600
Φωτογραφία της «Μαρίας Τσάλλα» από τα social media | Facebook/CreativeProtagon

Υπόθεση κατασκοπείας: H διπλή ζωή της «Μαρίας Τσάλλα»

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2023, 17:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/03/2023, 20:55
Φωτογραφία της «Μαρίας Τσάλλα» από τα social media
|Facebook/CreativeProtagon

Υπόθεση κατασκοπείας: H διπλή ζωή της «Μαρίας Τσάλλα»

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2023, 17:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/03/2023, 20:55

Σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας προχώρησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη.

«Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως “Μαρία Τ.”, η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A. S.”, που δρούσε στη χώρα μας υπό “βαθύ κάλυμμα”», ανέφερε η υπηρεσία.

«Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη», συνέχισε η ανακοίνωση, «ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο “illegals”».

«Οι “illegals” στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες-στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας χρησιμοποιούν “βαθύ κάλυμμα” , το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει.

Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι “illegals” ζούν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους», εξήγησε η ΕΥΠ, για να προσθέσει:

«Το προφίλ και η δράση της “Μαρία Τ.” παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των “illegals”».

Από το Παγκράτι στη Ρωσία – στη Βραζιλία ο σύντροφος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στο kathimerini.gr, η «Μαρία Τσάλλα», φερόταν να βρίσκεται στη Ρωσία από τον Ιανουάριο.

Οσο βρισκόταν στην Αθήνα, ζούσε στο Παγκράτι και στην ίδια περιοχή, στην πολύβουη από μπαρ και άλλα δημοφιλή μαγαζιά, οδό Αριαννού 4, διατηρούσε κατάστημα ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής.

Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν ότι ο σύζυγός της, ο οποίος επίσης φέρεται να είναι κατάσκοπος, βρισκόταν στη Βραζιλία στις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, η ΕΥΠ έμαθε για την ύποπτη δράση της συγκεκριμένης γυναίκας στην Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο. Ακολούθως, προχώρησε σε έρευνα στο ληξιαρχείο και διαπίστωσε ανακολουθία στο έγχαρτο και ηλεκτρονικό αρχείο που την αφορούσε. Αυτό χτύπησε καμπανάκια και αμέσως εστάλη η φωτογραφία της σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες, οπότε και έγινε ταυτοποίηση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Το 2018 εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης με το εν λόγω πιστοποιητικό να έχει ως ημερομηνία γέννησης τον Δεκέμβριο του 1991. Φέρεται μάλιστα να πήρε το συγκεκριμένο πιστοποιητικό από μωρό που πέθανε στη γέννα!

Η «Μαρία Τσάλλα» έφυγε εσπευσμένα για τη Ρωσία τον περασμένο Ιανουάριο, αφήνοντας πίσω τα προσωπικά της αντικείμενα. Mετά τη φυγή της, επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη της (στον οποίο πλήρωσε τα ενοίκια) και μία υπάλληλο της, την «Κατερίνα». Επικαλούμενη λόγους υγείας, τους ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η δράση της δεν περιοριζόταν στην Ελλάδα

Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε «είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών, καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της “Τ.” εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή “Irina” να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα “Μαρία”, εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα», ανέφερε εξάλλου η ΕΥΠ.

«Είναι προφανές ότι η δράση της “Τ.” δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς, ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Γι’ αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα» κατέληξε η ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News