314
Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος υπηρετούσε στη Λέσβο | ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Πέθανε ο λιμενικός «ήρωας του Αιγαίου» που έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2018, 10:15
Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος υπηρετούσε στη Λέσβο
|ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Πέθανε ο λιμενικός «ήρωας του Αιγαίου» που έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2018, 10:15

Ενας άνθρωπος που προσέφερε αθόρυβα  αλλά ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης του Προσφυγικού, ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Κυριάκος Παπαδόπουλος, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή την Τρίτη σε ηλικία 44 ετών από ανακοπή.

Ο Παπαδόπουλος ήταν κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 στη Μυτιλήνη. Στο αποκορύφωμα της κρίσης, το χειμώνα του 2015 και 2016, διέσωσε χιλιάδες ανθρώπους μεταξύ της Λέσβου και των μικρασιατικών παραλίων.

Ηταν γέννημα-θρέμμα προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας. Μεγάλωσε από εργάτες γονείς στη Μυτιλήνη και αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών. Αρχικά ναυτολογήθηκε σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού και από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Ο Παπαδόπουλος ήταν παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών.

«Είσαστε πραγματικός ήρωας»

Ο πρώην αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, όταν είχε επισκεφτεί το νησί με τον Αλέξη Τσίπρα, τον είχε ρωτήσει πόσους ανθρώπους διέσωσε. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο έλληνας αξιωματικός. Ο καγκελάριος, που δεν είχε άκουσε καλά την απάντηση, του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές. «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν.

Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο εμφανίστηκε.

Είχε ερωτηθεί τότε από το ΑΠΕ – ΜΠΕ για το πώς ένιωθε στο κόκκινο χαλί των βραβείων. «Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία που ας μη ξεχνάμε πως ακόμα διαδραματίζεται στην Ελλάδα μας», είχε πει.

Για τις στιγμές που έζησε στη θάλασσα και το πόσο των σημάδεψαν ο Παπαδόπουλος δεν μιλούσε. Σε μια συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, όταν ρωτήθηκε πως νιώθει, απάντησε μόνο: «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...