307
Από τη διαδήλωση του Σαββάτου στο κέντρο της Ρώμης | REUTERS/Tony Gentile

H Αιώνια Πόλη παρακμάζει και οι Ρωμαίοι διαδηλώνουν: «Basta!»

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2018, 22:07
Από τη διαδήλωση του Σαββάτου στο κέντρο της Ρώμης
|REUTERS/Tony Gentile

H Αιώνια Πόλη παρακμάζει και οι Ρωμαίοι διαδηλώνουν: «Basta!»

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2018, 22:07

Σκουπίδια, κακοδιαχείριση, τρύπες στους δρόμους, υποδομές που διαλύονται ή δεν λειτουργούν όσο καλά παλαιότερα, εικόνα παρακμής.

Οι κάτοικοι της Ρώμης βγήκαν το Σάββατο κατά χιλιάδες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την εικόνα της πόλης τους που δεν είναι και στα καλύτερά της.

Ηταν μια λίγο ως πολύ πρόχειρα οργανωμένη διαδήλωση για ένα πρόβλημα που διογκώνεται όλο και περισσότερο. «Roma dice basta!» («Η Ρώμη λέει φτάνει πια!») ήταν το hashtag στο Twitter που κατέβασε το πλήθος στον δρόμο.

«Η Ρώμη αξίζει κάτι καλύτερο, είναι παρατημένη όπως ποτέ άλλοτε», είπε στον Guardian μία διαδηλώτρια, παρούσα στη συγκέντρωση που έγινε μπροστά από το Δημαρχείο.

Τα βέλη στρέφονται κατά της προερχόμενης από το Κίνημα Πέντε Αστέρια δημάρχου Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία εξελέγη το 2016 με το νοικοκύρεμα του δήμου σε πρώτη προτεραιότητα.

Οι επικριτές επισημαίνουν ωστόσο ότι τα προβλήματα στις υποδομές επιμένουν.

Μόνο φέτος έχουν καεί πάνω από 20 λεωφορεία εξαιτίας της κακής συντήρησης που οδηγεί σε βραχυκυκλώματα και την ανάφλεξη των οχημάτων – ευτυχώς χωρίς θύματα. Την εβδομάδα που μας πέρασε το ατύχημα με τους ρώσους φιλάθλους στην κυλιόμενη σκάλα του μετρό ήταν και αυτό ένα δυνατό καμπανάκι.

Και αν δεν έφταναν όλα αυτά, ένα βάιραλ βίντεο με αγριογούρουνα που έψαχναν φαγητό σε σακούλες με σκουπίδια – άλλο ένα χρόνιο πρόβλημα – ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε την απογοήτευση των κατοίκων.

Τα σκάνδαλα διαφθοράς στους κόλπους της πόλης είχαν στιγματίσει τις προηγούμενες διοικήσεις, κεντροαριστερές και κεντροδεξιές. Η νέα και αποφασιστική Ράτζι είχε σημαία της ακριβώς την αλλαγή σελίδας στην Αιώνια Πόλη.

Τώρα δηλώνει ότι έχει γίνει πρόοδος, αλλά χρειάζεται περισσότερα χρόνο για να λύσει τα προβλήματα.

Εχει όμως και η ίδια τα δικά της άγχη. Στις 10 Νοεμβρίου αναμένεται η ετυμηγορία για μια υπόθεση κατάχρησης εξουσίας που έστειλε τη δήμαρχο στα δικαστήρια. Εχει δηλώσει ότι αν καταδικαστεί θα παραιτηθεί από τη δημαρχία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...