366
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - δίπλα του ο διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ | REUTERS/Vincent Kessler

Γιούνκερ: Είναι στο χέρι της Βρετανίας να αποφασίσει πότε θα αποχωρήσει

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2019, 16:08
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - δίπλα του ο διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ
|REUTERS/Vincent Kessler

Γιούνκερ: Είναι στο χέρι της Βρετανίας να αποφασίσει πότε θα αποχωρήσει

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2019, 16:08

Ολα τα ενδεχόμενα –θεωρητικά ακόμη και την ακύρωση- για το μέλλον του Brexit άφησε για άλλη μια φορά ανοιχτά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με την έκτακτη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας, κατά την οποία δόθηκε άλλη μια παράταση στη Βρετανία.

Εναπόκειται στο Λονδίνο να επιλέξει πότε θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε, για να προσθέσει πάντως ότι δεν είναι η υπόθεση εργασίας του ότι το Brexit θα μπορούσε να ανακληθεί ή να παραταθεί πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

«Η ΕΕ κάνει ένα διάλειμμα σε σχέση με το Brexit και θα επικεντρωθεί σε άλλα θέματα πολιτικής», δήλωσε ακόμη και κάλεσε την ΕΕ να προχωρήσει χωρίς να επιτρέψει να σταθεί εμπόδιο το Brexit.

«Αυτό δεν είναι το μέλλον της ΕΕ», είπε πριν αναφερθεί στις προκλήσεις της Ενωσης τους επόμενους μήνες, όπως την ολοκλήρωση των εμπορικών συμφωνιών, τον διορισμό των νέων επικεφαλής των θεσμών ή ακόμα και την συζήτηση για τον προϋπολογισμό της την περίοδο 2021-2027.

Εάν δεν υπάρξει επικύρωση, θα υπάρξει ένα «σκληρό Brexit» χωρίς συμφωνία, υπενθύμισε ο Γιούνκερ.

Ωστόσο, «το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να αποφασίσει να ανακαλέσει το αίτημα εξόδου, αλλά αυτό δεν είναι η υπόθεση εργασίας μου. Δεν προβλέπω πια ότι θα μπορέσουμε να πάμε πέραν της 31ης Οκτωβρίου».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι 27 ηγέτες έδωσαν στη Βρετανία μία νέα αναβολή για την αποχώρηση της Βρετανίας. Το Λονδίνο θα πρέπει να έχει αποφασίσει για τη συμφωνία εξόδου ως τις 31 Οκτωβρίου. Αρχικά η έξοδος είχε προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου και στη συνέχεια για τις 12 Απριλίου (ή τον Μάιο).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που εκτίμησε ότι η αναβολή που επιτεύχθηκε με το Λονδίνο θα επιτρέψει στην ΕΕ να επικεντρωθεί σε άλλες προτεραιότητες, «όπως το εμπόριο με τις ΗΠΑ ή την νέα κατεύθυνση της ΕΕ».

Αλλά και αυτός δεν θέλησε να αποκλείσει το σενάριο να τεθεί υπό αμφισβήτηση το Brexit. «Σε αυτή τη μάλλον δύσκολη στιγμή στην ιστορία μας, χρειαζόμαστε ονειροπόλους και όνειρα. Δεν μπορούμε να ενδώσουμε στη μοιρολατρία. Τουλάχιστον εγώ δεν θα σταματήσω να ονειρεύομαι μια καλύτερη και ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε ο Τουσκ.

Ζήτησε ακόμη η Βρετανία να μην αντιμετωπίζεται «ως κράτος-μέλος β’ κατηγορίας» κατά τη διάρκεια της αναβολής που συμφωνήθηκε με το Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...