758
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο τον Ιούνιο όταν έκανε φιέστες με τη γραβάτα για να περάσει τη συμφωνία για το χρέος ως σημαντική | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Τσίπρας θεωρεί κατάκτηση ότι πηγαίνει στο Κρεμλίνο χωρίς γραβάτα

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2018, 11:24
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο τον Ιούνιο όταν έκανε φιέστες με τη γραβάτα για να περάσει τη συμφωνία για το χρέος ως σημαντική
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο Τσίπρας θεωρεί κατάκτηση ότι πηγαίνει στο Κρεμλίνο χωρίς γραβάτα

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2018, 11:24

Ελληνορωσικές σχέσεις, ενεργειακά, η κατάσταση στα Βαλκάνια: αυτά ήταν κάποια από τα ζητήματα για τα οποία κλήθηκε να μιλήσει στη ρωσική τηλεόραση ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια συνέντευξη προπομπό της επίσκεψής του στη Μόσχα και των συναντήσεών του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Αλλά ο Πρωθυπουργός μας θεωρεί ως μεγάλη κατάκτηση το γεγονός ότι γίνεται δεκτός ενώ δεν φοράει γραβάτα. Η εικόνα της χώρας δηλαδή, ως θέμα προσωπικού ενδυματολογικού ύφους του κ. Τσίπρα…

Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο της συνομιλίας με τον ρώσο δημοσιογράφο Μιχαήλ Γκούσμαν ήταν οι ελληνορωσικές σχέσεις που αποτελούν, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στρατηγική επιλογή. «Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου, ήταν να εμβαθύνουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις, να τις ξεπαγώσουμε θα έλεγα, γιατί υπήρχε μία μεγάλη περίοδος, όπου παρά την πάντοτε στενή φιλία των λαών μας και τις πολυετείς διπλωματικές σχέσεις, πλέον κλείνουμε τα 190 αδιάκοπτα χρόνια διπλωματικών σχέσεων, εντούτοις δεν ήταν πάντοτε τόσο εποικοδομητικές αυτές οι σχέσεις» σημείωσε. «Προσδοκώ από αυτήν την επίσκεψη να υπάρχει μια συνέχεια σε αυτήν την κοινή προσπάθεια» τόνισε ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει ότι «παρά τις δυσκολίες που ενίοτε πέρασαν οι σχέσεις μας, διατηρώ με τον Πρόεδρο Πούτιν μια ειλικρινή και ουσιαστική σχέση, ενός ειλικρινούς και έντιμου διαλόγου».

Μιλώντας για τις δυνατότητες επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «κυρίως τώρα που η Ελλάδα ξεπέρασε αυτήν τη μεγάλη οικονομική περιπέτεια στην οποία βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια (…) ανοίγονται μπροστά της πάρα πολύ σημαντικές δυνατότητες».

Οπως είπε, υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες για στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις σε υποδομές, σε λιμένες, στον τομέα της μεταποίησης, τον αγροδιατροφικό τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, «καθώς στρατηγική μας επιλογή είναι η Ελλάδα να γίνει ένας ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος» και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεών μας με τον πρόεδρο Πούτιν».

Οταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε τι πρέπει να γίνει για να φορέσει γραβάτα, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι την φόρεσε όταν πετύχαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας που ουσιαστικά εξομαλύνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών, «αλλά την έβγαλα την ίδια μέρα και στην ίδια ομιλία, λέγοντας ότι για μένα αυτή η εμφάνιση αποτελεί μία στολή εργασίας». «Εχω καταφέρει να είμαι ίσως ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που έχω μπει στα πιο σημαντικά, αν θέλετε, φόρα και στις πιο σημαντικές έδρες κυβερνήσεων, από το Κρεμλίνο μέχρι τον Λευκό Οίκο, και από το Βατικανό έως τη Ντάουνινγκ Στριτ, και σε όλον τον κόσμο, και στο Πεκίνο και παντού, χωρίς γραβάτα. Συνεπώς, νομίζω ότι αυτή είναι μια κατάκτηση» είπε.

Πρόσθεσε πως «αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως με την επιτυχία αυτή που είχαμε, πράγματι είναι σαν να έφυγε μία θηλιά, μία γραβάτα από τον λαιμό μας. Εννοώ, την επιτυχία που είχαμε για το ελληνικό χρέος. Μπορεί να μη διαγράφηκε το χρέος. Ωστόσο, βρέθηκε ένας τρόπος, μέσα από την επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των αποπληρωμών και την περίοδο χάριτος, να δοθεί ένας καθαρός διάδρομος 15ετίας για την Ελλάδα, πράγμα το οποίο αναγνωρίζουν οι επενδυτές και δημιουργείται ένα πολύ θετικό κλίμα επενδύσεων στην Ελλάδα. Και οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά. Έχουμε το καλύτερο ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας, με προοπτική να έχουμε ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Διότι για εμάς επενδύσεις σημαίνει ανάπτυξη,

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εταίρος στον ενεργειακό τομέα» και πρόσθεσε ότι «από τότε που ανέλαβα τη διακυβέρνηση, η θέση της Ελλάδας είναι μια θέση πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και πολυδιάστατης και ενεργητικής πολιτικής και στον ενεργειακό τομέα. Ως εκ τούτου, διατηρούμε μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες την πεποίθηση ότι στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής, διαμερισμού των πηγών και των ροών ενέργειας, η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία με τη ρωσική ομοσπονδία και για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Turkish Stream, όπου από την αρχή εμείς είχαμε την έμπνευση ότι θα πρέπει να γίνει και European Stream, όχι μόνο Turkish Stream».

«Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαλόγου στην Ευρωπαϊκή Ένωση» συνέχισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά. Έχουμε την επιμονή και την υπομονή και πιστεύω ότι μπορεί στο μέλλον να έχουμε θετικά αποτελέσματα». Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τον λεγόμενο νότιο διάδρομο και τον αγωγό ΤΑP που περνάει από την Τουρκία προς την Ελλάδα και πηγαίνει προς την Ιταλία και επεσήμανε ότι «θεωρούμε ότι η δυνατότητα να υπάρξει και ένας ακόμα αγωγός, παράλληλος σε αυτήν τη διαδρομή, είναι μια δυνατότητα ρεαλιστική (…) στα πλαίσια μιας λογικής διαμερισμού και πολυδιάστατης στρατηγικής σε ό,τι αφορά τις πολλαπλές πηγές ενέργειας και τις πολλαπλές ροές ενέργειας, προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό που λέμε ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση».