737
Ζευγάρι με μάσκες σε πάρκο του Πεκίνου | REUTERS/Thomas Peter

Κατά πόσο αληθεύει ότι η Κίνα «νίκησε» τον κορονοϊό;

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2020, 17:00
Ζευγάρι με μάσκες σε πάρκο του Πεκίνου
|REUTERS/Thomas Peter

Κατά πόσο αληθεύει ότι η Κίνα «νίκησε» τον κορονοϊό;

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2020, 17:00

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της κινεζικής κυβέρνησης, η χώρα «νίκησε» τον κορονοϊό.

Τις τελευταίες πέντες ημέρες, οι αρχές έχουν δηλώσει ότι μόνο ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της Covid-19 είναι εγχώριο. Κάποιος που κόλλησε τον ιό από ταξιδιώτη που επέστρεψε από το εξωτερικό. Στη Γουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας και την πιο πληγείσα περιοχή στον πλανήτη, οι αρχές ανακοίνωσαν την Δευτέρα, την πέμπτη συνεχή ημέρα χωρίς νέα κρούσματα.

Πριν ένα μήνα, τα κρούσματα κάθε μέρα αυξάνονταν κατά 2.000 τουλάχιστον. Κάθε ημέρα που ήταν λιγότερα, ήταν λόγος «πανηγυρισμών».

Για αυτόν τον λόγο, γράφει η Guardian, οι αρχές έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα αυστηρότατα περιοριστικά μέτρα που βοήθησαν τα μέγιστα στην ανάσχεση της διασποράς του ιού.

Ταυτόχρονα, σε όλη τη χώρα, οι πόλεις προσπαθούν να επανέλθουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς.

Ομως, καθώς η χώρα επιστρέφει στη δουλειά, κάτοικοι και αναλυτές αμφισβητούν τα ποσοστά μετάδοσης του ιού που ανακοινώνονται επισήμως και ανησυχούν ότι οι ηγέτες έχουν πλέον προτεραιότητα την επανεκίνηση της οικονομίας και όχι τη δημόσια υγεία.

Εργαζόμενοι απολυμαίνουν τον σιδηροδρομικό σταθμό της Γουχάν

Ναι μεν συμφωνούν ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί κατά πολύ, χάρη στα εκατομμύρια τεστ, την καραντίνα δεκάδων εκατομμυρίων κατοίκων και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, όμως αμφιβάλλουν αν τα νούμερα είναι τόσο θετικά στην πραγματικότητα.

Τα σχόλια δίνουν και παίρνουν: «Ανησυχώ γιατί υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί άνθρωποι στη Γουχάν. Οταν ξαναπάνε στη δουλειά, θα τους κολλήσουν όλους πάλι», λέει ο Γουάνγκ, 26 ετών, κάτοικος της πόλης. Αλλος κάτοικος λέει στη δημοσιογράφο της Guardian: «Δεν πιστεύω τα νούμερα. Αυτή η επιδημία δεν θα εξαφανιστεί τόσο εύκολα».

Επιστροφή στην «κανονικότητα», στο Μετρό της Σαγκάης

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης του Χονγκ Κονγκ, νοσοκομεία στη Γουχάν αρνούνται να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό σε φορείς χωρίς συμπτώματα. Ιαπωνικό πρακτορείο ανέφερε ότι ένας γιατρός στη Γουχάν δήλωσε ότι τα νούμερα «μαγειρεύθηκαν» για την επίσκεψη του Σι Τζιπίνγκ στην πόλη, πριν μερικές ημέρες και ότι τότε, άρχισαν να δίνουν εξιτήριο σε πάρα πολλούς ασθενείς.

Στα σόσιαλ μίντια, κάτοικοι αναφέρουν συνέχεια νέα κρούσματα, σε σημείο που οι αρχές αναγκάστηκαν να βγάλουν λεπτομερή ανακοίνωση διαψεύδοντάς τα.

Ενα πρόβλημα που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι το Πεκίνο κατηγοριοποιεί διαφορετικά τα κρούσματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Νότια Κορέα θεωρεί ότι οποιοσδήποτε βγαίνει θετικός στο τεστ είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ η Κίνα δεν συμπεριλαμβάνει τα ασυμπτωματικά κρούσματα στο συνολικό νούμερο.

Η επιτροπή υγείας της Γουχάν εξήγησε ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού απομονώνονται για 14 ημέρες και μόνο αν εκδηλώσουν συμπτώματα προσμετρώνται στα κρούσματα.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ασυμπτωματικών φορέων θεραπεύονται μόνοι τους. Λίγοι εκδηλώνουν συμπτώματα».

Επίσης, όσοι ξανακολλάνε τον ιό για δεύτερη φορά, δεν συμπεριλαμβάνονται ξανά στο μέτρημα. Η πιθανότητα κάποιος που έχει θεραπευθεί, να ξανακολλήσει, είναι 5%-10%.

Ενας αξιωματούχος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών είπε ότι «δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η μετάδοση του ιού μέσα στη Γουχάν έχει σταματήσει. Εξακολουθούμε να βλέπουμε μερικές δεκάδες ασθενείς την ημέρα».

Σύμφωνα με στοιχεία τουλάχιστον 43.000 άνθρωποι είχαν βγει θετικοί στον ιό και δεν είχαν συμπτώματα. Το νούμερο αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στα 80.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Την Τρίτη μάλιστα, υγειονομικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Κίνα δεν έχει περιθώρια εφησυχασμού όσον αφορά την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού, καθώς η χώρα εξακολουθεί να κινδυνεύει από σποραδικά κρούσματα, όπως επίσης από τους προσβληθέντες που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.

Η Χουμπέι, η επαρχία που βρέθηκε στο κέντρο του ιού, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες που εγκαταλείπουν την επαρχία από την Τετάρτη, με την πρωτεύουσά της Γουχάν να προβλέπεται να ακολουθήσει και αυτή την εφαρμογή του μέτρου τον Απρίλιο.

Κι αυτό παρόλο που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα διπλασιάστηκε τη Δευτέρα, λόγω ασθενών που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας Μι Φενγκ δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι «δεν μπορεί ακόμη να χαλαρώσουν η πρόληψη και οι εργασίες ελέγχου».

Στην ίδια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Ουάνγκ Γκικιάνγκ, ο οποίος είναι διευθυντής του τμήματος λοιμωδών νόσων στο Πρώτο Νοσοκομείο του Πεκίνου, δήλωσε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για τον νέο κορονοϊό δείχνουν ότι η μολυσματική του περίοδος είναι μεγαλύτερη από αυτήν του SARS και της γρίπης.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας διευκρίνισε σήμερα ότι τα περισσότερα από τα «εισαγόμενα» κρούσματα στη χώρα αφορούν κινέζους πολίτες που ταξίδεψαν στην Κίνα από το εξωτερικό. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ σημείωσε ότι οι 380 από τους 427 προσβληθέντες ταξιδιώτες που εισήλθαν στη χώρα είναι κινέζοι πολίτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...