273
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός | INTIMEnews

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την έφοδο στις τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 16:55
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός
|INTIMEnews

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την έφοδο στις τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 16:55

Η έφοδος των «ράμπο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία διοίκησης των τραπεζών αποτελεί «προκαταρκτικό βήμα σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η ανεξάρτητη Αρχή μετά την αίσθηση που προκάλεσε  στην αγορά η εντυπωσιακή -σε μέγεθος και οργάνωση- παρέμβασή της για τις καταγγελίες περί εναρμονισμένων πρακτικών από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Στη ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως «η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι [ελεγχόμενες] επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά, ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Στις 7 και 8 Νοεμβρίου του 2019 στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού διενήργησαν προσχεδιασμένους, εδώ και πολλές εβδομάδες, διαδοχικούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας καθώς και σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών, στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και ενώσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο.

Οι έλεγχοι αφορούσαν ανησυχίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι οι ερευνώμενες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές οριζόντιας σύμπραξης ή πρακτικές αποκλεισμού στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληρωμών κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 3959/2011 για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών.

Η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά, ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σέβεται πλήρως τα δικαιώματα άμυνας, ιδίως το δικαίωμα ακρόασης των ελεγχόμενων επιχειρήσεων».

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι, βρήκαν μία ακόμη ευκαιρία αντιπολιτευτικής γυμναστικής με αφορμή την υπόθεση των ελέγχων στις τράπεζες, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης την ώρα που κάνει δώρο στους τραπεζίτες νομοθετικές ρυθμίσεις ασυλίας.