376
Λάγος, 19 Μαρτίου. Ενας εργάτης γεμίζει μία φιάλη με απολυμαντικό υγρό που παράγεται στο νιγηριανό  εργοστάσιο και χρησιμοποιείται για τον περιορισμό του κορονοϊού | REUTERS / Temilade Adelaja

Γιατί η πανδημία μπορεί να αποτελειώσει την Αφρική;

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2020, 17:51
Λάγος, 19 Μαρτίου. Ενας εργάτης γεμίζει μία φιάλη με απολυμαντικό υγρό που παράγεται στο νιγηριανό  εργοστάσιο και χρησιμοποιείται για τον περιορισμό του κορονοϊού
|REUTERS / Temilade Adelaja

Γιατί η πανδημία μπορεί να αποτελειώσει την Αφρική;

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2020, 17:51

Η πολύ πιθανή εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη μέχρι στιγμής λιγότερο προσβεβλημένη αφρικανική ήπειρο μπορεί να προκαλέσει άνευ προηγουμένου οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή.

Πρωτίστως επειδή η Αφρική δεν διαθέτει χώρες με υγειονομικά συστήματα σταθερά. Αντιθέτως, είναι πολύ ισχνά, εύθραυστα, όπως απέδειξε και η επιδημία Εμπολα που ξέσπασε το 2014 και εξαλείφθηκε έπειτα από αγώνα δύο και πλέον ετών.

Ανθρωποι της πρωτοβουλίας Africa Growth Initiative ανέπτυξαν στην ιστοσελίδα του Βrookings Institution τις εκτιμήσεις τους για μία σειρά από αρνητικά φαινόμενα που μόλις εκδηλωθούν θα λειτουργήσουν με τη διαδικασία του ντόμινο ώσπου να επέλθει η καταστροφή.

Οι αρθρογράφοι φωτίζουν κυρίως τη συρρίκνωση των αφρικανικών ΑΕΠ ως αποτέλεσμα διαφόρων οικονομικών πεδίων.

Αντίς Αμπέμπα, 23 Μαρτίου. Φορτίο με υγειονομικό υλικό φορτώνεται σε αιθιοπικό αεροσκάφος για να αρχίσει η διανομή του σε Κάιρο, Τζιμπουτί, Χαρτούμ, Ασμάρα. Πρόκειται για δωρέα του κινέζου Κροίσου Τζακ Μα. Σημειωτέον ότι η Αφρική περιλαμβάνεται στα σχέδια «επιθετικού καπιταλισμού» των Κινέζων, με το πρόγραμμα Belt and Road (REUTERS / Tiksa Negeri)

Τη μειωμένη ζήτηση του πετρελαίου θα πληρώσουν με δραματική μείωση των εξαγωγών οι οικονομίες της Νότιας Αφρικής και της Ισημερινής Γουινέας.

Ο τουρισμός είναι ένας άλλος τομέας που θα πληγεί δραστικά. Και εδώ οι επιπτώσεις στις οικονομίες θα είναι σοβαρές. Αρκεί να πούμε ότι το 20% των εργαζομένων στις Σεϊχέλλες, στο Πράσινο Ακρωτήριο και στον Μαυρίκιο δουλεύει στον τουρισμό και ότι πάνω από το 5% του ΑΕΠ χωρών όπως το Μαρόκο, η Τυνησία, η Μαδαγασκάρη, η Αίγυπτος, η Ρουάντα και η Γκάμπια προέρχεται από τον τουρισμό.

Τα εμβάσματα από αποδήμους Αφρικανούς θα μειωθούν επίσης, λόγω της επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία. Το μεταναστευτικό συνάλλαγμα αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του ΑΕΠ για 23 αφρικανικές χώρες, ενώ φθάνει στο 12% στη Λιβερία, στην Γκάμπια, στις Κομόρες και μέχρι 23% στο Λεσότο.

Ολοι οι παραπάνω παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν πληθωριστικά σπιράλ και σημαντική υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων με επακόλουθο την αδυναμία αποπληρωμής εξωτερικών χρεών δυσθεώρητου ύψους. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων είναι δυσοίωνες ακόμη και για το καλύτερο σενάριο: αν η Αφρική κατορθώσει να «αποφύγει» την επέλαση του κορονοϊού και περιορίσει κάπως την εξάπλωσή του, η πτώση του αφρικανικού ΑΕΠ θα είναι μόνο 1%. Σε διαφορετική περίπτωση η πτώση θα είναι μεγαλύτερη του 2,1%.

Αν «ξύσουμε» αυτά τα νούμερα, όμως, θα εμφανιστούν άνθρωποι λένε οι αρθρογράφοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...