628
Η αθέατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης - και στο βάθος, επάνω αριστερά, μόλις διακρίνεται ο πλανήτης μας | Κινεζική Ακαδημία Επιστημών

Η Κίνα ετοιμάζεται να πατήσει στην αθέατη πλευρά της Σελήνης

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2018, 15:35
Η αθέατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης - και στο βάθος, επάνω αριστερά, μόλις διακρίνεται ο πλανήτης μας
|Κινεζική Ακαδημία Επιστημών

Η Κίνα ετοιμάζεται να πατήσει στην αθέατη πλευρά της Σελήνης

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2018, 15:35

Η Κίνα θέλει να κατακτήσει και το Διάστημα, κάνοντας ως τώρα μικρά και προσεκτικά βήματα, με αξιόλογη επιτυχία.

Σήμερα προχωρά ένα (μεγάλο) βήμα πιο μακριά, με την πρώτη αποστολή της στην αθέατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης, αυτή που συνήθως (αλλά όχι σωστά) λέμε «σκοτεινή». Και μάλιστα θα είναι η πρώτη στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος σε αυτόν τον σχεδόν άγνωστο τόπο.

Το βράδυ της Παρασκευής (στις 20:30 ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου η εκτόξευση του ρομποτικού κινεζικού διαστημικού σκάφους Chang’e-4. Το όχημα θα εκτοξευτεί με κινεζικό πύραυλο Long March 3B από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Σιτσάνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα.

Αν όλα πάνε καλά, θα είναι το πρώτο σκάφος που κατά πάσα πιθανότητα στις 3 Ιανουαρίου 2019 θα προσεληνωθεί στην «πίσω» πλευρά του φεγγαριού.

Επειδή η περίοδος περιστροφής της γύρω από τον εαυτό της είναι ίση με αυτή γύρω από τη Γη, η Σελήνη μάς δείχνει πάντα την ίδια πλευρά. Η άλλη πλευρά δεν είναι σκοτεινή, με την έννοια ότι δεν τη βλέπει το φως του Ήλιου, είναι απλώς αθέατη από τη Γη.

Οι παρατηρήσεις της αθέατης πλευράς έχουν αποκαλύψει ότι -για άγνωστο λόγο- διαθέτει ένα παχύτερο και μεγαλύτερης ηλικίας φλοιό, καθώς επίσης περισσότερους και βαθύτερους κρατήρες από ό,τι η ορατή πλευρά.

Η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA) ξεκίνησε το διαστημικό πρόγραμμά της για τη Σελήνη με καθυστέρηση περίπου τριών δεκαετιών, αφότου οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση είχαν πλέον σταματήσει τις δικές τους αποστολές («Απόλλων» και «Λούνα» αντίστοιχα).

Το πρώτο κινεζικό σκάφος Chang’e-1 (είναι το όνομα της αρχαίας κινεζικής θεότητας του φεγγαριού) εκτοξεύθηκε το 2007 και αφού τέθηκε σε τροχιά και χαρτογράφησε τη Σελήνη, συνετρίβη επάνω της το 2009. Ακολούθησε το Chang’e-2 το 2010, το οποίο επίσης τέθηκε σε τροχιά γύρω από το δορυφόρο και μετά στάλθηκε στα βάθη του Διαστήματος.

Το 2013, το Chang’e-3 υπήρξε το πρώτο σκάφος που προσεληνώθηκε μετά το σοβιετικό Λούνα-24 το 1976. Για πρώτη φορά μάλιστα ένα μικρό κινεζικό ρόβερ, το Yutu, ήταν εφοδιασμένο με ένα ραντάρ που μπόρεσε να μελετήσει όχι μόνο την επιφάνεια, αλλά και το υπέδαφος του φεγγαριού.

Το κινεζικό ρομποτικό όχημα το οποίο θα εξερευνήσει την επιφάνεια του δορυφόρου μας (CASC)

Το Chang’e-4 θα βασίζεται για τις επικοινωνίες του με τη Γη στον κινεζικό δορυφόρο αναμετάδοσης Queqiao που διαθέτει μια παραβολική αντένα 4,2 μέτρων. Εκτοξεύθηκε φέτος το Μάιο και βρίσκεται στην κατάλληλη τροχιά, σε απόσταση 64.000 χιλιομέτρων από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού, ώστε να βλέπει ταυτόχρονα τόσο την αθέατη πλευρά, όσο και τον πλανήτη μας.

Το διαστημόπλοιο, που περιλαμβάνει μια άκατο προσελήνωσης βάρους 3,6 τόνων και ένα μικρό ρόβερ βάρους 140 κιλών, θα επιχειρήσει να προσεληνωθεί στον διαμέτρου 180 χιλιομέτρων κρατήρα Φον Κάρμαν, μέσα στην τεράστια λεκάνη Νοτίου Πόλου-Αϊτκεν, η οποία πιθανώς έχει σχηματισθεί μετά την πρόσκρουση ενός γιγάντιου αστεροειδή. Η εν λόγω λεκάνη, διαμέτρου 2.500 χιλιομέτρων και βάθους 12 χιλιομέτρων, είναι η μεγαλύτερη, βαθύτερη και παλαιότερη λεκάνη στο φεγγάρι.

Το ραντάρ του ρόβερ θα μπορεί να «δει» σε βάθος έως 100 μέτρων κάτω από τη σεληνιακή επιφάνεια. Το σκάφος διαθέτει επίσης τρεις κάμερες και μια σειρά από επιστημονικά όργανα (ορισμένα ευρωπαϊκής κατασκευής), όπως έναν αναλυτή σεληνιακής σκόνης, έναν αναλυτή ηλεκτρικού πεδίου, ένα σεληνιακό σεισμογράφο κ.ά. Ακόμη θα μεταφέρει ένα πείραμα κινέζων φοιτητών, συγκεκριμένα μια μίνι βιόσφαιρα, στην οποία θα επιχειρηθεί να φυτρώσουν σπόροι από πατάτες και άλλα φυτά.

Το κινεζικό σεληνιακό πρόγραμμα θα συνεχισθεί με την αποστολή Chang’e-5, που θα φέρει δείγματα βάρους έως δύο κιλών από το έδαφος και το υπέδαφος του φεγγαριού και η οποία προγραμματίζεται να εκτοξευθεί εντός του 2019. Δεν αποκλείεται λίγο μετά να ακολουθήσει η έκτη αποστολή Chang’e. Απώτερος στόχος της Κίνας είναι να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη έως το τέλος της δεκαετίας του 2030.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί πάτησαν πρώτοι στη Σελήνη το καλοκαίρι του 1969 με το διαστημόπλοιο Απόλλων 11 με τους αστροναύτες Νιλ Αρμστρονγκ και Μπαζ Ολντριν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...