693
Η Σκάρελτ Γιόχανσον μαζί με τον Γούντι Αλεν στην ταινία «Scoop», 2006 | BBC Films

Θα χάσει η Σκάρλετ Γιόχανσον το Οσκαρ λόγω του Γούντι Αλεν;

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 13:05
Η Σκάρελτ Γιόχανσον μαζί με τον Γούντι Αλεν στην ταινία «Scoop», 2006
|BBC Films

Θα χάσει η Σκάρλετ Γιόχανσον το Οσκαρ λόγω του Γούντι Αλεν;

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2019, 13:05

«Δεν είμαι πολιτικός και δεν μπορώ να λέω ψέματα όσον αφορά αυτά που αισθάνομαι σχετικά με τα πράγματα. Αδυνατώ. Δεν αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα μου. Δεν θέλω να αλλάζω τον εαυτό μου ή να μετριάζω αυτά που σκέφτομαι ή λέω. Δεν μπορώ να ζω με αυτόν τον τρόπο. Μου είναι ξένος», δηλώνει δίχως περιστροφές.

Αλλά αναγνωρίζει, συγχρόνως, πως «υπάρχουν ακόμα στιγμές που αισθάνομαι πιθανώς περισσότερο ευάλωτη επειδή είπα τη γνώμη μου για κάτι, τη δική μου αλήθεια και τη δική μου εμπειρία – και γνωρίζω πως κάποιοι ενδέχεται να αντιδράσουν – αλλά θεωρώ πως είναι επικίνδυνο να προσέχεις τον τρόπο με τον οποίο αυτοπαρουσιάζεσαι επειδή φοβάσαι την αντίδραση που προκαλείς. Δεν μου φαίνεται πολύ προοδευτικό αυτό. Μου φαίνεται τρομακτικό».

Αυτά και πολλά ακόμη ανέφερε η Σκάρλετ Γιόχανσον, κατά τη διάρκεια μιας μακροσκελούς συνέντευξης που παραχώρησε στο Vanity Fair, επιδιώκοντας να εξηγήσει γιατί συνεχίζει να υπερασπίζεται τον Γούντι Αλεν στην αντιπαράθεσή του με τη θετή του κόρη Ντίλαν Φάροου, η οποία εξακολουθεί να τον κατηγορεί ότι την κακοποίησε σεξoυαλικά όταν εκείνη ήταν μόλις επτά χρονών.

Μαζί με τον Γούντι Αλεν και τη σύζυγο του Σουν Γι, στην πρεμιέρα της ταινίας «Match Point» στο 58ο Φεστιβάλ Καννών (EPA/NIVIERE FRANCE OUT)

Πριν από δύο μήνες η εκθαμβωτική σταρ του παγκόσμιου κινηματογράφου μιλώντας στο Hollywood Reporter, ερωτώμενη για το ίδιο ζήτημα, είχε αναφέρει πως «βλέπω τον Γούντι όποτε μπορώ και συζητήσαμε πολύ για αυτό το θέμα. Ημουν πολύ άμεση μαζί του και εκείνος είναι πολύ ευθύς μαζί μου. Επιμένει στην αθωότητά του και τον πιστεύω». Σημείωσε επίσης πως ο 85άχρονος σκηνοθέτης παραμένει φίλος της αλλά και ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί του, για τέταρτη φορά, ανά πάσα στιγμή.

Οι δηλώσεις της, ωστόσο, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, ειδικά στο Διαδίκτυο. Και μεταξύ αυτών που έσπευσαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, συγκαταλεγόταν και η ίδια η Ντίλαν Φάροου. Αναφερόμενη εμμέσως στο κίνημα #MeToo και στο ξεμπρόστιασμα πλήθους ανδρών, σημείωσε ειρωνικά στο Twitter πως «εάν μάθαμε κάτι τα τελευταία δύο χρόνια αυτό είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να πιστεύουμε άνδρες θηρευτές που “διατηρούν την αθωότητά τους”. Η Σκάρλετ πρέπει να διανύσει δρόμο ακόμα ώστε να κατανοήσει τι προασπίζεται».

Ωστόσο η Γιόχανσον μιλώντας στο Vanity Fair αυτήν την φορά, δεν δίστασε να επαναλάβει πως εμμένει στην άποψή της. «Αυτή είναι η προσωπική μου πεποίθηση, έτσι αισθάνομαι» είπε, έχοντας αναφέρει νωρίτερα πως «το ότι απλά πιστεύω τον φίλο μου δεν σημαίνει ότι δεν υποστηρίζω τις γυναίκες, ότι δεν τις πιστεύω». Δεν θέλησε, όμως, να επεκταθεί περαιτέρω, δηλώντας ξεκάθαρα πως «εάν επιθυμούσα να συνεχίσω αυτήν τη συζήτηση θα το έκανα σε προσωπικό επίπεδο με τους ανθρώπους που εμπλέκονται άμεσα και όχι μέσω δηλώσεων στο Vanity Fair. Δεν θεωρώ πως είναι παραγωγικό…».

Το άρθρο του Daily Beast αναρωτιέται αν η Γιοχάνσον σαμποτάρει τον εαυτό της με το να επιμένει να υπερασπίζεται τον Γούντι Αλεν

Τη συζήτηση, ωστόσο, τη συνέχισε, τελικά, η Τζόρνταν Τζούλιαν, καλλιτεχνική συντάκτρια του Daily Beast, υποστηρίζοντας πως τα λεγόμενά της θα μπορούσαν (και ενδεχομένως να πρέπει σύμφωνα με την αμερικανίδα δημοσιογράφο) να κοστίσουν στη Γιόχανσον ακόμα και το Οσκαρ α’ γυναικείου ρόλου, το οποίο πολλοί θεωρούν πως το έχει ήδη στην τσέπη της, χάρη στην εκπληκτική της ερμηνεία στο «Marriage Story», τη νέα ταινία του Νόα Μπόμπακ παραγωγής Netflix που περιστρέφεται γύρω από έναν επώδυνο χωρισμό.

Η Τζόρνταν Τζούλιαν ειρωνεύεται την ισχυρογνωμοσύνη της Γιόχανσον, υπονοώντας πως η στάση της είναι τουλάχιστον παράλογη. Περισσότερο παράλογη, ωστόσο, είναι η ιδέα ότι δεν θα πρέπει να της απονεμηθεί το Οσκαρ λόγω της γνώμης που έχει για τον Γούντι Αλεν. Το μοναδικό αδίκημα της Γιόχανσον έγκειται στο ότι δεν δίστασε να δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως ένας άνθρωπος τον οποίο γνωρίζει προσωπικά διέπραξε αυτό το ειδεχθές έγκλημα σεξουαλικής φύσης για το οποίο κατηγορείται, έγκλημα το οποίο, καλώς ή κακώς, δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ούτε οι διωκτικές αρχές. Ενδέχεται η Σκάρλετ Γιόχανσον να κάνει λάθος και σίγουρα δεν είναι μπορεί να χαρακτηρισθεί υπερβολικός όποιος κρίνει τις δηλώσεις της προκλητικές. Το να θεωρείται, ωστόσο, θεμιτό το να «τιμωρηθεί» μια ηθοποιός λόγω των όποιων απόψεών της, αναμφίβολα δεν είναι προοδευτικό. Ούτε δίκαιο. Θα μπορούσε να είναι ακόμα και τρομακτικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...