231
Γιατρός που εμβολιάζεται σε νοσοκομείο στην Καλιφόρνια | REUTERS/Lucy Nicholson

Γκρίνια στις ΗΠΑ γιατί η Ευρώπη πληρώνει πιο φτηνά τα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2020, 10:35
Γιατρός που εμβολιάζεται σε νοσοκομείο στην Καλιφόρνια
|REUTERS/Lucy Nicholson

Γκρίνια στις ΗΠΑ γιατί η Ευρώπη πληρώνει πιο φτηνά τα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2020, 10:35

Το λάθος της βελγίδας υπουργού Υγείας, που αποκάλυψε την τιμή των εμβολίων τα οποία διαπραγματεύτηκε και αγόρασε η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα 27 μέλη της, άνοιξε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τη συζήτηση για το κόστος, το οποίο φαίνεται ότι είναι μικρότερο από αυτό που θα πληρώσουν οι ΗΠΑ.

Ανάλυση που επικαλείται η Washington Post, μετά τη γκάφα της υπουργού, δείχνει ότι το εμβόλιο της Pfizer κοστίζει 14,76 δολάρια ανά δόση στην ΕΕ, αλλά 19,5 δολάρια στις ΗΠΑ – μια διόλου ευκαταφρόνητη διαφορά της τάξης του 24%. Μέρος της διαφοράς ίσως οφείλεται και στην επιδότηση του κόστους ανάπτυξης από την ΕΕ.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η διαφορά για το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το οποίο για την ΕΕ θα είναι 45% φτηνότερο από την τιμή για τις ΗΠΑ. Το κόστος του είναι εξαιρετικά χαμηλό ούτως ή άλλως: μόλις 2,19 δολάρια η δόση. Τιμή μειωμένη κατά 11% πληρώνει η Ευρώπη για το εμβόλιο της Sanofi και GlaxoSmithKline.

Αντιθέτως το εμβόλιο της Moderna είναι 20% ακριβότερο στην ΕΕ ενώ αυτό της Johnson & Johnson’s είναι ελαφρά ακριβότερο στην ΕΕ (με κόστος γύρω στα 10 δολάρια η δόση).

Η ΕΕ, σημειώνει η Washington Post, έχει διαπραγματευτεί την αγορά 2 δισ. δόσεων διαφόρων εμβολίων για όλα κράτη-μέλη, χωρίς πάντως να έχει αναφέρει τις τιμές που διαπραγματεύτηκε. Πάντως, η ΕΕ επικρίνεται για την έλλειψη διαφάνειας για το κόστος, γιατί χρησιμοποιούνται δημόσιοι πόροι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...