497
Ο ομογενής σε φωτογραφία από μέσο κοινωνικής δικτύωσης | Facebook

Αλβανία: Αστυνομικοί σκότωσαν ομογενή που ύψωσε τη γαλανόλευκη – Ράμα: «Ηταν τρελός»

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2018, 18:20
Ο ομογενής σε φωτογραφία από μέσο κοινωνικής δικτύωσης
|Facebook

Αλβανία: Αστυνομικοί σκότωσαν ομογενή που ύψωσε τη γαλανόλευκη – Ράμα: «Ηταν τρελός»

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2018, 18:20

Ομογενής από το χωριό Βουλιαράτες στην Αλβανία έπεσε νεκρός την Κυριακή από τα πυρά αλβανών αστυνομικών λίγη ώρα αφότου είχε υψώσει την ελληνική σημαία και ενώ είχε προηγηθεί ανταλλαγή πυροβολισμών.

Πρόκειται για τον 35χρονο Κωνσταντίνο Κατσίφα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Κατσίφας είχε καταγωγή από τα Ιωάννινα και ζούσε και εργαζόταν στην Ελλάδα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι έλληνας πολίτης.

Το himara.gr ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη στις 10 το πρωί της Κυριακής, όταν ο 35χρονος πυροβόλησε στον αέρα ενώπιον αστυνομικών προσπαθώντας να τους εμποδίσει να κατεβάσουν την ελληνική σημαία.

Αλβανικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι ύψωσε την ελληνική σημαία με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο στρατιωτικό νεκροταφείο των ελλήνων πεσόντων.

Από τα πυρά του δεν τραυματίστηκαν αστυνομικοί. Ωστόσο τοπικά ΜΜΕ ανήρτησαν φωτογραφίες με σημάδια στα περιπολικά από τις σφαίρες του καλάσνικοφ.

Στην συνέχεια ο Κατσίφας διέφυγε σε ορεινή περιοχή για να αποφύγει την σύλληψη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις του Αργυροκάστρου, όπου βρίσκονται οι Βουλιαράτες, ζήτησαν την συνδρομή των αλβανικών ειδικών δυνάμεων και ελικοπτέρου από τα Τίρανα.

Τα αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι ειδικές δυνάμεις τον καταδίωξαν και ότι εντοπίστηκε στην ορεινή πλευρά του Βουλιαράτι. Του ζήτησαν να παραδώσει το όπλο του, αλλά δεν το έπραξε και άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών.

Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει ότι οι πυροβολισμοί έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός από τα πυρά τους.

Ράμα: «Τρελός ο δράστης»

Τα Τίρανα υπερασπίζονται τις ενέργειες των αστυνομικών, ενώ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έφτασε να μιλά για ένα «τρελό» που έκανε μια «εξτρεμιστική ανοησία» που του στέρησε τη ζωή.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η ανάρτηση στο Twitter του Εντι Ράμα που λίγες ώρες μετά το συμβάν έγραψε απευθυνόμενος προς την Ελλάδα: «Αγαπητοί γείτονες, αντί να χαρακτηρίζετε απαράδεκτη την απώλεια της ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε κατά της αστυνομίας μας, η οποία εκτέλεσε μόνο το καθήκον της, ελάτε μαζί μας να ευχαριστήσουμε το Θεό που καμία αθώα ζωή δεν χάθηκε σήμερα από την εξτρεμιστική ανοησία».

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο  Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.

Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χωριό βρισκόταν σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία έγραψε στο Facebook ότι «ο ομογενής περικυκλώθηκε, η αστυνομία του ζήτησε να παραδοθεί, δεν παραδόθηκε και τον σκότωσαν».

Σημερα στο νεκροταφειο πεσοντων στους Βουλιαρατες κοντα στην Κλεισουρα για να τιμησουμε τους Ελληνες πεσοντες. Ημερα…

Geplaatst door Myrsini Zorba op Zondag 28 oktober 2018

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...