389
| REUTERS/Hannibal Hanschke

Το σχέδιο Μέρκελ για τους πρόσφυγες

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 16 Φεβρουαρίου 2016, 12:31

Το σχέδιο Μέρκελ για τους πρόσφυγες

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 16 Φεβρουαρίου 2016, 12:31

Η Ανγκελα Μέρκελ παίζει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες το τελευταίο της χαρτί στο ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Θα προτείνει να μεταφερθούν κατευθείαν από την Τουρκία σε ευρωπαϊκές χώρες περί τις 400.000 σύροι πρόσφυγες ενώ Ιρακινοί, Αφγανοί και λοιποί θα συνεχίσουν να έρχονται με τον τρόπο που έρχονται: με βάρκες μέσω του Αιγαίου.

Οσον αφορά τους πρόσφυγες από τη Συρία, αυτός θα είναι και ο ανώτατος αποδεκτός αριθμός για το 2016. Το σχέδιο Μέρκελ έχει δύο προβλήματα:

Πώς θα επιλεγούν οι Σύριοι που θα έρθουν; Μόνο έξω από το Κίλις στα τουρκοσυριακά σύνορα υπάρχουν σήμερα 70.000 άνθρωποι. Μέσα στην Τουρκία βρίσκονται πια 2,3 εκατομμύρια.
Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους που δεν θα περιλαμβάνονται μεν στη συμφωνία, αλλά θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα;

Οι χώρες υποδοχής

Αλλά και με τον αριθμό των 400.000 Σύρων υπάρχει ένα πρόβλημα. Η Γερμανία δεν θέλει να τους αναλάβει μόνη της. Σήμερα πρόσφυγες στην Ευρώπη υποδέχονται η Σουηδία, η Γερμανία, η Ολλανδία και, αρκετά λιγότερους, η Αυστρία. Οι χώρες της Βαλτικής δηλώνουν τώρα ότι δέχονται να φιλοξενήσουν ως 3.000 ανθρώπους. Η Αυστρία έχει ορίσει έναν ανώτατο αριθμό που μπορεί να υποδεχθεί. Αν το κάνουν και άλλες χώρες, η Γερμανία θα μείνει μόνη της να σηκώσει ένα βάρος που δεν μπορεί να υποστηρίξει πολιτικά η καγκελάριος Μέρκελ.

Η καγκελάριος είναι η βασική σύμμαχος της Αθήνας στο θέμα των προσφύγων. Βγήκε άλλωστε άμεσα και δήλωσε ότι σκέψεις για κλείσιμο των συνόρων στη FYROM είναι αντιευρωπαϊκές. Και η ίδια πιστεύει ότι εκτός από την Τουρκία, είναι και η Ρωσία που χρησιμοποιεί το «όπλο» των προσφύγων για να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιθανότατα έχει δίκαιο. Ομως πια δεν έχει χρόνο. Ο χρόνος τελείωσε για την ίδια, εξαντλήθηκε και για μας.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών θα εμφανιστεί δείχνοντας την πρόοδο που σημειώθηκε στην κατασκευή των κέντρων υποδοχής (και κράτησης) προσφύγων και μεταναστών. Ομως στην περίπτωση που περάσει η πρόταση Μέρκελ, τα hotspots είναι αδιάφορα για την Ευρώπη και θα έχουν πρακτική χρήση μόνο ως κέντρα κράτησης. Βέβαια θεωρητικά, η κυβέρνηση απορρίπτει τη δημιουργία κέντρων κράτησης, πλην όμως πήρε χρήματα για την κατασκευή τους. Και είναι απορίας άξιο γιατί δεν περιλαμβάνει την Αμυγδαλέζα στον σχεδιασμό της. Οι εγκαταστάσεις εκεί, αν υποστούν τροποποιήσεις, θα μπορούσαν ίσως να υποστηρίξουν τη φιλοξενία προσφύγων. Είναι άγνωστο τι συμβαίνει εκεί. Οι δημοτικές αρχές καταγγέλλουν ότι πια μέσα στο κέντρο ζουν μετανάστες που έχουν εισέλθει, φυσικά, παρανόμως…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...