401
Το ελικόπτερο του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού εκτοξεύει φωτοβολίδες, σε άσκηση του ΝΑΤΟ. | UK Ministry of Defence/Handout via REUTERS

Ευρωπαϊκό plan B αν ο Τραμπ βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2024, 18:51
Το ελικόπτερο του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού εκτοξεύει φωτοβολίδες, σε άσκηση του ΝΑΤΟ.
|UK Ministry of Defence/Handout via REUTERS

Ευρωπαϊκό plan B αν ο Τραμπ βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2024, 18:51

Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να είναι έτοιμα εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ: αυτό δήλωσαν ξένοι διπλωμάτες στην Telegraph.

Ανώτεροι αξιωματούχοι από χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οφείλουν να «σχεδιάσουν» και να επανεξετάσουν τις τρέχουσες αμυντικές ικανότητες υπό τις απειλές του τέως προέδρου των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ έγινε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο, όταν η Νίκι Χέιλι αποχώρησε από την κούρσα για το χρίσμα του GOP.

Επιστροφή στον Λευκό Οίκο

Η προοπτική πιθανής επιστροφής του στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει ανησυχίες στην Ευρώπη τόσο για την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία όσο και για τη δέσμευση της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί σε μέλη του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν τον «λογαριασμό» που τους αναλογεί, ενώ ο πρώην σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια Τζον Μπόλτον προέβλεψε ότι θα επιχειρούσε να αποχωρήσει από τη συμμαχία εάν επανεκλεγεί.

Τον περασμένο μήνα, η Telegraph αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο σενάριο.

Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να προετοιμαστούν για παν ενδεχόμενο.

Προετοιμασίες

Ενας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι τα σχόλια του Τραμπ «φυσικά προκαλούν ανησυχία. Κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει στη συνέχεια», επεσήμανε.

Ο διπλωμάτης είπε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να «καταστρώσουν σχέδια» αντίδρασης σε ένα σενάριο όπου μειώνεται η αμερικανική δέσμευση στη βορειοατλαντική συμμαχία. «Πρέπει να γίνουν προετοιμασίες», είπε.

Ωστόσο, επεσήμαναν ότι ο αριθμός των χωρών που πληρούν τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα είχε αυξηθεί σημαντικά, πράγμα που σημαίνει ότι τα μέλη μπορούν να πουν στον Τραμπ ότι «παίρνει αυτό που ήθελε».

Αλλος διπλωμάτης από χώρα του ΝΑΤΟ είπε ότι είναι «απαραίτητη μια συζήτηση» για το πώς να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος αποχώρησης των ΗΠΑ. Χώρες όπως η Βρετανία θα πρέπει να αναλάβουν πιο ηγετικό ρόλο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς «αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν θα υπάρξει τεράστιο χάσμα».

Ενας τρίτος διπλωμάτης είπε ότι η αβεβαιότητα για τις ΗΠΑ θα έκανε τις ευρωπαϊκές χώρες «να σκεφτούν καλύτερα πόσο επαρκής είναι ο αμυντικός σχεδιασμός».

Στη Βρετανία

Στη Βρετανία, οι υπουργοί επέμειναν ότι το ΝΑΤΟ έγινε ισχυρότερο τον τελευταίο χρόνο, με την ένταξη της Φινλανδίας τον Απρίλιο του 2023 και της Σουηδίας την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο λόρδος Ντάροχ, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στις ΗΠΑ, είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα εάν επανεκλεγεί ο Τραμπ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...