752
| Shutterstock

Γιατί ο στίβος έκλεισε την πόρτα στις διεμφυλικές αθλήτριες

Sportscaster Sportscaster 24 Μαρτίου 2023, 13:12
|Shutterstock

Γιατί ο στίβος έκλεισε την πόρτα στις διεμφυλικές αθλήτριες

Sportscaster Sportscaster 24 Μαρτίου 2023, 13:12

Είναι οι τρανσέξουαλ αθλήτριες απειλή για τον γυναικείο αθλητισμό; «Ναι, είναι», απάντησε χθες (Πέμπτη) η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου, η οποία

αποφάσισε να αποκλείσει τις διεμφυλικές γυναίκες από όλες τις διοργανώσεις της. Πλέον, ο κανόνας είναι ξεκάθαρος: κανένας βιολογικός άνδρας που ολοκλήρωσε την εφηβεία του, δεν θα επιτρέπεται να αγωνιστεί σε κατηγορία γυναικών, ανεξάρτητα από τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό του.

Ανακοινώνοντας την απαγόρευση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Μαρτίου, ο πρόεδρος της World Athletics, Σεμπάστιαν Κόου, αναγνώρισε ότι η απόφαση είναι αμφιλεγόμενη: «Οι αποφάσεις είναι πάντα δύσκολες όταν περιλαμβάνουν αντικρουόμενες ανάγκες και δικαιώματα μεταξύ διαφορετικών ομάδων ανθρώπων». Τόνισε, όμως, ότι «η προστασία της γυναικείας κατηγορίας στον στίβο είναι πρωταρχικής σημασίας – πρέπει να εξασφαλίσουμε δικαιοσύνη για τις αθλήτριες, πάνω από όλα».

Είχε προηγηθεί πολύμηνη διαβούλευση της World Athletics με εκπροσώπους ομοσπονδιών, αθλητών, προπονητών, τη ΔΟΕ, την κοινότητα των διεμφυλικών και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αλλά, στην πραγματικότητα, την απόφαση την έλαβε η επιστήμη. Η ΔΟΕ είχε πιστέψει πως είχε λύσει την εξίσωση (από το 2015 οι transgender αθλήτριες είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν, εφόσον η τεστοστερόνη τους δεν ξεπερνούσε τα 10 νανογραμμάρια ανά λίτρο αίματος για χρονικό διάστημα ενός έτους πριν από τους αγώνες), όμως νεότερες έρευνες ανέτρεψαν τα δεδομένα. Εδειξαν πως όσες αθλήτριες είχαν περάσει από τη φάση της ανδρικής εφηβείας, παρέμεναν σε πλεονεκτική θέση (από άποψη μυϊκής δύναμης), ακόμη κι αν η τεστοστερόνη τους ήταν «γυναικεία».

Η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου απέκλεισε εντελώς τις διεμφυλικές αθλήτριες, όμως κάποιες χώρες, και άλλα σπορ, έχουν αποφασίσει διαφορετικά. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, παρά τον συντηρητισμό που χαρακτηρίζει την αμερικανική κοινωνία (καμιά δεκαριά πολιτείες απαγορεύουν δια νόμου σε νεαρές τρανσέξουαλ να συμμετέχουν σε γυναικεία σπορ στα σχολεία), ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει σε διεμφυλικά άτομα να λαμβάνουν μέρος σε (εγχώριες) αθλητικές διοργανώσεις με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Δεν είναι εύκολο να βρεθεί η «χρυσή τομή». Από τη μια, ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους. Από την άλλη, ένα σπορ δεν μπορεί να είναι συναρπαστικό -και δίκαιο- χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός επί ίσοις όροις.

Οσοι αντιτίθενται στην ενσωμάτωση των τρανς, ισχυρίζονται πως οι γυναίκες που γεννήθηκαν γυναίκες, θα αδικηθούν. Κάποιες από αυτές, προκειμένου να εξουδετερώσουν το βιολογικό τους «χάντικαπ», θα στραφούν στη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Εκατομμύρια κορίτσια θα διστάσουν να ακολουθήσουν αθλητική καριέρα, με τον φόβο ότι, κάποτε, ένας άνδρας που έγινε γυναίκα θα βρεθεί στο δρόμο τους και θα τους «αρπάξει» το έπαθλο.

Οσοι υποστηρίζουν τις διεμφυλικές αθλήτριες, τονίζουν ότι οι διακρίσεις και οι αποκλεισμοί δεν βοηθούν την κοινωνία, αλλά ούτε και τα σπορ. Οτι η διαδικασία μετάβασης από φύλο σε φύλο αποδυναμώνει σημαντικά το όποιο βιολογικό πλεονέκτημα. Και το βασικό τους επιχείρημα είναι πως από το 2004, που εμφανίστηκε η πρώτη γνωστή τρανσέξουαλ αθλήτρια, μέχρι σήμερα, δεν έχει καταγραφεί κάποια εξαιρετική διάκριση διεμφυλικής αθλήτριας σε μεγάλη διοργάνωση.

Το συνέδριο της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, στο Μονακό, άλλαξε τα δεδομένα και για τις αθλήτριες με υπερανδρογονισμό. Ο κανόνας έγινε πιο ξεκάθαρος, προς αποφυγήν παρερμηνειών. Για να μπορεί μια αθλήτρια να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε στιβικό αγώνισμα (και όχι μόνο στους δρόμους από τα 400 μέχρι τα 1.500 μέτρα), θα πρέπει κατά τους 24 προηγούμενους μήνες να έχει διατηρήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό της, κάτω από τα 2,5 νανομόρια ανά λίτρο αίματος (αντί για 5, που ίσχυε μέχρι τώρα). Αυτά τα αυστηρότερα κριτήρια θα αφήσουν εκτός αγώνων μερικές αθλήτριες – φίρμες του παγκόσμιου στίβου.

Το πρώτο άθλημα που απέκλεισε τις τρανς γυναίκες, ήταν το ράγκμπι (2020). Ακολούθησε, πέρυσι, η κολύμβηση. Στην απόφαση έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι αφύσικες επιδόσεις της διεμφυλικής κολυμβήτριας, Λία Τόμας, στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2022. Η 22χρονη αμερικανίδα κολυμβήτρια, η οποία στα τρία πρώτα χρόνια του κολλεγίου αγωνιζόταν ως άνδρας, θριάμβευσε, καταρρίπτοντας μια σειρά από απίθανα ρεκόρ.

Φαίνεται πως, σύντομα, θα ακολουθήσουν κι άλλα σπορ. Οπως η ποδηλασία. Τον Οκτώβριο του 2019 η Καναδή, Ρέιτσελ ΜακΚίνον, έγινε η πρώτη τρανς ποδηλάτισσα που κατέκτησε παγκόσμιο τίτλο. Ως εδώ, καλά. Τρία χρόνια αργότερα, όμως, η Τίφανι Τόμας, που γεννήθηκε άνδρας, πρώτευσε στον ποδηλατικό αγώνα «Ράνταλς Αϊλαντ Κριτ» σε ηλικία 46 ετών, παρότι είχε αρχίσει την ποδηλασία στα 40 της. «Η Τόμας κλέβει», ήταν ένα από τα οργισμένα μηνύματα συναθλητριών της στο Twitter.

Η πρώην πρωταθλήτρια, Χάνα Αρενσμαν, αποφάσισε να εγκαταλείψει το άθλημα, όταν έχασε τη θέση της στο βάθρο από μια τρανς ποδηλάτισσα.

«Η αδερφή μου και η οικογένειά μου έκλαιγαν, καθώς έβλεπαν έναν άνδρα να τερματίζει μπροστά μου», ανέφερε στην ανακοίνωση αποχώρησής της.

Το παγκόσμιο ντιμπέιτ συνεχίζεται, εδώ και (σχεδόν) μια εικοσαετία. Το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά, ούτε για την World Athletics, όπως τόνισε ο λόρδος Κόου: «Θα εξετάζουμε κάθε νέα έρευνα, δεν λέμε “όχι’’ για πάντα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...