852
(φωτ. αρχείου) | Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Γέρακας: Τραυματίες από σφαίρα και μαχαίρια σε άγρια συμπλοκή Ελλήνων και Αλβανών

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2018, 09:15
(φωτ. αρχείου)
|Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Γέρακας: Τραυματίες από σφαίρα και μαχαίρια σε άγρια συμπλοκή Ελλήνων και Αλβανών

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2018, 09:15

Διαστάσεις και στην Ελλάδα παίρνει ο θάνατος ενός ομογενή από πυρά αλβανών αστυνομικών την Κυριακή στις Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών.

Το περιστατικό φαίνεται να είναι η αφορμή για άγρια επεισόδια που ξέσπασαν αργά τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα στον Γέρακα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον έξι άτομα τραυματίστηκαν – τα δύο σοβαρά –  σε συμπλοκή μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών.

Ο ΣΚΑΪ μετέδωσε ότι ένας από τους Ελληνες, 22 ετών, έχει τραυματιστεί από σφαίρα στο λαιμό και είναι σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένος στη ΜΕΘ. Τραύμα από σφαίρα στο πόδι έχει και ένας Αλβανός, ενώ οι άλλοι τέσσερις τραυματίες φέρουν τραύματα από μαχαίρι. Εκτός από τον τραυματία στο λαιμό, οι άλλοι είναι εκτός κινδύνου.

Στον τόπο της συμπλοκής βρέθηκε ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών, το οποίο εξετάζεται στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας. Φαίνεται ότι είχε κλειστεί κάποιο «ραντεβού» πριν από τη συμπλοκή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία μετά το περιστατικό προσήχθη μια γυναίκα η οποία ήταν παρούσα και υποστήριξε ότι οι δυο ομάδες είχαν οικονομικές διαφορές.

Μετά τον θάνατο του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα υπήρξαν στο Διαδίκτυο διάφορα αντίστοιχα καλέσματα για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ο Κατσίφας σε φωτογραφία που είχε αναρτήσει στο Facebook
Τι συνέβη στις Βουλιαράτες

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 10 το πρωί της Κυριακής, κάτω από περιστάσεις που δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως.

Από τις πρώτες αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης, μειονοτικών κα αλβανικών, φαίνεται ότι ο 35χρονος ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας προσπάθησε να υψώσει την ελληνική σημαία.

Φέρεται ακόμη ότι άρχισε να πυροβολεί στον αέρα και κατά περιπολικών, κάτι που προκάλεσε την εμπλοκή και ειδικών δυνάμεων. Ακολούθησε καταδίωξη που κατέληξε σε ανταλλαγή πυροβολισμών και τον θάνατο του Κατσίφα από πυρά αλβανών αστυνομικών.

Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει ότι οι πυροβολισμοί έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός από τα πυρά τους.

Η εκδοχή της αλβανικής αστυνομίας

Η αστυνομία στην Αλβανία κάνει λόγο για αναφορές για πυροβολισμούς περίπου στις 10:00 της Κυριακής.

Κατά τη στιγμή της άφιξης των αστυνομικών, δέχτηκαν επίθεση από έναν άνδρα που φορούσε στρατιωτική στολή. Από τα πυρά που εξαπέλυσε κατά των αστυνομικών, ένα περιπολικό υπέστη ζημιές.

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί ζήτησαν ενισχύσεις από τη διεύθυνση της τοπικής Αστυνομίας του Αργυροκάστρου, όπου υπάγεται το χωριό.

Σφαίρες σε περιπολικό, σε φωτογραφία που μετέδωσαν αλβανικά μέσα ενημέρωσης

Ακολούθησε καταδίωξη του ενόπλου, ο οποίος πυροβόλησε ξανά κατά των αστυνομικών θέτοντας «σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους», όπως ισχυρίζεται η αστυνομία.

«Λαμβάνοντας υπόψη την επικίνδυνη φύση του πολίτη, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο Kostandinos Kaçifa, 35 ετών, που γεννήθηκε και κατοικεί στο χωριό Βουλιαράτες, η τοπική αστυνομία ζήτησε άμεσα τη βοήθεια ειδικών δυνάμεων για να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση του ασυνήθιστου αυτού περιστατικού για τις τοπικές δυνάμεις», συνεχίζει.

Οι ειδικές δυνάμεις μπήκαν για έλεγχο στο σπίτι του δράστη, αλλά δεν τον βρήκαν εκεί. Τον εντόπισαν λίγο αργότερα σε μια βουνοπλαγιά πάνω από το χωριό Βουλιαράτες. Μόλις τους αντίκρισε ο Κατσίφας άνοιξε αμέσως πυρ εναντίον τους.

Οι άνδρες ειδικές δυνάμεις μέσω τηλεβόα κάλεσαν επανειλημμένα τον δράστη, που συνέχισε να πυροβολεί εναντίον τους «για 30 λεπτά», να ρίξει το όπλο του και να παραδοθεί.

«Σε απάντηση, ειδικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Κωσταντίνο Κατσίφα» λέει η αλβανική αστυνομία.

Στο διαμέρισμά του βρέθηκαν ένα αυτόματο καλάσνικοφ, δύο γεμιστήρες, μια τσάντα με φυσίγγια και 31 χρησιμοποιημένες σφαίρες. Κατασχέθηκε και μια στολή παραλλαγής.

Ράμα: «Τρελός ο δράστης»

Τα Τίρανα υπερασπίζονται τις ενέργειες των αστυνομικών, ενώ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έφτασε να μιλά για ένα «τρελό» που έκανε μια «εξτρεμιστική ανοησία» που του στέρησε τη ζωή.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η ανάρτηση στο Twitter του Εντι Ράμα που λίγες ώρες μετά το συμβάν έγραψε απευθυνόμενος προς την Ελλάδα: «Αγαπητοί γείτονες, αντί να χαρακτηρίζετε απαράδεκτη την απώλεια της ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε κατά της αστυνομίας μας, η οποία εκτέλεσε μόνο το καθήκον της, ελάτε μαζί μας να ευχαριστήσουμε το Θεό που καμία αθώα ζωή δεν χάθηκε σήμερα από την εξτρεμιστική ανοησία».

Τι απαντά η Αθήνα

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του για έλληνα υπήκοο που έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών.

«Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο  Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.

Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».

Εν τω μεταξύ, σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ζητά τη διαλεύκανση των συνθηκών του θανάτου του Κατσίφα, για τον οποίο σημειώνει ότι «πλήρωσε με τη ζωή του την έκφραση της πατριωτικής του ευαισθησίας». Καλεί ακόμη την κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...