302
Κοντέινερ με κοκαΐνη συμφερόντων Ντράγκετα βρέθηκαν στην Ολλανδία κατά τις έρευνες της Eurojust | Eurojust

Τέσσερις τόνους κόκας και 140 κιλά ecstasy «έχασε» η Ντράγκετα

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2018, 10:30
Κοντέινερ με κοκαΐνη συμφερόντων Ντράγκετα βρέθηκαν στην Ολλανδία κατά τις έρευνες της Eurojust
|Eurojust

Τέσσερις τόνους κόκας και 140 κιλά ecstasy «έχασε» η Ντράγκετα

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2018, 10:30

Το κόλπο της Ντράγκετα ήταν καλά στημένο – και βασισμένο σε μία παλιά και δοκιμασμένη αγοραία αρχή την οποία υπολήπτεται και το έγκλημα όπου Γης: πρέπει να πετάξεις λίγα σεντς από το παράθυρο ώστε να περάσουν τα τσουβάλια με τα δολάρια από την πόρτα.

Τουτέστιν η δωροδοκία επιβάλλεται εκ των συνθηκών.

Οπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της πανευρωπαϊκής επιχείρησης κατά του καλαβρέζικου υποκόσμου που αναπτύχθηκε την περασμένη Τετάρτη από το Ρέτζο Καλάμπρια μέχρι την Ολλανδία, οι ντραγκετίστι δωροδόκησαν λιμενεργάτες στην Αμβέρσα και στο Ρότερνταμ ώστε οι εισαγωγές κοκαΐνης από την Κολομβία, το Περού, τον Ισημερινό και από το Σουρινάμ να μη συναντήσουν εμπόδια ώσπου να φθάσουν στο -σεσημασμένο, πάντως- καλαβρέζικο λιμάνι Τζόια Τάουρο για τα περαιτέρω.

Επίσης οι ντραγκετίστι συνεργάστηκαν με άλλες ομάδες κακοποιών, όπως είναι οι αλβανικές και τουρκικές συμμορίες που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ευρώπη.

Η συγκομιδή από τους αστυνομικούς ελέγχους της Τετάρτης είναι 4 τόνοι κόκας και 140 κιλά «έκσταση».

Η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Eurojust κρίνει θετικά τα αποτελέσματα της επιχείρησης: «Στείλαμε ένα σαφές μήνυμα στις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες στην Ευρώπη. Δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν διασυνοριακά. Μπορούν και οι ευρωπαϊκές δικαστικές και αστυνομικές αρχές».

Πικάντικη κουζίνα

Οι συλλήψεις 90 ατόμων σε χώρες της Ευρώπης αλλά και στη Νότια Αμερική επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή. Μάλιστα είναι το αποκορύφωμα μιας επιχείρησης που ξεκίνησε το 2016, όταν η ολλανδική αστυνομία διαπίστωσε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω ιταλικών εστιατορίων. Αλλά και η γερμανική αστυνομία ερεύνησε 65 επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι «κινούνται» με μαφιόζικο χρήμα.

Παρακατιανή στον ιταλικό υπόκοσμο κάποτε -όταν κανοναρχούσε η Κόζα Νόστρα-, η Ντράγκετα κατάφερε να εξελιχθεί στη δυναμικότερη εγκληματική συμμορία η οποία πλέον κυριαρχεί στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών ουσιών πανευρωπαϊκώς. Το σύγχρονο «ανδραγάθημά» της (από αυτήν την ελληνική λέξη ετυμολογείται το brand name Ντράγκετα) είναι η αποδοχή της από τα λατινοαμερικανικά καρτέλ ως ισότιμης οντότητας εγκληματικής ισχύος. Μικρό πράγμα είναι αυτό;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...