440
| shutterstock

Γιατί (δεν) είναι κρίσιμη η Σύνοδος της Πέμπτης

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 17 Φεβρουαρίου 2016, 18:52

Γιατί (δεν) είναι κρίσιμη η Σύνοδος της Πέμπτης

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 17 Φεβρουαρίου 2016, 18:52

Η σύνοδος της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, με βασικά θέματα τις σχέσεις της Ενωσης με την Βρετανία και το Προσφυγικό, περιγράφεται ως μία από τις κρισιμότερες έως σήμερα. Μέχρι την επόμενη.

Με φόντο τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ηγεσία της Ενωσης – και με την εκκρεμότητα της «τριμερούς» με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, συνάντηση που ματαιώθηκε λόγω της πολύνεκρης έκρηξης στο Γενικό Επιτελείο της Αγκυρας – πολιτικές πηγές στην Αθήνα και ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, αποκαλύπτουν ποιες είναι οι προτεραιότητες και τι θα πρέπει να αναμένεται.

Ενώ η Ελλάδα δέχεται πίεση από μεμονωμένες κυβερνήσεις που φέρονται να επιδιώκουν το κλείσιμο των συνόρων, πολιτικές πηγές στην Αθήνα (προσκείμενες στην κυβέρνηση), διαβεβαιώνουν ότι αυτήν την στιγμή υπάρχει ένα ουσιαστικό χάσμα μεταξύ Αθήνας και Ευρώπης, ως προς την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, το πρώτο και βασικό μέλημα του κ. Τσίπρα δεν είναι το Προσφυγικό, αλλά η αξιολόγηση. Αντιθέτως, για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, το φλέγον ζήτημα είναι η μετανάστευση και η προσφυγική έκρηξη στην Ευρώπη και σε δεύτερη (ή και τρίτη) μοίρα έρχεται το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα.

Αποφάσεις στην Σύνοδο της Πέμπτης δεν αναμένονται. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα ανανεωθεί το ραντεβού για την τακτική Σύνοδο στο τέλος Μαρτίου

Σε αυτές τις συνθήκες, δύο στοιχεία εκτιμώνται στην Αθήνα ως ενδεικτικά των ευρωπαϊκών διαθέσεων.

Το πρώτο είναι οι δηλώσεις του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος προανήγγειλε την επανέναρξη των τεχνικών επαφών ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας από τις 22 Φεβρουαρίου και προσδιόρισε για το Πάσχα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Μην με ρωτήσετε όμως αν θα είναι το ορθόδοξο Πάσχα της 1ης Μαΐου ή το καθολικό, έναν μήνα νωρίτερα».

Οι δηλώσεις αυτές, σε συνδυασμό με την πληροφορία που μετέδωσε το Protagon την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί το κλείσιμο των συνόρων, με «αντάλλαγμα» την χαλάρωση της ευρωπαϊκής πίεσης ώστε να περάσει το Ασφαλιστικό, καθορίζουν το διάστημα που ακολουθεί.

Το δεύτερο στοιχείο, όπως εκτιμούν κάποιοι στην Αθήνα, είναι η πρόσκληση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμοδίου για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν. Σε συνέντευξή του στο capital.gr διατυπώνει ανοιχτή πρόσκληση προς τους ιδιώτες επενδυτές να χρησιμοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) ή ακόμη και απευθείας την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ακόμα και αν το επενδυτικό σχέδιό τους δεν έχει λάβει ακόμη «κυβερνητική έγκριση».

Αποφάσεις στην Σύνοδο της Πέμπτης δεν αναμένονται. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα ανανεωθεί το ραντεβού για την τακτική Σύνοδο στο τέλος Μαρτίου.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι έως τότε είτε θα έχει κλείσει η αξιολόγηση και συνεπώς θα έχει αρχίσει να αποφορτίζεται το κλίμα στην Ευρώπη.

Παρά ταύτα, οι εκκρεμότητες είναι πολλές και παραμένει άγνωστο αν μπορούν να διευθετηθούν σε μόλις μερικές εβδομάδες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...