1457
Πολιτικοί αριβισμοί από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ | INTIMEnews

Ο Τσίπρας πήγε να ρίξει στον βούρκο της Νοvartis και την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 16:37
Πολιτικοί αριβισμοί από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ
|INTIMEnews

Ο Τσίπρας πήγε να ρίξει στον βούρκο της Νοvartis και την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 16:37

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να μεταφέρει το νοσηρό κλίμα της Προανακριτικής για τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης της Νovartis, και στην επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, σε μία ακόμη απέλπιδα προσπάθειά του να καταδείξει ότι ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής επιδιώκουν την παραγραφή της υπόθεσης.

Με επιστολή του στον πρόεδρο της επιτροπής, Ευριπίδη Στυλιανίδη, την ημέρα της τελευταίας συνεδρίασής της, και «όχημα» την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, πίσω από τον οποίον κρύφτηκαν πολλάκις κορυφαία στελέχη του κόμματός του (συμπεριλαμβανομένου του εταίρου στην κυβέρνηση, Πάνου Καμμένου) ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ουσιαστικά να κατηγορήσει ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής ότι μεθοδεύουν την παραγραφή της υπόθεσης, λέγοντας «όχι» στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ( άρθρο 86 του Συντάγματος).

«Η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία και το ΚΙΝΑΛ αρνούνται να ψηφίσουν αυτή την ερμηνευτική δήλωση. Γιατί το κάνουν αυτό; Αυτό είναι το ερώτημα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδος την Πέμπτη.

Σημείωσε μάλιστα πως εάν δεν περάσει στο Σύνταγμα η ερμηνευτική δήλωση, «τότε δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία για το πώς πρέπει να προχωρήσει η εξέλιξη σε ότι αφορά την έρευνα της Δικαιοσύνης για τον κ. Λοβέρδο, ενδεχομένως για τον κ. Γεωργιάδη και άλλα στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων»!

«Με αυτή τους της κίνηση», υποστήριξε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, «στην πραγματικότητα προδικάζουν την απόφαση όλων όσων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, ανεξαρτήτως των κινήσεων της Δικαιοσύνης λόγω παραγραφής. Διότι θα ισχυριστούν ότι εφ΄όσον η ίδια η Βουλή δεν ενέκρινε αυτήν την ερμηνευτική δήλωση τότε δεν υφίσταται η άποψη ότι η δωροδοκία είναι ένα αδίκιμα το οποίο γίνεται επ΄ευκαιρίας των καθηκόντων του υπουργού».

Σε συνέχεια των ανωτέρω επισημάνσεων ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Ευριπίδη Στυλιανίδη, όπου υπογράμμιζε  την ανάγκη προσθήκης της ερμηνευτικής δήλωσης που είχε προτείνει το κόμμα του στο άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη υπουργών, ότι διώκονται κατά την κοινή νομοθεσία, δηλαδή με τον ίδιο τρόπο όπως για όλους τους πολίτες.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ανέφερε τα εξής:

Αυτή η απλώς επιβεβαιωτική, από τυπική-νομική άποψη, ερμηνευτική δήλωση έχει μέγιστη σημασία από πολιτική άποψη, καθώς αποτυπώνει τη βούληση του πολιτικού συστήματος να ανακτήσει την αξιοπιστία του, ανταποκρινόμενο σε ένα πάνδημο κοινωνικό αίτημα, στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στη θεμελιώδη αρχή της ισονομίας των πολιτών.

Αντιθέτως, η άρνηση της Βουλής να ενσωματώσει την αυτονόητη αυτή ρήτρα στο συνταγματικό κείμενο θα αποτελέσει, με ευθύνη των βουλευτών της συμπολίτευσης, βαρύ πλήγμα για το πολιτικό σύστημα, καθώς θα εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την υπόνοια της διατήρησης αδικαιολόγητων προνομίων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Πέρα όμως από την αρνητική γενική εντύπωση που θα προκληθεί, υπάρχει κι ένα ειδικότερο ζήτημα που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Αφορά την τρέχουσα έρευνα που διεξάγει η δικαιοσύνη στην υπόθεση της Νοβάρτις. Η απόρριψη της πρότασης για προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ενδέχεται εξ αντιδιαστολής να ενισχύσει εκείνες τις ερμηνευτικές εκδοχές οι οποίες, είτε καλοπροαίρετα είτε όχι, υποστηρίζουν ότι το άρθρο 86 καταλαμβάνει ακόμη και αδικήματα που τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση που οι ερμηνείες αυτές υιοθετηθούν από τη δικαιοσύνη, να οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση της Νοβάρτις, καθώς θα έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παράγραφος 3, παρά την κατάργησή της, αφού αυτή θα ισχύει μόνο για το μέλλον και όχι αναδρομικά.

Είναι βαθύτατη πολιτική μου πεποίθηση ότι το ελληνικό κοινοβούλιο, και ευρύτερα το ελληνικό πολιτικό σύστημα, δεν αντέχει και δεν πρέπει να αναλάβει το βάρος της πιθανής αρχειοθέτησης αυτής όπως και άλλων συναφών υποθέσεων που ενδεχομένως προκύψουν στο μέλλον. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος και σε σοβαρή ρήξη της εύθραυστης εμπιστοσύνης των πολιτών στο ελληνικό κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα. Η ευθύνη είναι σήμερα δική μας και οφείλουμε όλοι μας να αρθούμε στο ύψος της περίστασης.

«Δεν θα μας κάνετε αρένα»

Η απόπειρα συσχέτισης της υπόθεσης Νοvartis με την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος προκάλεσε την οργή τόσο του εισηγητή της ΝΔ στην επιτροπή, Κώστα Τζαβάρα, όσο και εκείνου του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, που κατηγόρησαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για απαράδεκτη αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική παρέμβαση και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε ότι η προσθήκη της ερμηνευτικής δήλωσης αφορά την τιμή του πολιτικού κόσμου.

«Με προσβάλλει προσωπικά ως βουλευτή αυτή η επιστολή, γιατί ο κ. Τσίπρας ενώ είχε όλο το περιθώριο και το δικαίωμα -που κανείς δεν του το στέρησε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής- να έρθει και να πει την άποψή του, δεν το έκανε. Και έρχεται εκ των υστέρων, αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση, και προσπαθεί να ιδρύσει σχέση πατρωνίας», παρατήρησε ο Κώστας Τζαβάρας για να συμπληρώσει σε αυστηρό τόνο:

«Είναι απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό, δεν επιτρέπω ως εισηγητής της πλειοψηφίας να προσβάλει αυτή την κορυφαία διαδικασία και να μας λέει ο κ. Τσίπρας, “κύριοι δεν είστε στο ύψος των περιστάσεων για σοβαρά θέματα της επικαιρότητας”».

«Αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχει καμία σοβαρή πρόταση ο κ. Τσίπρας και συνεισφέρει μόνο σε ένα επικοινωνιακό συμβάν. Αυτό δεν είναι συμπεριφορά δημοκράτη προέδρου. Λυπάμαι γιατί αυτή η επιστολή υπονομεύει και δυναμιτίζει τον ποιοτικό κοινοβουλευτικό λόγο που όλες οι πλευρές εδώ στην Επιτροπή υπηρετήσαμε», κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Η προσθήκη της ερμηνευτικής δήλωσης που ζητάμε, αφορά την τιμή του πολιτικού κόσμου. Εμείς πέρα από την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας προτείναμε ερμηνευτική δήλωση ώστε εκείνα τα αδικήματα που δεν συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού να ανήκουν στη δικαιοσύνη», αντέτεινε  ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας πως «δεν συνιστά αναδρομική ισχύ, αλλά συνταγματική πολιτική ευθύνη να εισάγουμε την ερμηνευτική δήλωση συνδέοντάς την και με το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis».

«Για το πραγματικό αυτό μεγάλο σκάνδαλο η Βουλή έχει ευθύνη να φτάσει μέχρι τέλος. Γι’ αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει την ευθύνη να τοποθετηθούμε ώστε να πέσει άπλετο φως και να μην μείνει η εντύπωση ότι υπάρχει καμία σκιά στην υπόθεση. Ούτε να μην επιτραπεί στον δικαστή να φωτίσει όλες τις πτυχές για τη διαλεύκανση αυτού του μεγάλου σκανδάλου», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ο κ. Κατρούγκαλος.

Οξύς στην αντίδρασή του ήταν και ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

«Πρώτη φορά αρχηγός κόμματος θέλει να εκμεταλλευτεί τη λειτουργία της Επιτροπής Αναθεώρησης. Τον καταγγέλλουμε. Θέλει να μας χρησιμοποιήσει, και αντί μιας ήρεμης διαδικασίας να μετατραπούμε σε αυτό που ξέρει καλά, σε αρένα», παρατήρησε για να προσθέσει:

«Υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας ότι θέλει να προστατεύσει το κύρος του πολιτικού κόσμου και είναι ο ίδιος που δεν επέτρεψε ακόμα και για παράνομη ηχογράφηση να πάει στη δικαιοσύνη η υπόθεση. Θέλει να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα. Έχω τη δημοκρατική νομιμοποίηση να τον καταγγείλω. Αυτό που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ερμηνευτική δήλωση είναι μόνο την αλλαγή της δικονομικής διάταξης για την αποσβεστική διαδικασία, την παραγραφή, αντιφάσκει όμως με το Σύνταγμα».

«Πρέπει να σέβονται τις διαδικασίες. Δεν το κάνουν, υπονομεύουν και επιχειρούν να κάνουν ντρίπλα στην ερμηνευτική δήλωση να βάλουμε να προβλέπεται αναδρομικότητα», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Με τη σειρά του ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, ανέφερε ότι η επιστολή θα έπρεπε να επιστραφεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, όπως είπε, ήδη η συζήτηση για το άρθρο 86 παρ. 3 είχε εξαντληθεί στην προτείνουσα, αλλά και στην παρούσα Βουλή, ενώ δεν χρειάζεται η ερμηνευτική δήλωση διότι προκύπτει από το άρθρο 86 του Συντάγματος.

«Είδα, όσοι επικαλούνται το καλό κλίμα συζήτησης, να προσπαθούν να το ανατρέψουν υιοθετώντας ένα εκρηκτικό ύφος λέγοντας άτοπα κοινοβουλευτικά πράγματα. Πιστεύω ότι χτύπησε νεύρο η επιστολή. Η ουσία της ρύθμισης είναι για τη δωροδοκία. Δεν πρέπει να κρύβουμε πίσω από νομικές κατασκευές την ουσία. Θέλουμε να πέφτει φως σε σκάνδαλα», επέμεινε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευριπίδης Στυλιανίδης χαρακτήρισε περαιωμένη τη συζήτηση στο σημείο αυτό, επισημαίνοντας  ότι το θέμα αυτό έχει ήδη εξαντληθεί κατά την επεξεργασία της συγκεκριμένης διάταξης ενώ θα υπάρχει η ευχέρεια να ξανασυζητηθεί στην Ολομέλεια.

ΚΙΝΑΛ: Ας καταλάβει ότι τα κόλπα τελείωσαν

Για πανικόβλητο Τσίπρα, έκανε λόγο το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του για την επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

«Ο κ. Τσίπρας πανικόβλητος μπροστά στην πλήρη αποκάλυψη του παραδικαστικού κυκλώματος και που έδρασε στην υπόθεση Novartis (αλλά και των πολιτικών καθοδηγητών του) επιχειρεί ένα ακόμη αντιπερισπασμό. Μετά την συνειδητή παρακώλυση του έργου της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής, αποστέλλει σήμερα επιστολή, με την οποία επιχειρεί να υπονομεύσει την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, σε ένα κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της ποινικής ευθύνης Υπουργών (άρθρο 86 του Συντάγματος)», ήταν το σχόλιο που επεφύλαξε η Χ. Τρικούπη για την ενέργεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο Αλ. Τσίπρας γνωρίζει ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν επηρεάζει σε κανένα σημείο την διαδικασία της δικαστικής έρευνας για την Novartis. Αλλά αδίστακτα και κυνικά προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, ενορχηστρώνοντας ακόμη μια άθλια ενέργεια εις βάρος του Κοινοβουλευτισμού», καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής στην ανακοίνωσή του και καλεί με νόημα τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να κατανοήσει ότι τα… κόλπα τελείωσαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...