέντρωσε χρήματα από επιχειρηματίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αλλά η έρευνα περί ρωσικής αναμείξεως στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 την έφερε σε πολύ δύσκολη θέση, όπως λέει: «Αλήθεια, ντρέπομαι όταν λέω ότι είμαι Ρωσίδα, αισθάνομαι ένοχη, σαν να κάνω κάτι λάθος».

Για την εποχή της νεολαίας Nashi δεν θέλει να πολυμιλάει: «Είναι σαν να μιλάω για έναν παλιό φίλο, πραγματικά δεν θέλω να μιλάω για το παρελθόν μου στην πολιτική».

Γελάει όμως όταν ο λόγος γυρίζει στο ντοκιμαντέρ. «Ολοι θέλουν να με γνωρίσουν εξαιτίας του. Αλλά, ξέρετε, η ιστορία μου δεν είναι πια το φιλί που έδωσα στον Πούτιν»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...