610
Ο Μπλάνσετ-Μπερναντέτ σε μια χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας | Anapurna Pictures

Η Κέιτ Μπλάνσετ δηλώνει «υπερήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών»

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2019, 17:30
Ο Μπλάνσετ-Μπερναντέτ σε μια χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας
|Anapurna Pictures

Η Κέιτ Μπλάνσετ δηλώνει «υπερήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών»

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2019, 17:30

«Που χάθηκες Μπερναντέτ;» Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο πέντε φορές υποψήφιος για Όσκαρ Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ (σκηνοθέτης των «Πριν το Ξημέρωμα», «Πριν το Ηλιοβασίλεμα», «Πριν τα Μεσάνυχτα» και «Boyhood») καθοδηγώντας μαεστρικά την (επίσης βραβευμένη με δύο Όσκαρ) Κέιτ Μπλάνσετ στην κωμωδία «Where’d You Go, Bernadette».

Η 50χρονη Αυστραλή ηθοποιός υποδύεται την Μπερναντέτ Φοξ, μια γυναίκα που (φαίνεται να) τα έχει όλα: έναν τρυφερό σύζυγο, μια γλυκύτατη κόρη και μια υπέροχη ζωή. Το μόνο που λείπει από αυτή τη ζωή είναι η περιπέτεια.

Όταν η Μπερναντέτ εξαφανίζεται, πριν από ένα προγραμματισμένο οικογενειακό ταξίδι στην Ανταρκτική, η 15χρονη κόρη της θα κάνει τα πάντα να την εντοπίσει, ανακαλύπτοντας στην πορεία συγκλονιστικά στοιχεία από το παρελθόν της μητέρας της.

Ο Μπλάνσετ μίλησε στην Repubblica για τον νέο της αυτό ρόλο, αλλά και όλους τους υπόλοιπους που παίζει στην ζωή της, όπως εκείνον της μητέρας.

«Η Μπερναντέτ είναι μια γυναίκα βασανισμένη. Πέρασε πολλά μέχρι να αποκτήσει την κόρη της, ενώ στο Σιάτλ που διαμένει, δεν είναι καλά “ενσωματωμένη” στην κοινότητα, αποφεύγοντας οποιαδήποτε επαφή με τις άλλες μητέρες. Πλέον, με την κόρη της να ετοιμάζεται να πάει στο κολέγιο, μισεί τον κόσμο και μαζί και τον εαυτό της. Πρέπει επειγόντως να βρει έναν τρόπο προκειμένου να “επανεφεύρει” την ύπαρξη της», σημειώνει η Μπλάνσετ στην ιταλική εφημερίδα.

Όπως λέει η ηθοποιός, ο χαρακτήρας της κρύβεται μονίμως πίσω από τα γυαλιά ηλίου της, σαν να θέλει να εξαφανιστεί από προσώπου γης.

«Είναι μια απόδειξη πως όποιος συμπεριφέρεται βάναυσα στους άλλους, στην πραγματικότητα έχει προβλήματα με τον ίδιο του τον εαυτό», επισημαίνει, προσθέτοντας με νόημα πως τελικά ίσως και η ίδια να μην είναι τόσο… ξένη με τον χαρακτήρα της Μπερναντέτ.

«Ναι! Καταλαβαίνω πώς νιώθει η Μπερναντέτ! Πρόσφατα αποπειράθηκα να βρω ξανά τον εαυτό μου μένοντας για ένα σχεδόν χρόνο ανενεργή [από την υποκριτική]. Αλλά μετά από έξι μήνες ο σύζυγός μου μού ζήτησε να επιστρέψω στη δουλειά γιατί, όπως μου είπε, έπρεπε να χρησιμοποιήσω αυτή μου την ενέργεια με έναν άλλο τρόπο», λέει.

Ήθελε όμως ποτέ να εξαφανιστεί εντελώς όπως η ηρωίδα της ταινίας της;

«Εμείς οι ηθοποιοί πάντα προσπαθούμε να ξεφύγουμε, να εξαφανιστούμε. Γι’ αυτό και καταφεύγουμε στο να υποδυόμαστε άλλους ανθρώπους. Μου αρέσει πολύ να παίζω χαρακτήρες με εμπειρίες που είναι εντελώς αντίθετες από αυτό που είμαι. Μου επιτρέπει να ζήσω χιλιάδες ιστορίες», λέει.

Και καθώς η Μπερναντέτ προσπαθεί να ξεφύγει από ακόμη έναν δαίμονα, αυτόν της οικονομικής πτώχευσης, η Μπλάνσετ επισημαίνει πως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ηρωίδας είναι η αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετωπίζει την κάθε κακοτοπιά.

«Τα αντιμετωπίζει όλα με το κεφάλι της ψηλά και πάντα ως γυναίκα, σύζυγος και μητέρα ταυτόχρονα».

Όπως και η ίδια άλλωστε.

Λόγου χάρη, θυμάται πως κάποτε αρνήθηκε ένα ρόλο επειδή η αμοιβή της δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με εκείνη του (άνδρα) συμπρωταγωνιστή της.

«Είναι αλήθεια. Αν κάνω μια ταινία με έναν ηθοποιό ίδιου επιπέδου με μένα, υποκριτικά, ο οποίος έχει τον ίδιο αριθμό σκηνών με εμένα, δεν βλέπω τον λόγο γιατί εκείνος θα έπρεπε να πληρώνεται περισσότερο από μένα. Η ισότιμη αμοιβή, καθώς και η κατάχρηση εξουσίας, δεν αφορούν μόνο εκείνους που δουλεύουν στο Χόλιγουντ, αλλά όλους μας: είναι ένα ζήτημα που είναι πρωτίστως ανθρώπινο και όχι πολιτικό».

Πώς είναι όμως να είσαι η Κέιτ Μπλάνσετ ως μητέρα;

«Ναι, δηλώνω περήφανη μάνα τεσσάρων παιδιών. Μιλάω συνέχεια και πολύ με τα παιδιά μου όπως και με τον σύζυγό μου αντίστοιχα. Είμαστε μια οικογένεια που κοιτάμε ο ένας τον άλλον στα μάτια. Αγαπάμε να κάνουμε όλοι μαζί μακρινά ταξίδια με πλοίο ή με το αυτοκίνητο μας.  Αλλά πάντα με έναν όρο: τα παιδιά μου να αποφεύγουν να κάνουν κατάχρηση των smartphones τους στο ταξίδι. Διαφορετικά, ποιο το νόημα να είμαστε όλοι μαζί;», καταλήγει η 50χρονη ηθοποιός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...