316
| shutterstock.com

Too big to fail α λα ελληνικά

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 16 Φεβρουαρίου 2016, 09:47

Too big to fail α λα ελληνικά

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 16 Φεβρουαρίου 2016, 09:47

Ακούτε καμιά φορά τι λένε οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων στα μπλόκα; Λένε πολλά πράγματα που δεν εξηγούνται αλλά λένε και κάτι που βγάζει νόημα. «Υπάρχει ένα σουπερμάρκετ που μας πληρώνει σε 10 μήνες και η τράπεζα κρατάει άλλον ένα την επιταγή». Το σουπερμάρκετ αυτό, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, ο «Μαρινόπουλος» έφτασε τις προηγούμενες μέρες στα όριά του με χρέη σε προμηθευτές και τράπεζες που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση «σέρνεται» μετά τα capital controls οπότε σύμφωνα με εκπροσώπους μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας στη βόρεια Ελλάδα, η επιταγή έγινε δεκάμηνη και η προσφορά της αλυσίδας ήταν να πληρωθούν οι καθυστερούμενες οφειλές με «κούρεμα». Oπου υπήρχαν συνεταιρισμοί, τα προεδρεία τους κινδύνευαν να βρεθούν εκτεθειμένα για απιστία. Γι’ αυτό πολλοί προμηθευτές αποφάσισαν να σταματήσουν να προμηθεύουν την αλυσίδα με προϊόντα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η κρίση άγγιξε τη δημόσια σφαίρα. Η αλυσίδα ανακοίνωσε ότι κλείνει 20 σημεία πώλησής της ενώ ένας αριθμός (33) περνάει σε μια νέα, «καθαρή» εταιρεία με τον «Σκλαβενίτη», την πιο υγιή ελληνική εταιρεία πολυκαταστημάτων. Σε αυτά αντιστοιχεί το 1/3 του τζίρου του Μαρινόπουλου. Στα 20 καταστήματα απασχολούνται, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), 220-250 άτομα.

Την περασμένη Παρασκευή εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου στον Αλιμο, ενώ η ΟΙΥΕ, σε συνεργασία με το σωματείο εργαζομένων του ομίλου «Μαρινόπουλος», θα επιδιώξει τη σύγκληση τριμερούς σύσκεψης στο υπουργείο Εργασίας, με αίτημα να μην γίνει καμία απόλυση.

Οι τράπεζες θα δανείσουν εκ νέου την εταιρεία σουπερμάρκετ έναντι προσωπικών εγγυήσεων του κύριου μετόχου, καθώς στα βιβλία τους πρέπει να πάρουν μεγάλες προβλέψεις, ενώ μια διαφορετική εξέλιξη θα δημιουργούσε σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Είναι αυτός λόγος να σωθεί ένα σουπερμάρκετ; Σε μια άλλη οικονομία ίσως όχι. Σε μια οικονομία σαν την ελληνική, όπου ο πρωτογενής τομέας παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, η απάντηση είναι ναι. Ισως και γι’ αυτό οι περισσότεροι παραγωγοί και προμηθευτές χαιρέτησαν την παρέμβαση των τραπεζών να προχωρήσουν σε νέο ομολογιακό δάνειο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...