954
Η Ανγκελα Μέρκελ βρέθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, αλλά και αυτή βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο για την πολιτική της στο Προσφυγικό | REUTERS/Fabrizio Bensch/Files

H Μέρκελ, τα Σκόπια και τα σύνορα της Σένγκεν

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2016, 10:34
Η Ανγκελα Μέρκελ βρέθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, αλλά και αυτή βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο για την πολιτική της στο Προσφυγικό
|REUTERS/Fabrizio Bensch/Files

H Μέρκελ, τα Σκόπια και τα σύνορα της Σένγκεν

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2016, 10:34

Για τους παντοειδείς «επιθετικούς» παίκτες της προσφυγικής κρίσης, η Ανγκελα Μέρκελ έχει μια απάντηση που δεν γίνεται να προσπεράσουν. Η γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας στην εφημερίδα, εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, τόνισε ότι «η ανέγερση φράχτη στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ θα συνιστούσε αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά και δεν θα έλυνε το πρόβλημα». Δήλωσε αποφασισμένη να καταβάλει κάθε προσπάθεια για διατήρηση της ζώνης Σένγκεν.

Στην ερώτηση αν η ταμπέλα «STOP» θα έπρεπε να βρίσκεται στα τουρκικά παραλία του Αιγαίου ή στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η Ανγκελα Μέρκελ είπε: «Τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας». Σημείωσε ότι Ελλάδα ως τώρα δεν ανταποκρίνεται «επαρκώς» στις υποχρεώσεις της, αλλά ποτέ δεν είπε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Σχετικά με μια μικρότερη Ζώνη Σένγκεν, τόνισε πως θα επρόκειτο για οπισθοδρόμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επανέλαβε ότι θέλει την διατήρηση της. «Κάποιοι υποτιμούν πόσο σημαντική είναι για όλους μας η Σένγκεν, πόσο εξαρτάται η ευημερία μας από την ελευθερία της κίνησης προσώπων και αγαθών. Σίγουρα αξίζει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια των συνόρων της ΕΕ», είπε η γερμανίδα καγκελάριος. Σημείωσε ότι δεν είναι τόσο απαισιόδοξη, αλλά «τα πράγματα προχωρούν μόνο εφόσον ασκηθεί πίεση, προκειμένου να ετοιμαστούν επιτέλους τα hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία και να αντιμετωπιστούν οι διακινητές  προσφύγων».

O ακραίος Ρόμπερτ Φίκο

Σε αντίθεση με την Ανγκελα Μέρκελ που αναζητεί μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση στο Προσφυγικό, ο σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίκο, βγαίνει μπροστά με μια νέα προκλητική δήλωση. Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει από την Ευρώπη να εκπονήσει εναλλακτικό σχέδιο για την προστασία των συνόρων. Οι δηλώσεις του Φίκο έγιναν μετά τη συνάντηση των ηγετών Τσεχίας, Σλοβακίας, Πολωνίας και Ουγγαρίας (ομάδα Βίζεγκραντ) στην Πράγα – όπου συμμετείχαν και η ΠΓΔΜ και η Βουλγαρία, αλλά όχι η Ελλάδα – και επιβεβαιώνουν ότι οι ηγέτες των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών ήδη συζήτησαν το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας μας…

«Η Τουρκία και η Ελλάδα μπορεί να μην είναι ικανές να συγκρατήσουν την ροή των μεταναστών στην ΕΕ και έτσι χρειάζεται να προετοιμαστεί ένα “Σχέδιο Β” για να βοηθήσει την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία να προστατεύσουν τα σύνορά τους», δήλωσε ο Ρόμπερτ Φίκο, εξερχόμενος της συνάντησης. «Βασιζόμαστε στο ότι θα λειτουργήσει το σχέδιο δράσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Και εγώ προσωπικά θα ήθελα να εκπλαγώ ευχάριστα από τους έλληνες συναδέλφους μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Αλλά πρέπει να ομολογήσω – διευκρίνισε – ότι είμαι πολύ απαισιόδοξος. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο συζητήσαμε ένα εναλλακτικό σχέδιο για να διασφαλίσουμε τα βουλγαρικά και σκοπιανά σύνορα».

Το μήνυμα των Σκοπίων

Πάντως, τα Σκόπια που βρίσκονται στο κέντρο της προσφυγικής δίνης ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, μέρος της οποίας θα είναι και η Ελλάδα, καθώς όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ η χώρα του δεν έχει κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος. Στις δηλώσεις αυτές προχώρησε τη Δευτέρα ο Γκιόρκι Ιβάνοφ, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της συνάντησης των πρωθυπουργών των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ. Ο Ιβάνοφ συμπλήρωσε ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης είναι απαραίτητη μία ενιαία και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση και λύση. Σημείωσε επίσης ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί «μονομερείς λύσεις» σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και πρόσθεσε ότι από την ΠΓΔΜ, «η οποία δεν είναι παρά μόνο υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, ζητείται να επωμισθεί ένα βάρος το οποίο μεγάλες και ισχυρές χώρες της ΕΕ δεν δείχνουν πρόθυμες να αναλάβουν».

Ωστόσο, οι χώρες Βίζεγκραντ, σε στενή συνεργασία με την ΠΓΔΜ, έθεσαν διορία «αποτελεσματικής διαχείρισης των συνόρων στο Αιγαίο» ως τον Μάρτιο, όπως ανέφερε το σχετικό κοινό ανακοινωθέν. Επίσης, όπως ανέφεραν, σε αντίθετη περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου πρέπει να θέσει σε εφαρμογή «εναλλακτικό σχέδιο για τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων».

Καμμένος: «Είναι δεδομένο ότι θα κλείσουν τα σύνορα»

Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αλλά και τον ρόλο που θα έχει η νατοϊκή δύναμη στην επιχείρηση αντιμετώπισης του προσφυγικού αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Κάμμενος.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η Ελλάδα έθεσε όρους και εξήγησε ότι η δράση του ΝΑΤΟ θα περιορίζεται μεταξύ των χωρικών υδάτων Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θεώρησε «δεδομένο ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους κάποιες γειτονικές χώρες» και υπογράμμισε πως «αν δεν παίρναμε το μέτρο που πήραμε με το ΝΑΤΟ θα κινδυνεύαμε να έχουμε τεράστια ροή από την μεριά της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει πλέον ότι δεν θα επιτρέπουν οι τουρκικές δυνάμεις στους διακινητές να φθάνουν μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα και κατήγγειλε ότι η τουρκική ακτοφυλακή βοηθούσε μέχρι τώρα τους μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα. Δήλωσε ότι δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων, ότι τα τουρκικά πλοία θα δρουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ότι με ευθύνη του ΝΑΤΟ θα επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι βγαίνουν από τα παράλια και δεν είναι πρόσφυγες. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Τουρκία θέλει την παρουσία του ΝΑΤΟ γιατί υπάρχουν 22 ρωσικά πλοία στο Αιγαίο.

Σχετικά με τον γερμανό διοικητή που είναι επικεφαλής της επιχείρησης, διευκρίνισε ότι το ΝΑΤΟ δρα υπό τη διοίκηση όλων των μελών και υπάρχει μόνιμος Έλληνας αξιωματικός ο οποίος μπορεί να θέσει βέτο σε οποιοδήποτε μέρος της επιχείρησης. Τόνισε παράλληλα πως «η νατοϊκή δύναμη δεν μπορεί να έχει ναύαρχο ούτε Τούρκο ούτε Eλληνα» και σημείωσε ότι «δεχόμαστε να εναλλάσσονται τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στη διοίκηση πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας για αυτονόητους λόγους» σημείωσε. «Να κάνουμε σαφές ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα γίνονται ανατολικά των ελληνικών νησιών μέχρι την Μικρά Ασία» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

Ετοιμάζεται και πλωτό hotspot

Δίνοντας απαντήσεις για την κατασκευή των hotspots διαβεβαίωσε ότι θα είναι όλα έτοιμα, ενώ αποκάλυψε ότι εξετάζεται, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, «πλωτό σποτ»: «Εάν βρω λύση για πλωτό hotspots θα το κάνω», υπογράμμισε ο  υπουργός.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...