483
Μελόνι και Συντροφία δηλώνουν έτοιμοι (pronti) για την εξουσία | REUTERS/Flavio Lo Scalzo/File Photo

FT: «Η Μελόνι έχει και καλά πρόσωπα να δείξει ως εξουσία»

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 17:32
Μελόνι και Συντροφία δηλώνουν έτοιμοι (pronti) για την εξουσία
|REUTERS/Flavio Lo Scalzo/File Photo

FT: «Η Μελόνι έχει και καλά πρόσωπα να δείξει ως εξουσία»

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 17:32

Πολλά πρόσωπα έχει η Τζόρτζια Μελόνι, όμως όχι όλα άσχημα. Το συμπέρασμα αυτό ανήκει στους Financial Times, που δείχνουν να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η επικεφαλής των «Αδελφών της Ιταλίας» θα είναι λίαν συντόμως πρωθυπουργός στη Ρώμη. Αν η άνοδος στην εξουσία των ιταλών ακροδεξιών  είναι ένα κακό που δεν μπορεί να αποφευχθεί, τουλάχιστον ας επιχειρηθεί όσο γίνεται νωρίτερα κάποιος συνετισμός τους – έτσι φαίνεται να σκέφτεται το βρετανικό Μέσο.

Τουλάχιστον, η Μελόνι δεν είναι Σαλβίνι στο μείζον θέμα του παρόντος. Ευτυχώς για τις Βρυξέλλες, έγραψαν οι FT, οι οποίες πρέπει να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο κατά της Ρωσίας και υπέρ της Ουκρανίας και, συγχρόνως, έχουν να διαχειριστούν τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, η Τζόρτζια δεν συμμερίζεται τις φιλορωσικές απόψεις του Ματέο. Ούτε, βέβαια, ευρωσκεπτικίστρια είναι, αφού οι αντιστάσεις της εκάμφθησαν μόλις έρρευσε το χρήμα από το ευρωπαϊκό ταμείο αντιμετώπισης του κορονοϊού. «Δεν είναι καν Μπερλουσκόνι, αν και υπηρέτησε σε κυβέρνησή του». Ολα καλά, λοιπόν; Οχι βέβαια.

Τους φιλελεύθερους Λονδρέζους ενοχλούν τα νεοφασιστικά σύμβολα (η περιβόητη τρίχρωμη φλόγα στο σήμα των «Αδελφών»), η αντιμεταναστευτική ρητορεία που υπόσχεται λήψη σκληρών μέτρων ώστε να αποτραπούν περαιτέρω αφίξεις Αφρικανών και Ασιατών στις ιταλικές ακτές, οπωσδήποτε όμως και τα συνθήματα υπέρ της «φυσιολογικής οικογενείας» και εναντίον των «λόμπι των ΛΟΑΤΚΙ».

Οι FT αναγνώρισαν ότι η προεκλογική εκστρατεία της Μελόνι ήταν σχετικώς ήπια. «Ισως επειδή γνωρίζει πως οι Ιταλοί ανησυχούν περισσότερο για τους λογαριασμούς τους παρά για τις υποτιθέμενες ‘‘εισβολές’’ των  ξένων μεταναστών». Για το θέμα αυτό, της λαθραίας μετανάστευσης, οι Βρετανοί συμφωνούν με τα δημοκρατικά Μέσα της Ιταλίας, τα οποία υποστηρίζουν ότι οι κατ’ αυτόν τον τρόπο εισερχόμενοι στην Ιταλία είναι χρήσιμοι, επειδή η χώρα γερνάει. Το βασικό ατού της Μελόνι είναι η φρεσκάδα που εκπροσωπεί, παρατήρησαν οι FT. Πρόκειται για «πλεονέκτημα», το οποίο όμως «αντισταθμίζεται από την απειρία της».

Η απειρία της Μελόνι, λοιπόν, θα παίξει ρόλο στη διακυβέρνησή της «ιδίως τώρα που η αξιοπιστία της Ιταλίας πρέπει να αποδειχθεί τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις χρηματοπιστωτικές αγορές». Κατά τους Βρετανούς, η Μελόνι «κατανοεί ότι η επιτυχία της συνδέεται με την οικονομική σταθερότητα της Ιταλίας», έτσι «έχει ταχθεί υπέρ της δημοσιονομικής ευθύνης, τουλάχιστον προς το παρόν». Κρίσιμο πρόσωπο στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής θα είναι ο/η υπουργός Οικονομικών: «Πολλά θα εξαρτηθούν από αυτήν την επιλογή».

Οι συμβουλές προς την Κομισιόν για τον χειρισμό της Μελόνι ως πρωθυπουργού είχαν, βέβαια, κεντρική θέση στο άρθρο: «Η ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει τη δημοκρατική μετάβαση στην Ιταλία, ακόμα και αν συνιστά αντίθεση. Η Μελόνι έχει ανελεύθερες απόψεις, όμως τυχόν περιθωριοποίηση της κυβέρνησής της θα την ωθούσε στις πιο σκοτεινές γωνιές του εθνικισμού, θα γινόταν Ορμπαν».

Η κατακλείδα, με νόημα για το… νόημα των κρίσεων: «Σε λίγο θα μάθουμε ποια είναι πραγματικά η Μελόνι. Εξάλλου δεν λείπουν οι κρίσεις για να δούμε αν θα επιστρέψει στις ρίζες της, είτε μιλάμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία είτε μιλάμε για την αύξηση του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...