205
Ισραηλινοί στρατιώτες μπροστά από οικισμό στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης | REUTERS/Mussa Qawasma

Η Airbnb αφαίρεσε καταχωρίσεις Ισραηλινών από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2018, 14:16
Ισραηλινοί στρατιώτες μπροστά από οικισμό στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης
|REUTERS/Mussa Qawasma

Η Airbnb αφαίρεσε καταχωρίσεις Ισραηλινών από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2018, 14:16

Σε κίνηση με σαφή πολιτική σημασία προχώρησε η Airbnb, η οποία απομακρύνει από την πλατφόρμα όλες τις καταχωρίσεις από οικισμούς ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Η εταιρεία εξήγησε ότι οι εποικισμοί «είναι στο επίκεντρο μιας διαμάχης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους».

Παρά το ότι δεν απαγορεύεται από τον αμερικανικό νόμο η λειτουργία της επιχείρησης στη Δυτική Οχθη, η Airbnb δηλώνει ότι θα λάβει υπόψη της όσους υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες δεν πρέπει να δραστηριοποιούνται σε εδάφη από όπου έχουν ξεριζωθεί άνθρωποι.

Η κίνηση της Airbnb έγινε δεκτή θετικά από τους Παλαιστίνιους, αλλά και την ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch που ήταν έτοιμη να κυκλοφορήσει έκθεση ειδικά για το θέμα των καταχωρίσεων στη Δυτική Οχθη.

Το Ισραήλ μιλά ωστόσο για ντροπιαστική ενέργεια και απειλεί ότι θα προχωρήσει κινηθεί δικαστικά ενώ θα συμπαρασταθεί σε εποίκους που κινήθηκαν κατά της εταιρείας σε αμερικανικά δικαστήρια.

Συμβούλιο που εκπροσωπεί τους εποίκους δήλωσε μάλιστα ότι η απόφαση της Airbnb την μετατρέπει σε «πολιτικό ιστότοπο» και ότι είναι «αποτέλεσμα είτε αντισημιτισμού είτε υποταγής στην τρομοκρατία».

Οι εποικισμοί θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάτι που το Ισραήλ αμφισβητεί. Τα τελευταία χρόνια χορηγεί κατά εκατοντάδες οικοδομικές άδειες σε εποίκους, αν και είχαν παγώσει για ένα διάστημα.

Σήμερα ζουν πάνω 600.000 Ισραηλινοί σε 140 σημεία στη Δυτική Οχθη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...