319
Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν κάνει ανακοινώσεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα του (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Hannibal Hanschke

Γερμανία: Σύντομα επάρκεια εμβολίων στην ΕΕ με το νέο εργοστάσιο της BioNTech

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 17:33
Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν κάνει ανακοινώσεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα του (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Hannibal Hanschke

Γερμανία: Σύντομα επάρκεια εμβολίων στην ΕΕ με το νέο εργοστάσιο της BioNTech

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2021, 17:33

Αισιόδοξος για μεγάλη αύξηση της παραγωγής του εμβολίου των Pfizer/BioNTech εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν την Τετάρτη, καθώς όπως εξήγησε, από τον επόμενο κιόλας μήνα, ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στη Γερμανία.

Μάλιστα, εξήγησε ότι η παραγωγή θα επεκτείνει μαζικά τη διαθεσιμότητα του εμβολίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως υπογραμμίζει το Politico. Παράλληλα, μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, τάχθηκε για ακόμη μία φορά υπέρ της κοινής προμήθειας εμβολίων του κορονοϊού από τις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο εργοστάσιο παρασκευής εμβολίων θα βρίσκεται στο Μάρμπουργκ και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στον Φεβρουάριο.

«Με τη νέα μονάδα, η εταιρεία θα μπορούσε να αυξήσει μαζική την παραγωγή του εμβολίου για την Covid-19. Και η αγορά της ΕΕ θα είναι ο βασικός δικαιούχος», όπως είπε, όμως συμπλήρωσε πως και άλλες χώρες θα μπορούν να προμηθεύονται εμβόλια.

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου η Γερμανία είχε λάβει 1,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, ενώ στις 8 Ιανουαρίου αναμένονται άλλες 870.000. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ο Σπαν αναμένει άλλα 4 εκατομμύρια εμβόλια των Biontech/Pfizer.

Παράλληλα, είπε ότι αναμένει τις πρώτες παραδόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε η Moderna την επόμενη εβδομάδα, καθώς την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας για επείγουσα χρήση (εδώ).

Η Γερμανία θα λάβει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna φέτος, εκ των οποίων 2 εκατομμύρια δόσεις αναμένονται το πρώτο τρίμηνο, πρόσθεσε ο Γενς Σπαν.

Και στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας και υπεύθυνο για τα εμβόλια του κορονοϊού Μάριο Θεμιστοκλέους, αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του έτους 240.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna. Mέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει και από τη Pfizer 1.255.800 δόσεις, εκτός εάν η ΕΕ προχωρήσει σε νέα συμφωνία με την εταιρεία και ο αριθμός αυτός αυξηθεί, κάτι που είναι αναμενόμενο πλέον, μετά τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...