461
O Χασάν Ροχανί στο εκλογικό κέντρο του το βράδυ της Παρασκευής. Η νίκη του μετριοπαθούς πολιτικού δεν φάνηκε να συγκινεί τον Τραμπ που επιμένει στην επιθετική ρητορική του | President.ir/Handout via REUTERS

Ο Τραμπ γκρεμίζει την πολιτική Ομπάμα στο Ιράν!

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2017, 12:08
O Χασάν Ροχανί στο εκλογικό κέντρο του το βράδυ της Παρασκευής. Η νίκη του μετριοπαθούς πολιτικού δεν φάνηκε να συγκινεί τον Τραμπ που επιμένει στην επιθετική ρητορική του
|President.ir/Handout via REUTERS

Ο Τραμπ γκρεμίζει την πολιτική Ομπάμα στο Ιράν!

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2017, 12:08

Η επίσκεψη του Τραμπ στο Ριάντ σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή στη μεσανατολική πολιτική των ΗΠΑ η οποία θα κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα για τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, παρά τη νίκη του στις εκλογές. Αυτή είναι η αποτίμηση της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στη Σαουδική Αραβία από τον πρώην σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα, Βάλι Νασρ (ο οποίος είναι πρύτανης στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins).

Οι ΗΠΑ, εξηγεί, ταυτίστηκαν με την αντι-ιρανική γραμμή των Σαουδαράβων. Οι ομιλίες του Τραμπ και του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Το αμερικανικό κογκρέσο θα ψηφίσει νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης και δεν πρόκειται να αφήσει περιθώρια στις συνθήκες που έχουν ήδη υπογραφεί να λειτουργήσουν. Τον Τραμπ δεν τον ενδιαφέρει ότι στις εκλογές στο Ιράν νίκησαν οι μεταρρυθμιστές. Για αυτά ενδιαφέρονται μόνον οι Ευρωπαίοι. Η στρατηγική του καθορίζεται μόνον από τα ζητήματα της ασφάλειας. Τον ενδιαφέρει μόνον να μην πληγούν οι ΗΠΑ από τους τρομοκράτες.

Οι ΗΠΑ παραμένουν ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, το οποίο αυτή τη στιγμή ανησυχεί λιγότερο τους Ιρανούς από τις αμερικανικές προθέσεις. Η πραγματική αλλαγή συνέβη στο Ριάντ. Στην αντιπαράθεση Σαουδικής Αραβίας – Ιράν ο Τραμπ συντάσσεται χωρίς δισταγμούς με την πρώτη. Ο λόγος του ήταν σχεδόν τόσο επιθετικός κατά της Τεχεράνης όσο και του σαουδάραβα βασιλιά. Ο αμερικανός πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για τις αλλαγές στην ιρανική κοινωνία. Με κάθε του κίνηση δείχνει πόσο λίγο τον ενδιαφέρει ο διάλογος με τους Ιρανούς. Και όλα αυτά θα κάνουν πολύ δύσκολη τη ζωή του Ροχανί.

Η οικονομία είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον ιρανό πρόεδρο. Η μόνη του δυνατότητα είναι να απευθυνθεί εκτός της χώρας του για να προσελκύσει επενδύσεις, να επανεκκινήσει την οικονομία και να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους Ιρανούς όταν υπογράφτηκε η συμφωνία για τα πυρηνικά.

Το ερώτημα είναι πώς θα απαντήσουν σε αυτή την πρόσκληση οι επενδυτές, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί. Το μέλλον του Ροχανί είναι στα χέρια των Ευρωπαίων. Αν Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία επιστρέψουν επενδυτικά στο Ιράν αυτό θα είναι σημαντικό για τη χώρα που θα μπορέσει να αναπνεύσει οικονομικά. Σε διαφορετική περίπτωση η πίεση των συντηρητικών στον Ροχανί μπορεί να γίνει ασφυκτική: θα τον κατηγορήσουν ότι οι συμφωνίες με τη Δύση ήταν ένα λάθος για την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ο ιρανός πρόεδρος, τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, επιτέθηκε με σφοδρότητα στη δικαστικό κατεστημένο, στους μουλάδες και στις δυνάμεις ασφαλείας. Προφανώς όλοι αυτοί σχεδιάζουν τώρα την εκδίκησή τους. Στην πραγματικότητα η πολιτική μάχη στις εκλογές της περασμένης εβδομάδες ήταν, όπως και στο Brexit, μεταξύ λαϊκιστών και οπαδών της παγκοσμιοποίησης . Ο αντίπαλός του, ο σκληροπυρηνικός Ιμπραήμ Ραϊσί, υποσχόταν κρατικές ενισχύσεις και θέσεις εργασίας ενώ ο Ροχανί μιλούσε για επενδύσεις μέσω του ανοίγματος του Ιράν στον κόσμο. Και τώρα το πολιτικό του μέλλον εξαρτάται ακριβώς από τη στάση του δυτικού κόσμου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...