725
O Γκουαρντιόλα πανηγυρίζει με εμφατικό τρόπο, ο Σόλσκιερ προσπαθεί να δώσει κάποιες εντολές. Η Σίτι κέρδισε τη Γιουνάιτεντ και έτσι ο Κλοπ και η Λίβερπουλ μπορεί να μείνουν και εφέτος με άδεια χέρια | REUTERS/Phil Noble

Η ιστορική μονομαχία Γκουαρντιόλα – Κλοπ

Sportscaster Sportscaster 25 Απριλίου 2019, 11:56
O Γκουαρντιόλα πανηγυρίζει με εμφατικό τρόπο, ο Σόλσκιερ προσπαθεί να δώσει κάποιες εντολές. Η Σίτι κέρδισε τη Γιουνάιτεντ και έτσι ο Κλοπ και η Λίβερπουλ μπορεί να μείνουν και εφέτος με άδεια χέρια
|REUTERS/Phil Noble

Η ιστορική μονομαχία Γκουαρντιόλα – Κλοπ

Sportscaster Sportscaster 25 Απριλίου 2019, 11:56

Περισσότεροι από έξι στους δέκα (64%) οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προτιμούν να δουν πρωταθλήτρια Αγγλίας τη Μάντσεστερ Σίτι, παρά τη Λίβερπουλ, σύμφωνα με προχθεσινή έρευνα της «Paddy Power». Αναμενόμενο. Είναι η ιστορική τους αντίπαλος. Η συμπολίτισσά τους θα χρειαστεί πολλά χρόνια θριάμβων, ακόμη, για να πλησιάσει τον μύθο του δικού τους συλλόγου.

Θυμήθηκαν κι εκείνο το ματς του 2010. Λίβερπουλ – Τσέλσι. Με ήττα της Τσέλσι, ή ισοπαλία, η Γιουνάιτεντ θα κατακτούσε τον τίτλο. Στις εξέδρες του «Ανφιλντ» ανέμιζε ένα πανό με το (ρητορικό) ερώτημα: «Τσέλσι, ή Γκάρι Νέβιλ;». Η Λίβερπουλ έχασε το ματς (0-2) – και η Γιουνάιτεντ τον τίτλο, για ένα βαθμό.

Χθες (Μεγάλη Τετάρτη) βράδυ η τύχη της Λίβερπουλ ήταν στα… πόδια των παικτών της Γιουνάιτεντ. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» ηττήθηκαν (0-2) από τη Σίτι, κι έτσι η Λίβερπουλ θα χάσει τον τίτλο, πιθανότατα για ένα βαθμό. Αν και στο αγγλικό πρωτάθλημα έχουν δει πολλά τα μάτια μας, είναι μάλλον απίθανο, η υπέροχη ομάδα του Γκουαρντιόλα να «την πατήσει» από την Μπέρνλι (εκτός έδρας), τη Λέστερ (εντός), ή την Μπράιτον (εκτός). Η Σίτι βρίσκεται αγκαλιά με τον δεύτερο διαδοχικό της τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Και η Λίβερπουλ, έπειτα από μία υπερβατική σεζόν με μία, μόλις, ήττα στο πρωτάθλημα και ρεκόρ βαθμολογικής συγκομιδής, θα μείνει -πάλι- με άδεια χέρια.

Η Γιουνάιτεντ δεν χαρίστηκε στην αντίπαλό της. Το πάλεψε το παιχνίδι, όσο μπορούσε. Κινδυνεύει, άλλωστε, να μείνει εκτός Champions League (2019-2020), αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές. Θα είναι μια οικονομική καταστροφή. Η αιτία να αποχωρήσουν οι καλύτεροί της παίκτες, αλλά και ο λόγος να την απαρνηθούν οι μεταγραφικοί της στόχοι. Είναι φοβερό, αυτό που συμβαίνει στον κόκκινο τομέα του Μάντσεστερ. Μετά την απομάκρυνση του Ζοσέ Μουρίνιο η Γιουνάιτεντ πετούσε από νίκη σε νίκη, αλλά, μόλις ο υπηρεσιακός προπονητής, Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ, προβιβάστηκε σε μόνιμο, στα τέλη Μαρτίου, οι παίκτες της «ξεφούσκωσαν» πάλι. Ο διασυρμός από την Εβερτον (4-0) ήταν η πέμπτη διαδοχική εκτός έδρας ήττα της σε όλες τις διοργανώσεις – το χειρότερο ρεκόρ του συλλόγου από το 1981.

Αυτή η Γιουνάιτεντ δεν μπορούσε να αντισταθεί στην ποδοσφαιρική μηχανή του Πεπ. Στο δεύτερο μέρος, κατέρρευσε. Η Σίτι πέτυχε δυο γκολ (Μπερνάρντο Σίλβα στο 54′ και Σανέ στο 66′), είχε δοκάρι (Αγκουέρο στο 56′) και κέρδισε το κατ’ ευφημισμόν ντέρμπι χωρίς να κοπιάσει ιδιαιτέρως. Εφτασε τα 157 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις – ρεκόρ όλων των εποχών για τον σύλλογο. Μπορεί στο Champions League να μην έχει έρθει, ακόμη, η ώρα της, όμως στην Αγγλία «δεν παίζεται». Πέρυσι συγκέντρωσε 100 βαθμούς. Ολοι έλεγαν πως αυτή η πρωτοφανής, για το Νησί, επίδοση δεν μπορεί να επαναληφθεί. Κι όμως, εφέτος πάει να τερματίσει με 98. Απέχει ελάχιστα από το να γίνει η πρώτη αγγλική ομάδα που θα έχει νικήσει σε όλα της τα παιχνίδια από τον Φεβρουάριο μέχρι το τέλος της σεζόν.

Ο Γκουαρντιόλα είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιρικός αρχιτέκτονας του καιρού μας, συνδυάζοντας το θέαμα με την ουσία. Ο Κλοπ -ό,τι πλησιέστερο προς τον Καταλανό- είναι, πραγματικά, πολύ άτυχος. Με τους βαθμούς που έχει, ήδη, συγκεντρώσει η Λίβερπουλ (ρεκόρ στα χρονικά της), θα έβγαινε πρωταθλήτρια σε καμιά δεκαπενταριά σεζόν από το 1992, που η Α’ Κατηγορία «βαφτίστηκε» Πρέμιερ Λιγκ. Εάν δεν έπεφτε πάνω σε αυτή την απίθανη Σίτι, θα είχε κατακτήσει «περίπατο» τον τίτλο που προσδοκά εδώ και 29 χρόνια. Αλλά, τώρα, κινδυνεύει να τερματίσει με 97 βαθμούς (εάν κερδίσει τη Χάντερσφιλντ, τη Νιουκάστλ και τη Γουλβς) και να έρθει δεύτερη!

Στην Αγγλία θα έπρεπε να απονεμηθούν εφέτος… δυο τίτλοι. Το δράμα του δεύτερου το περιέγραψε και ο Γκουαρντιόλα, μετά τη λήξη του αγώνα στο «Ολντ Τράφορντ», λέγοντας: «Και οι δύο ομάδες αξίζουν τον τίτλο, όμως μόνο μία θα τον πάρει. Κρίμα! Η ομάδα που θα τον χάσει, θα έχει κάνει τα πάντα». Εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχτηκε ότι, πλέον, το φαβορί είναι η Σίτι: «Είπα στους παίκτες μου: μη διαβάσετε εφημερίδες την Πέμπτη (σήμερα), μη δείτε τηλεόραση. Απλά ξεκουραστείτε, κοιμηθείτε αρκετά και σκεφτείτε το ματς με την Μπέρνλι. Δεν νομίζω ότι η Λίβερπουλ θα χάσει βαθμούς, όμως ο τίτλος είναι στο χέρι μας. Εάν κερδίσουμε τα τρία τελευταία ματς, θα πάρουμε το Πρωτάθλημα».

Κάποιοι θα κλάψουν, κάποιοι θα γελάσουν. Το σίγουρο είναι πως πιο συναρπαστικό, πιο ανταγωνιστικό ποδοσφαιρικό τουρνουά από την Πρέμιερ Λιγκ, δεν υπάρχει. Οι φίλαθλοι χρωστούν στους δυο κορυφαίους προπονητές ένα μεγάλο «ευχαριστώ» γι’ αυτήν την ιστορική τους μονομαχία, που ξεπέρασε κάθε φαντασία. Την πρώτη από τις πολλές, που (φαίνεται πως) θα ακολουθήσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...