809
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο (βάθος), στη συνάντηση που είχε προ εβδομάδων με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών | INTIMEnews

Τι απαντά η κυβέρνηση για την έφοδο των «ράμπο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 12:17
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο (βάθος), στη συνάντηση που είχε προ εβδομάδων με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών
|INTIMEnews

Τι απαντά η κυβέρνηση για την έφοδο των «ράμπο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2019, 12:17

Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τράπεζες, με την έφοδο 120 και πλέον στελεχών της στα γραφεία διοίκησης της Εθνικής, της Eurobank, της Alpha, της Πειραιώς, της Τράπεζας Αττικής, αλλά και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών, ήταν απόφαση της ίδιας της  Ανεξάρτητης Αρχής, καθώς υπήρχαν καταγγελίες περί εναρμονισμένων πρακτικών.

Αυτό δήλωσε την Παρασκευή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι το υπουργείο δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή στην έφοδο της Επιτροπής στα γραφεία διευθυνόντων συμβούλων, ανώτερων και μεσαίων στελεχών, ακόμα και των γραμματέων τους.

Ηταν  μία θεσμική λειτουργία του κράτους, την απόφαση την πήρε η Επ.Αντ. ως ανεξάρτητη αρχή, είπε, χωρίς να παραλείψει να σημειώσει ότι υπήρχαν καταγγελίες περί εναρμονισμένων πρακτικών στις αυξήσεις που επέβαλαν εσχάτως τα πιστωτικά ιδρύματα σε μία σειρά από τραπεζικές χρεώσεις, και ως εκ τούτου όφειλε η Επιτροπή να κάνει τον έλεγχο.

Προ ημερών, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υπήρχαν υπόνοιες περί συνεννόησης τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

«Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ιδίως των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα, αν διαπιστωθούν παραβάσεις», είχε αναφέρει στη Βουλή.

Ο κ. Γεωργιάδης είχε μεταφέρει και νωρίτερα την ενόχληση της κυβέρνησης,  λέγοντας με νόημα  πως «η αύξηση [στις τραπεζικές χρεώσεις] φάνηκε σαν να ήταν συνεννοημένη», καλώντας τα πιστωτικά ιδρύματα να αφουγκράζονται περισσότερο την κοινωνία.

«Πρέπει να βρείτε τρόπο να το τακτοποιήσετε», ήταν η παραίνεση του υπουργού στο 11ο Risk and Management Compliance Forum  προς τα στελέχη των τραπεζών.

Αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε μιλήσει από το βήμα του Economist, για άδικες χρεώσεις.

«Πρέπει να αντιμετωπιστούν κάποιες άδικες χρεώσεις που ανακοινώθηκαν. Για παράδειγμα να πληρώνει κάποιος επιπλέον κόστος για να  μάθει, απλώς, την κίνηση του λογαριασμού του. Ή να επιβαρύνεται ένας νησιώτης που αναγκαστικά εξυπηρετείται από το ΑΤΜ μιας τράπεζας επειδή στο χωριό του δεν υπάρχει άλλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης που ταυτίζει το «υγιές τραπεζικό σύστημα» με την «υγιή συμπεριφορά των τραπεζών στους πελάτες που τις στηρίζουν».

Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτογραφία κάτω) υπήρξε μία πρώτη υποχώρηση από την πλευρά των τραπεζιτών, οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν ωστόσο, δεν φάνηκε να ικανοποιούν την κυβέρνηση. Εξού και το μήνυμα που εστάλη μέσω διαρροών από το Μαξίμου ότι αναμένει νέα επανεξέταση των χρεώσεων από την πλευρά των τραπεζών.

Ακολούθησε η καταγγελία περί εναρμονισμένων πρακτικών και αμέσως μετά η έφοδος των κλιμακίων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Την Πέμπτη το Κίνημα Αλλαγής διεκδίκησε την «πατρότητα» του αιφνίδιου ελέγχου, τονίζοντας σε επίσημη ανακοίνωσή του ότι η έρευνα για τις υπέρογκες και παράλογες -όπως αναφέρει- χρεώσεις που επιβάλλουν στους πολίτες οι τράπεζες, προκλήθηκε μετά τις πρωτοβουλίες που πήρε το Κίνημα Αλλαγής , αλλά και τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και τραπεζών για την αναστολή των χρεώσεων.

Οπως επισημαίνεται, το  ΚΙΝΑΛ  ήταν αυτό που  ανέδειξε το ζήτημα στη Βουλή καταθέτοντας τροπολογία και «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών« και «την προσπάθεια να επιβληθούν κανόνες και να κυριαρχήσει ο εξορθολογισμός στις χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών».

Φύλλο και φτερό τα πάντα

Η έφοδος της Επ.Αντ. με εντολή του νέου επικεφαλής της, καθηγητή Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ιωάννη Λιανού (εδώ), άρχισε στις εννέα το πρωί της Πέμπτης και σε αυτή συμμετείχαν 120 στελέχη της, οργανωμένα σε κλιμάκια των δέκα ατόμων.

Επί επτά ολόκληρες ώρες τα στελέχη της Επιτροπής  έκαναν φύλλο και φτερό τα πάντα, με τους ελεγχόμενος τουλάχιστον σαστισμένους από την έφοδο καθώς δεν είχε υπάρξει η παραμικρή διαρροή για την επιχείρηση. Διεξοδικοί ήταν οι έλεγχοι και σε όλα τα γραφεία των επικεφαλής των τραπεζών.

«Καλημέρα σας, είμαστε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Παρακαλώ κλείστε το τηλέφωνο σας. Θα ελέγξουμε τον υπολογιστή σας» ήταν η φράση που ακούστηκε σχεδόν σε όλες τις εφόδους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ελεγχόμενοι (διευθύνοντες σύμβουλοι, ανώτερα και μεσαία στελέχη των τραπεζών) πρόλαβαν να ειδοποιηθούν για την «επίσκεψη» τη στιγμή που το κλιμάκιο της Επ.Αντ. ανέβαινε με το ασανσέρ.

Στις περισσότερες ήταν συνεργάσιμοι με τους ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμοί, χωρίς να λείψουν και οι στιγμές έντασης, ειδικά όταν τους ζητήθηκε επίμονα να παραδώσουν τα κινητά τους πριν απομακρυνθούν από το γραφείο τους.

Ερευνήθηκαν τα πάντα, από τα γραφεία των διευθυνόντων συμβούλων μέχρι εκείνα των γραμματέων. Ξηλώθηκαν σκληροί δίσκοι, αντιγράφησαν αρχεία, αφαιρέθηκαν φάκελοι και μία σειρά από έγγραφα, ενώ χέρι μπήκε ακόμα και στους προσωπικούς υπολογιστές και τα λάπτοπ που βρέθηκαν στα γραφεία διοίκησης των τραπεζών. Οι ελεγκτές ξεφύλλισαν μέχρι και χειρόγραφα σημειωματάρια ενώ φωτογράφισαν ακόμα και τα χαρτάκια που ήταν κολλημένα στα γραφεία.

Η έφοδος της Επ.Αντ. επαναλήφθηκε και την Παρασκευή, με επίκεντρο τις διευθύνσεις λιανικής και ειδικότερα τα τμήματα του digital banking.

Κατά πληροφορίες, η σημερινή έφοδος πραγματοποιείται στις υπηρεσίες καρτών των τραπεζών σσε συνέχεια καταγγελιών της Viva Wallet για τις χρεώσεις στα POS και σε άλλες συναλλαγές με τις τράπεζες, οι οποίες είχαν υποβληθεί το καλοκαίρι.

Πλέον αναμένεται η διασταύρωση των στοιχείων, ώστε να ακολουθήσει το σχετικό πόρισμα των ελεγκτών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...