889
Η οργάνωση Plan International UK εισηγήθηκε την δημιουργία του emoji για την περίοδο | plan-uk.org

Τι θα σημαίνει το emoji με τη σταγόνα αίμα

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2019, 08:25
Η οργάνωση Plan International UK εισηγήθηκε την δημιουργία του emoji για την περίοδο
|plan-uk.org

Τι θα σημαίνει το emoji με τη σταγόνα αίμα

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2019, 08:25

Περίπου σε δυο μήνες από τώρα οι χρήστες των smartphones θα μπορούν να αναφέρονται στην έμμηνο ρύση απλά με ένα emoji, καθώς το εικονίδιο της περιόδου εγκρίθηκε τελικά  από τους προγραμματιστές.

Μια λαμπερή σταγόνα αίματος θα είναι ένα από τα 230 νέα emojis που παρουσιάστηκαν από την Unicode Consortium αυτήν την εβδομάδα.

Το emoji που αντιπροσωπεύει την έμμηνο ρύση δημιουργήθηκε μετά από μια διεθνή καμπάνια για τα δικαιώματα των γυναικών η οποία διοργανώθηκε από την Plan International UK και υποστηρίχθηκε από περισσότερους από 55.000 ανθρώπους.

Η φιλανθρωπική οργάνωση ελπίζει να εξαλείψει το στίγμα που περιβάλλει την περίοδο των γυναικών. Και προώθησε την ιδέα της δημιουργίας του συγκεκριμένου emoji μετά από μια έρευνα ανάμεσα σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 34 ετών, που αποκάλυψε ότι σε ποσοστό 47% πιστεύουν ότι ένα emoji για την περίοδο θα τις διευκόλυνε να μιλούν για την εμμηνόρροια με τις φίλες και τους συντρόφους τους.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Plan International (@planinternational) on

Σύμφωνα με την Independent, η πρόταση της σταγόνας αίματος υποβλήθηκε στην εταιρία Unicode Consortium από την οργάνωση Plan International UK και την υπηρεσία NHS Blood and Transplant.

«Το να συμπεριληφθεί ένα τέτοιο emoji, το οποίο μπορεί να εκφράσει αυτό που βιώνουν κάθε μήνα 800 εκατ. γυναίκες σε όλο τον κόσμο, είναι ένα τεράστιο βήμα για την κανονικοποίηση της περιόδου και την άρση του ταμπού που την περιβάλλει», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η Λούσι Ράσελ, επικεφαλής του τμήματος για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των νέων της οργάνωσης Plan International.

«Για χρόνια σιωπούσαμε εμμονικά λες και είναι κάτι ντροπιαστικό και δυσάρεστο. Ως ειδικοί στα δικαιώματα των κοριτσιών, γνωρίζουμε ότι αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στα κορίτσια. Τα κορίτσια ντρέπονται να μιλήσουν για την περίοδό τους και το αποφεύγουν με συνέπεια να υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία τους» δήλωσε η Ράσελ, ενώ τόνισε ακόμη ότι «Ένα emoji δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της επικοινωνίας. Το τέλος της ντροπής για την περίοδο αρχίζει όταν μιλάμε γι’ αυτό το θέμα».

Η Κάρμεν Μπάρλοου, υπεύθυνη για την ψηφιακή στρατηγική και ανάπτυξη της Plan International UK, υπογράμμισε τη σημασία του emoji της περιόδου σε μια εποχή  την οποία τόσο μεγάλο μέρος της επικοινωνίας μας γίνεται μέσω της τεχνολογίας: «Τα emojis διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο ψηφιακό και συναισθηματικό λεξιλόγιο μας, ξεπερνώντας τα πολιτιστικά και εθνικά εμπόδια».

Είπε ακόμη ότι «Για έναν οργανισμό όπως ο Unicode το να αναγνωρίζει ότι η εμμηνόρροια πρέπει να εκπροσωπείται σε αυτή τη νέα παγκόσμια γλώσσα είναι ένα τεράστιο βήμα για την εξάλειψη μιας παγκόσμιας κουλτούρας ντροπής γύρω από την έμμηνο ρύση».

Εικονίδια της ανανεωμένης λίστας της Emojipedia

Τα νέα για το emoji της περιόδου αντιμετωπίστηκαν με ενθουσιασμό στα social media. Δεν είναι όμως το μοναδικό ψηφιακό εικονίδιο που θα λανσαριστεί την άνοιξη του 2019. Συνολικά 230 ολοκαίνουργια emojis περιλαμβάνει η επίσημη λίστα, που παρουσίασε την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου η Unicode Consortium, αποκαλύπτοντας νέες προσθήκες σε διάφορες κατηγορίες, μεταξύ άλλων των ζώων, των τροφίμων και του πολιτισμού.

Ετσι, φέτος, στις μεγάλες πλατφόρμες θα εμφανιστούν διάφορα εικονίδια ανθρώπων με αναπηρίες, όπως emoji ανθρώπου σε αναπηρικό αμαξίο ή με μπαστούνι, σκύλος συνοδός ακόμη και προσθετικά μέλη. Η νέα λίστα περιλαμβάνει ακόμη ένα πρόσωπο που χασμουριέται, ένα άτομο που γονατίζει, έναν τεμπέλικο βραδύποδα (sloth), μια βίδρα, έναν ουρακοτάγκο, ένα φλαμίνγκο, αλλά και σκόρδο, βάφλα, και φαλάφελ, έναν ινδουιστικό ναό, παπούτσια μπαλέτου, και πολλά άλλα.

Δείτε όλα τα νέα εικονίδια στην ιστοσελίδα emojipedia.org