466
Η Αντρέα Νάλες και ο Ολαφ Σολτς σε κοινές δηλώσεις την Τρίτη | REUTERS/Fabrizio Bensch

Γερμανία: Σολτς και… βλέπουμε στην ηγεσία του SPD

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2018, 08:47
Η Αντρέα Νάλες και ο Ολαφ Σολτς σε κοινές δηλώσεις την Τρίτη
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Γερμανία: Σολτς και… βλέπουμε στην ηγεσία του SPD

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2018, 08:47

Αναβρασμός επικρατεί στη βάση και στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, καθώς η συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης πυροδότησε εξελίξεις στο εσωτερικό.

Ο Μάρτιν Σουλτς διεκδίκησε για τον εαυτό του το υπουργείο Εξωτερικών σε βάρος του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ενώ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος. Τελικά έκανε πίσω για το υπουργείο αλλά και τήρησε τον λόγο του για την αποχώρηση από την ηγεσία.

Το βράδυ της Τρίτης ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε την άμεση αποχώρησή του από την προεδρία του SPD. Με εμφανή συναισθηματική φόρτιση δήλωσε ότι φεύγει «χωρίς πικρία και χωρίς δυσαρέσκεια», για να προσθέσει ωστόσο στην αμέσως επόμενη πρόταση ότι «υπάρχουν πληγές, αλλά ο χρόνος θα τις γιατρέψει».

Οσο για τις μελλοντικές προοπτικές του SPD, o Σουλτς εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «υπό την ηγεσία της Αντρέα Νάλες θα ξαναβρεί την παλαιά αίγλη του».

Το προεδρείο του κόμματος υπέδειξε ομόφωνα ως υποψήφια για τη διαδοχή του Μάρτιν Σουλτς την πρόεδρο της ΚΟ Αντρέα Νάλες.

Ωστόσο πολλοί αντιδρούν και μεγάλο κομμάτι της αριστερής πτέρυγας του SPD ζητεί εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.  «Η κομματική βάση επαναστατεί» σχολιάζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA.

Την τελευταία στιγμή εμφανίστηκε από το πουθενά μία ακόμη υποψηφιότητα, καθώς η –άγνωστη στο ευρύ κοινό- δήμαρχος της πόλης Φλένσμπουργκ, Σιμόνε Λάνγεκ, δηλώνει ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του SPD.

Από τις μέχρι στιγμής δηλώσεις της προκύπτει ότι αντιτίθεται στη συμφωνία για τον Μεγάλο Συνασπισμό υπό την Άνγκελα Μέρκελ που είχαν διαπραγματευθεί οι σοσιαλδημοκράτες υπό την ηγεσία του Μάρτιν Σουλτς.

Μετά από όλα αυτά το προεδρείο του κόμματος συμφώνησε ότι η Αντρέα Νάλες δεν αναλαμβάνει αμέσως την ηγεσία και η υποψηφιότητά της θα επικυρωθεί σε έκτακτο συνέδριο στις 22 Απριλίου.

Μέχρι τότε τα ηνία αναλαμβάνει προσωρινά κατ’ εντολή του προεδρείου ο αντιπρόεδρος του SPD Όλαφ Σολτς, ως ο παλαιότερος από τους έξι αντιπροέδρους στην κομματική επετηρίδα.

O Σολτς, που είναι δήμαρχος του Αμβούργου με διευρυμένες αρμοδιότητες, θεωρείται εκπρόσωπος της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματος και προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών στον επόμενο Μεγάλο Συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ.

Αντιθέτως η 47χρονη Αντρέα Νάλες, πρώην πρόεδρος της κομματικής νεολαίας Jusos και μέχρι πρότινος υπουργός Εργασίας, ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των σοσιαλδημοκρατών.

Εάν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του SPD. Πάντως όλα δείχνουν ότι και η δήμαρχος του Φλένσμπουργκ θα επιμείνει στην υποψηφιότητά της στο συνέδριο του Απριλίου. Σε μία προσπάθεια να επιδείξουν ενότητα, Νάλες και Σολτς εμφανίστηκαν μαζί το βράδυ της Τρίτης στους εκπροσώπους του τύπου.

Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το SPD, καθώς σε μία εβδομάδα αρχίζει η εσωκομματική ψηφοφορία για να εγκριθεί η συμμετοχή των σοσιαλδημοκρατών στον κυβερνητικό συνασπισμό. Το αποτέλεσμα δεν αναμένεται πριν τις αρχές Μαρτίου. Την Τρίτη η Αντρέα Νάλες επανέλαβε ότι ελπίζει σε μία «καθαρή απόφαση» υπέρ του μεγάλου συνασπισμού, επισημαίνοντας ότι η σχετική συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ δίνει τη δυνατότητα «να υλοποιηθούν σημαντικές προεκλογικές υποσχέσεις των σοσιαλδημοκρατών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News