563
Ο Λεμπρόν Τζέιμς στο παιχνίδι των Λέικερς στη Μινεσότα. Μία ακόμη ήττα... | REUTERS/Bruce Kluckhohn-USA TODAY Sports

Η απέραντη μοναξιά του «Βασιλιά» Λεμπρόν

Sportscaster Sportscaster 30 Οκτωβρίου 2022, 10:27
Ο Λεμπρόν Τζέιμς στο παιχνίδι των Λέικερς στη Μινεσότα. Μία ακόμη ήττα...
|REUTERS/Bruce Kluckhohn-USA TODAY Sports

Η απέραντη μοναξιά του «Βασιλιά» Λεμπρόν

Sportscaster Sportscaster 30 Οκτωβρίου 2022, 10:27

Ο Λεμπρόν Τζέιμς συνεχίζει, στα 38 του, να γράφει ιστορία. Στον αγώνα εναντίον των Τίμπεργουλβς, τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Μινεσότα, πέτυχε 28 πόντους. Εσπασε το φράγμα των 20 πόντων για 1.135η φορά στην καριέρα του (σε 1.370 ματς) και κατέρριψε το ρεκόρ του θρυλικού άσου των Γιούτα Τζαζ, Καρλ Μαλόουν, ο οποίος είχε σκοράρει πάνω από 20 πόντους σε 1.134 παιχνίδια. Αλλά δεν το χάρηκε.

Οι Λος Αντζελες Λέικερς γνώρισαν την πέμπτη τους διαδοχική ήττα (102-111). Στις τέσσερις προηγούμενες αναμετρήσεις τους είχαν χάσει από τους Γουόριορς (109-123), τους Κλίπερς (97-103), τους Μπλέιζερς (104-106) και τους Νάγκετς (99-110). Είναι 15οι και τελευταίοι στη βαθμολογική κατάταξη της Δυτικής Περιφέρειας. Μόνον εκείνοι και το Σακραμέντο δεν έχουν χαρεί, ακόμη, ούτε μια νίκη σε ολόκληρο το ΝΒΑ. Το δράμα τους αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης στις εκπομπές για το μπάσκετ, στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Οι 28 πόντοι, τα 7 ριμπάουντ και οι 5 ασίστ του ΛεΜπρόν, δεν αρκούσαν για να γλιτώσουν από την ήττα μια ομάδα χωρίς συγκέντρωση, με 22 λάθη και τραγικό ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα (9 στα 29). Ποτέ άλλοτε οι «λιμνάνθρωποι» δεν ήταν τόσο απογοητευτικοί στην αρχή μιας σεζόν – ούτε τις χρονιές μετά την αποχώρηση του Κόμπι Μπράιαντ (2016), που είχαν κατρακυλήσει στις τελευταίες θέσεις της Δύσης. Και ο «Βασιλιάς» ήταν ρούκι, ακόμη, την τελευταία φορά που μια δική του ομάδα άρχισε τη regular season με πέντε ήττες στη σειρά (οι Κλίβελαντ Καβαλίερς, το 2003-2004).

Η στατιστική λέει πως οι Λέικερς δεν θα φτάσουν ούτε στα πλέι-οφ. Οπως συνέβη και την περασμένη σεζόν. Μετά την κατάκτηση του 17ου τίτλου τους στο ΝΒΑ, το 2020 στη «φούσκα» του Ορλάντο, τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Εφέτος καταγράφουν τη χειρότερη επίδοση στα τρίποντα (22,3%) από όλες τις ομάδες της λίγκας. Κι όσο πιο πολύ αστοχούν, τόσο περισσότερο επιμένουν στα σουτ από μακριά. Είναι απορίας άξιο, πώς ο μάνατζερ, Ρομπ Πελίνκα, και ο κόουτς, Ντάρβιν Χαμ, άφησαν την ομάδα γυμνή από αξιόπιστους σουτέρ. Ο Λεμπρόν είχε προειδοποιήσει εγκαίρως, όμως στις μεταγραφές δεν έγινε η παραμικρή διορθωτική κίνηση.

Εχουν κι άλλα προβλήματα, εφέτος, οι Λέικερς. Οι επιθέσεις τους είναι μονότονες και εξαιρετικά προβλέψιμες. Η άμυνα, ασταθής. Ο Ράσελ Γουέστμπρουκ, αποκαρδιωτικός. Το μεγαλύτερο, όμως, είναι η αστοχία. Με τόσο χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στα σουτ, πολύ δύσκολα κερδίζεις παιχνίδι στην Αμερική. «Δεν μπορούμε να ρίξουμε ούτε κέρμα στον ωκεανό», τόνισε με πικρό χιούμορ ο Λεμπρόν μετά την τρίτη ήττα της ομάδας του. Αλλά, όταν οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να σχολιάσει τις απογοητευτικές επιδόσεις του Γουέστμπρουκ, έγινε «θηρίο». Είναι φίλοι. Σύντομα θα γίνουν και γείτονες. Ο 34χρονος γκαρντ αγόρασε, προ ημερών, σπίτι, ακριβώς απέναντι από το δικό του. Μια έπαυλη 37 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μπρέντγουντ του Λος Αντζελες, τη γειτονιά των σελέμπριτις.

Μόνο από τα συμβόλαια που έχει υπογράψει, χωρίς να προσμετρώνται τα έσοδα από χορηγίες, ο Γουέστμπρουκ έχει κερδίσει 336 εκατομμύρια δολάρια. Φαίνεται πως, ό,τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα στην καριέρα του, του είναι αρκετό. Αλλά και ο Λεμπρόν, δείχνει να έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα πως δεν θα φορέσει το δακτυλίδι του πρωταθλητή για πέμπτη φορά στη μυθική του καριέρα. Ισως, του φτάνει που -εκτός θεαματικού απροόπτου- στη διάρκεια της σεζόν θα προσπεράσει τον Τζαμπάρ, και θα γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ.

Ενα από τα μεγαλύτερα brand του αμερικανικού μπάσκετ βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Σε σημείο που, αν και απομένουν 77 παιχνίδια μέχρι το τέλος της regular season, η στοιχηματική εταιρεία, Points Bet USA, πλήρωσε, ήδη, το under στις νίκες των Λος Αντζελες Λέικερς. Προεξοφλώντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν περισσότερες από 45, στο σύνολο των 82 αγώνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...