459
O Γκέρχαρντ Σρέντερ ως ηγέτης του SPD - ήταν ακόμη καλή εποχή για τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία | Wikipedia

Γκέρχαρντ Σρέντερ: «Ούτε πιο κόκκινο ούτε πιο πράσινο το SPD»

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 07:46
O Γκέρχαρντ Σρέντερ ως ηγέτης του SPD - ήταν ακόμη καλή εποχή για τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία
|Wikipedia

Γκέρχαρντ Σρέντερ: «Ούτε πιο κόκκινο ούτε πιο πράσινο το SPD»

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 07:46

Είναι εδομηνταπεντάρης πια, και πέμπτη φορά παντρεμένος στη ζωή του – τώρα με μια Κορεάτισσα, μικρότερή του καμιά τριανταριά χρόνια. Eπ’ αυτού, «σαν παλιός παίκτης, ποδοσφαιριστής και τενίστας, έπαιζα πάντα με πρόθεση να νικώ» λέει με χιούμορ…

Στα θέματα πολιτικής είναι μάλλον αιφνιδιαστικός ο τρόπος του – και κόντρα στις τρέχουσες νόρμες πολιτικής ορθότητας: «Είναι απαραίτητος ο ‘‘δημοκρατικός λαϊκισμός’’, διότι στις συζητήσεις πρέπει να γινόμαστε κατανοητοί, ακόμη και αν έχουμε κάποιο κόστος να επωμισθούμε εξαιτίας των απλοποιήσεων» λέει.

Μέλημα οι ασφαλείς πολίτες

Ο πρώην καγκελάριος, σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ παραχωρεί συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και είναι σαφής στο θέμα του σεβασμού και της κατανόησης της λαϊκής ανησυχίας από πλευράς πολιτικού προσωπικού: «Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ακόμη και αν πρόκειται για απλούστευση. Αποτελεί αναπόδραστο στοιχείο της δημοκρατίας, προϋπόθεσή της, ότι οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στη χώρα τους. Οι άνθρωποι πρέπει να λάβουν το μήνυμα ότι υπάρχει κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για την ασφάλειά τους».

Φέρνει ένα παράδειγμα στρέβλωσης από το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος»: «Οταν ακούω ότι συζητάμε για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε εγγυημένο εισόδημα, με ταυτόχρονη εξάλειψη όλων των κυρώσεων οι οποίες συνδέονται με το επίδομα ανεργίας για όσους δεν σέβονται τις υποχρεώσεις που το συνοδεύουν ωστόσο το εισπράττουν, εξανίσταμαι. Ερωτώ: πώς με τα χρήματα των φορολογουμένων θα βοηθάμε όσους δεν εμφανίζονται καν για να δώσουν μια συνέντευξη;»

Το σημερινό SPD και η κοινωνία

Με αφορμή τη συντελεσθείσα εκλογική συρρίκνωση της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, προτείνει στο SPD να ξαναβρεί το μέτρο της κοινωνίας όσον αφορά τη χάραξη και την άσκηση των πολιτικών του: «Χρειαζόμαστε λαϊκά κόμματα που συμβάλλουν στη συνοχή της κοινωνίας εξισορροπώντας συμφέροντα και αντιθέσεις, άρα το SPD δεν πρέπει να επιδιώκει να βρίσκεται στα αριστερά του Linke (σ.σ.: το κόμμα των αριστεριστών) ή να γίνεται πιο πράσινο από τους Πρασίνους».

Και προτάσσει ως μείζον το θέμα της διατήρησης των θέσεων εργασίας, για αυτό και τοποθετείται αρνητικά απέναντι σε μέτρα που επηρεάζουν αρνητικά τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, όπως τα όρια ταχύτητας και τα παρεμφερή: «Από την αυτοκινητοβιομηχανία εξαρτώνται 1,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας» τονίζει.

Εγώ και η Ρωσία

Ο Σρέντερ δεν απέφυγε να απαντήσει και σε ερωτήσεις για μία σειρά από άλλα θέματα πέραν του SPD, από τις δουλειές του στη Ρωσία μέχρι τις σχέσεις του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες από πολλούς χαρακτηρίζονται «αμφιλεγόμενες».

Ως πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της κοινοπραξίας Nord Stream2, λέει στο Spiegel: «Είμαστε μια δημοκρατική χώρα. Η πολιτική δεν ασκείται πλέον από γαιοκτήμονες, ξέρετε, αλλά από επαγγελματίες. Η κοινή γνώμη πρέπει να καταλάβει ότι αυτή είναι η ζωή μου, πρόκειται για γεγονότα που αφορούν εμένα και κανέναν άλλον».

Το περιοδικό πάντως σχολιάζει ότι επί δικής του θητείας στην καγκελαρία υπογράφηκε το έργο του συγκεκριμένου αγωγού – και ότι σκοπός του έργου ήταν, κατά το Spiegel πάντα, η απομόνωση της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...