827
| Alexandros Michailidis / SOOC

Η ΕΡΤ, ο Τσίπρας και το «δώρο» σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και… ΟΦΗ

Sportscaster Sportscaster 6 Ιουλίου 2019, 17:18
|Alexandros Michailidis / SOOC

Η ΕΡΤ, ο Τσίπρας και το «δώρο» σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και… ΟΦΗ

Sportscaster Sportscaster 6 Ιουλίου 2019, 17:18

Προηγούμενο κυβέρνησης, που την τελευταία της εργάσιμη μέρα -40 ώρες πριν από τις εκλογές- ασχολήθηκε με τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων, δεν πρέπει να υπάρχει. Πουθενά στον Κόσμο. Η Κυβέρνηση Τσίπρα κατέκτησε, την Παρασκευή, και αυτήν την πρωτιά.

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός θέλησε να κάνει ένα τελευταίο προεκλογικό «δωράκι», και διάλεξε για αποδέκτη του το… χιλιοτραγουδισμένο ελληνικό ποδόσφαιρο. Της ανομίας, της βίας και της αδιαφάνειας, όπως πολλές φορές έχει πει ο αρμόδιος υφυπουργός του, Γιώργος Βασιλειάδης. Θα ήταν σκάνδαλο, αλλά πρόκειται για κωμωδία. Το δώρο είναι άδωρο. Ολα έγιναν «για τα μάτια του κόσμου». Του… υπέροχου κόσμου του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, του ΟΦΗ, και όσων πιστεύουν ότι είναι σωστό, το Κράτος να χρηματοδοτεί -με τους φόρους των πολιτών- ανώνυμες εταιρείες, και μάλιστα με ποσά πολύ υψηλότερα από εκείνα που δίνει η «αγορά».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στην «ειδική σύσκεψη» του κ. Τσίπρα με τους υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού και Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ ΑΕ, αποφασίστηκε να αποκτηθούν από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση τα δικαιώματα μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του ΟΦΗ, και ολόκληρων των πρωταθλημάτων της Super League 2 και της Football League, από την προσεχή αγωνιστική περίοδο (2019-2020). Και ζητήθηκε από τον επικεφαλής της ΕΡΤ, «μετά τις εκλογές να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες».

Ποιες είναι αυτές; Πρώτα απ’ όλα, να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΡΤ, ώστε να δώσει στον κ. Δρόσο και στο ΔΣ ρητή εντολή να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις. Μόνο που, μέτοχοι της ΕΡΤ είναι οι τρεις υπουργοί που βρίσκονταν εκεί, στο Μαξίμου. Από Δευτέρα – Τρίτη θα είναι κάποιοι άλλοι, των οποίων τις προθέσεις κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει (αλλά μπορεί να τις φανταστεί). Εάν ο Πρωθυπουργός ήθελε, πράγματι, να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες της ΕΡΤ με τις ομάδες, η «ειδική σύσκεψη» θα ήταν η Γενική Συνέλευση που θα έδινε την εξουσιοδότηση. Τη Δευτέρα, θα είχαν όλα τελειώσει.

Το… παιχνίδι ήταν «στημένο», επειδή στην ΕΡΤ «δεν υπάρχει σάλιο». Και ο λογαριασμός για τη σεζόν 2019-2020 θα ήταν τερατώδης: Από 7,5 εκατ. ευρώ για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, άλλα 2,5 εκατ. ευρώ για τον ΟΦΗ, 16.500.000 για τις ομάδες της Super League 2, 2.250.000 για τις ομάδες της Football League, 21,1 εκατ. ευρώ (στο σύνολο) για τις επτά ΠΑΕ που έχουν συμβόλαιο από πέρυσι, 2 εκατ. ευρώ το κόστος των μεταδόσεων, και 2,1 εκατ. ευρώ για τη χορηγία στη Σούπερ Λιγκ (ώστε η ΕΡΤ να φέρει τον τίτλο του «χορηγού – υποστηρικτή» ενός εντελώς απαξιωμένου πρωταθλήματος). Η πρόσθεση μας δίνει 61.450.000 ευρώ!

Ο κ. Τσίπρας έκανε μια αριστοτεχνική επίδειξη των καλών του προθέσεων «να προσφέρει η ΕΡΤ στο ελληνικό κοινό δωρεάν πρόσβαση στο δημοφιλέστερο αθλητικό προϊόν», όπως ανέφερε η ανακοίνωση, και πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα. Αφησε να πει το «όχι» και να γίνει δυσάρεστη στους φιλάθλους, η επόμενη κυβέρνηση.

Το σκάνδαλο υπάρχει, αλλά είναι περυσινό. Ηταν η περιλάλητη «διάσωση» των επτά ΠΑΕ που είχαν μείνει χωρίς τηλεοπτική στέγη, όταν η Σύμβαση Κεντρικής Διαχείρισης (της Nova με τη Σούπερ Λιγκ) έπαψε να υφίσταται. Η ΕΡΤ πρόσφερε σε Παναθηναϊκό, Αρη, Ατρόμητο, Λαμία, Ξάνθη, Παναιτωλικό και Απόλλωνα Σμύρνης, πάνω από τα διπλάσια χρήματα από εκείνα που έδινε ο μόνος ιδιωτικός σταθμός που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον: το EPSILON -μετέπειτα Open- του Ιβάν Σαββίδη. Το πιο εξοργιστικό είναι πως η δημόσια ραδιοτηλεόραση των 2.300 εργαζομένων δήλωσε αδυναμία να αναλάβει την τηλεοπτική παραγωγή των αγώνων, και την ανέθεσε (μέσω της Σούπερ Λιγκ) στη Nova.

Με τέτοια γενναιοδωρία, η ζημιά ήταν βέβαιη. Αλλά, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθός της. Για το πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο, η ΕΡΤ κατέβαλε περίπου 15 εκατ. ευρώ στις επτά ομάδες, και 2,2 εκατ. ευρώ στο συνδρομητικό κανάλι (για την παραγωγή). Στο σύνολο, 17,2 εκατ. ευρώ. Τα εμπορικά της έσοδα από τους αγώνες, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Media Services, ήταν κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Δηλαδή, η εταιρεία «μπήκε μέσα» κατά 16 εκατομμύρια ευρώ. Δεν ήταν απίθανο, για ένα κανάλι που το 2018 πέτυχε το ακατόρθωτο: να καταγράψει ζημιές 2,7 εκατομμυρίων ευρώ από τις μεταδόσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Για τις οποίες η ΕΡΤ είχε καταβάλει μόλις 10 εκατ. ευρώ – πολύ λιγότερα απ’ ό,τι της κόστισαν οι εντός έδρας αγώνες επτά ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος. Είναι κι αυτές οι άτιμες οι συγκρίσεις, που αναδεικνύουν την ασύδοτη γαλαντομία της ΕΡΤ με το δημόσιο χρήμα. Με 30 εκατ. ευρώ ανά σεζόν, δηλαδή με τα μισά απ’ όσα η δημόσια ραδιοτηλεόραση συζητούσε να δώσει για τους αγώνες των… δυόμισι ελληνικών πρωταθλημάτων, η Cosmote TV μεταδίδει 138 παιχνίδια του Champions League και 205 του Europa League, που είναι το πιο δημοφιλές αθλητικό θέαμα (και) στην Ελλάδα.

Η «ειδική σύσκεψη» στο Μαξίμου δεν ήταν παρά ένα «στρίβειν δια του αρραβώνος». Οι υπογραφές στις νέες συμβάσεις δεν θα «πέσουν», γιατί κανείς δεν έχει όρεξη να πάει φυλακή. Κρίμα, πάνω που καθιερώθηκαν και τα… «play-on», όπως έγραψε ο αδαής συντάκτης της ανακοίνωσης.

ΥΓ. Η Nova διευκρινίζει πως την τηλεοπτική παραγωγή των αγώνων των επτά ομάδων της ΕΡΤ την ανέλαβε έπειτα από σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε η Σούπερ Λιγκ, και όχι η ίδια η ΕΡΤ. Επίσης, η συνεργασία αυτή αφορούσε μόνον τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος 2018-2019. Πράγματι, στον β’ γύρο (μετά τον Δεκέμβριο του 2018) τη θέση της πήρε μια κοινοπραξία δύο εταιρειών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...