282
O Μεγαλόδοντας θα μπορούσε να εξοντώσει σε μία μόνο επίθεση ακόμη και ένα κοπάδι από δελφίνια | Shutterstock

Η αποκάλυψη του Μεγαλόδοντα

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2020, 14:35
O Μεγαλόδοντας θα μπορούσε να εξοντώσει σε μία μόνο επίθεση ακόμη και ένα κοπάδι από δελφίνια
|Shutterstock

Η αποκάλυψη του Μεγαλόδοντα

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2020, 14:35

Εχει διαπιστωθεί ότι πριν από περίπου 30 εκατ. έτη έκανε την εμφάνισή του ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μοχθηρά θαλάσσια πλάσματα στην ιστορία του πλανήτη. Ηταν ένα εξαφανισμένο σήμερα είδος καρχαρία, που ονομάστηκε Μεγαλόδοντας.

Εχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες και μελέτες για αυτό το ον που κυριαρχούσε στις θάλασσες μέχρι πριν από περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια, αλλά οι ακριβείς διαστάσεις του δεν είχαν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα. Το βέβαιο είναι ότι κανένας και τίποτε δεν θα ήθελε να το δει να εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά του. Δημιουργοί ταινιών τρόμου με πρωταγωνιστές καρχαρίες έχουν φτιάξει τα κινηματογραφικά τους τέρατα βασιζόμενοι στα στοιχεία για τον Μεγαλόδοντα, όπως η ταινία του 2018 με τίτλο «The Meg».

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Μπρίστολ και του Σουόνσι στη Βρετανία πραγματοποίησαν την πιο εμπεριστατωμένη και μεγαλύτερης ακρίβειας όσον αφορά τα μεγέθη μελέτη για τον Μεγαλόδοντα που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας, που αποτελεί μακρινό συγγενή του Μεγαλόδοντα, φτάνει σε μήκος τα έξι μέτρα.

Οι ερευνητές που δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση Scientific Reports υποστηρίζουν ότι ο Μεγαλόδοντας είχε μήκος 16 μ. Το κεφάλι του ήταν 4,65 μέτρα, το ραχιαίο του πτερύγιο είχε ύψος 1,62 μ. και η ουρά του είχε μήκος 3,85 μ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο Μεγαλοδόντας είχε καταφέρει να προσαρμόζεται σε κάθε είδους θαλάσσιο περιβάλλον και έτσι να κινείται τόσο στην ανοικτή θάλασσα σε βαθιά νερά όσο και σε παράκτιες περιοχές χαμηλού βάθους. Πιστεύεται ότι κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, γεγονός που σε συνδυασμό με το τεράστιο μέγεθος του στόματος και τα τρομερά σαγόνια που διέθετε, τον μετέτρεπε σε μια φονική μηχανή απέναντι σε οτιδήποτε αποτελούσε στόχο του, που μόνο με θαύμα θα μπορούσε να γλιτώσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...