1210
Διαδήλωση στην Τουρκία για τη δολοφονία της 22χρονης Αμινί στην Τεχεράνη | Reuters

Εξέγερση: Οι Ιρανές καίνε τα χιτζάμπ και κόβουν τα μαλλιά τους

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 15:16
Διαδήλωση στην Τουρκία για τη δολοφονία της 22χρονης Αμινί στην Τεχεράνη
|Reuters

Εξέγερση: Οι Ιρανές καίνε τα χιτζάμπ και κόβουν τα μαλλιά τους

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 15:16

Δεν λέει να κοπάσει το κύμα της λαϊκής οργής στο Ιράν, μετά τον άδικο θάνατο της Mαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη στην Τεχεράνη από την Αστυνομία Ηθών, «επειδή δεν είχε στερεώσει καλά το χιτζάμπ στο κεφάλι της».

Οι αρχές ανέφεραν ότι προχώρησαν στη σύλληψή της «επειδή το χιτζάμπ είχε φύγει από τη θέση του και φαίνονταν τα μαλλιά της»! Σε άρθρο του, ο βρετανικός Guardian τονίζει ότι η χώρα σείεται εδώ και τέσσερα εικοσιτετράωρα, από διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, ανθρώπων που καταγγέλλουν ότι η 22χρονη γυναίκα δολοφονήθηκε στη φυλακή μετά από φρικτά βασανιστήρια, στα οποία την υπέβαλαν αστυνομικοί.

Δίκυκλο της αστυνομίας έχει τυλιχτεί στις φλόγες κατά τη διάρκεια ταραχών στην Τεχεράνη

Στις διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από το Ιρανικό Κουρδιστάν, επειδή η Μαχσά ανήκε στην κουρδική μειονότητα, συμμετέχουν κυρίως γυναίκες, οι οποίες είναι οργισμένες.

Σε βίντεο που δημοσιεύει ο Guardian και άλλα ντοκουμέντα που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, φαίνονται εκατοντάδες γυναίκες να βγαίνουν στους δρόμους, να ανάβουν φωτιές, καίγοντας σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα χιτζάμπ τους και κόβοντας μπροστά στις κάμερες τα μαλλιά τους. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN σημειώνει ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 75 έχουν τραυματιστεί από πυρά της αστυνομίας.

Το κύμα οργής για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έφτασε και στην Ευρώπη. Μία γυναίκα στην Βερόνα της Ιταλίας έκοψε τα μαλλιά της σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Σε βίντεο που αναρτώνται στο Διαδίκτυο, φαίνεται ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν υδραντλίες και δακρυγόνα, προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Σε κάποια ντοκουμέντα που αναρτούν ιδιώτες στο Twitter διακρίνονται αστυνομικοί να χτυπούν βίαια με γκλομπ, γυναίκες που διαδηλώνουν ειρηνικά. Το επίσημο πρακτορείο IRNA μετέδωσε ότι ξέσπασαν «περιορισμένες» διαδηλώσεις σε κάποιες πόλεις επτά επαρχιών, αλλά διαλύθηκαν από την αστυνομία. Η ιρανική κρατική τηλεόραση υποστήριξε ότι ένας αριθμός διαδηλωτών έχει συλληφθεί, ωστόσο απέρριψε «τους ισχυρισμούς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «ότι σκοτώθηκαν άνθρωποι». Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι επικρίσεις για τον θάνατο της Αμινί, αφού εκείνη πρώτα έπεσε σε κώμα, είναι ευρείες, με το hashtag #MahsaAminii γραμμένο στα περσικά, να έχει πάνω από δύο εκατομμύρια αναφορές, στο Twitter.

Πώς έσβησε η Αμινί;

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η 22χρονη γυναίκα αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε σε αίθουσα αστυνομικού τμήματος, όπου κρατείτο με άλλες γυναίκες, οι οποίες είχαν συλληφθεί από την Αστυνομία Ηθών. Ο διοικητής της αστυνομίας της Τεχεράνης, Χοσεΐν Ραχίμι, χαρακτήρισε τον θάνατο της 22χρονης «ατυχές συμβάν», εκφράζοντας την ελπίδα να μην επαναληφθεί.

Ιρανική εφημερίδα με πρωτοσέλιδη φωτογραφία της Mαχσά Αμινί
Φονιάδες με στολή

Μετά την πάνδημη κηδεία της Μάσα στο ιρανικό Κουρδιστάν, ο αδελφός της, Κιάρας ονόματι, είπε στην Corriere della Sera ότι όλα έγιναν ξαφνικά: «Πήγαμε να δούμε συγγενείς μας στην Τεχεράνη. Μόλις βγήκαμε από το τρένο μας πλησίασαν κάποιοι φρουροί και αμέσως άρχισαν να τραβολογάνε την αδερφή μου. Τη φόρτωσαν σε ένα φορτηγό. Η Μάσα και φορούσε το πέπλο της και προσπάθησε να τους πει ότι είναι από το Κουρδιστάν, όμως δεν την άκουγαν.

»Αυτοί φώναξαν ότι την παίρνουν για να της δώσουν ‘‘ένα μάθημα ηθικής’’. Ειδοποίησα τους γονείς μου και όλοι μαζί πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα της ‘‘ηθικής’’. Μας είπαν ότι θα την απελευθέρωναν σε λίγες ώρες. Αλλά ξαφνικά ακούσαμε κραυγές. Χωροφύλακες έτρεξαν και μας επιτέθηκαν με ρόπαλα και δακρυγόνα. Πέντε λεπτά αργότερα ένα ασθενοφόρο έφυγε από το κτίριο. Μία γυναίκα μας είπε ότι κάποια σκοτώθηκε εκεί μέσα. Η μητέρα μου έδειξε τη φωτογραφία της Μάσα. Ενας από τους χωροφύλακες είπε ότι είχε λιποθυμήσει στην αγκαλιά του.

»Ετρεξα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί μάς είπαν ότι δεν υπήρχε τίποτα να κάνουμε. Μας είπαν ότι είχε πάθει έμφραγμα και παρ’ όλο που η καρδιά της χτυπούσε ακόμα, ο εγκέφαλός της δεν λειτουργούσε πια. Μου έδειξαν το σώμα της, που είχε μελανιές στο πρόσωπο. Δεν μου επέτρεψαν όμως να το φωτογραφίσω, και δεν ξέρω τον λόγο. Στη συνέχεια, δύο μέρες αργότερα, η αστυνομία ηθικής είπε ότι η αδερφή μου πέθανε από καρδιακή προσβολή. Αλλά ήταν υγιής, απολύτως υγιής και δεν έπασχε από καρδιά».

Κατηγορίες για βασανιστήρια

«Οι συνθήκες που οδήγησαν στον ύποπτο θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί κατά τη διάρκεια της κράτησής της, περιλαμβανομένων των κατηγοριών που έχουν διατυπωθεί για βασανιστήρια, θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας» υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

«Η αποκαλούμενη “Αστυνομία Ηθών” στην Τεχεράνη την είχε συλλάβει αυθαίρετα τρεις ημέρες πριν από τον θάνατό της, βάσει προσβλητικών, μεροληπτικών και ταπεινωτικών νόμων της χώρας για τη χρήση του χιτζάμπ και της μαντίλας» αναφέρουν ΜΚΟ. «Ολοι είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους και οι υπάλληλοι της αστυνομίας στο Ιράν θα πρέπει να λογοδοτήσουν».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν «ασυγχώρητο» τον θάνατο της Αμινί. «Θα εξακολουθούμε να θεωρούμε υπεύθυνους τους ιρανούς ηγέτες γι’ αυτού του είδους τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε στο Twitter ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Ο ιρανός δικηγόρος, Σαϊντ Ντεχγκάν χαρακτήρισε «δολοφονία» τον θάνατο της νεαρής γυναίκας, επισημαίνοντας ότι δέχθηκε ένα χτύπημα στο κεφάλι, το οποίο της προκάλεσε κάταγμα στο κρανίο.

Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, η εξουσία του οποίου ωστόσο υπάγεται στον Ανώτατο Θρησκευτικό Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ανέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών, την έρευνα για αυτή την υπόθεση. Παράλληλα, η δικαστική αρχή του Ιράν προχώρησε στη σύσταση ειδικής ομάδας για τη διερεύνηση του θανάτου της 22χρονης.

Οι γυναίκες στο Ιράν, όμως είναι οργισμένες. Βλέπουν ότι ζουν σε μία κοινωνία δύο ή και πολλών ταχυτήτων. Οι άνδρες δίπλα τους γίνονται πολιτικοί, ανώτεροι άρχοντες, γιατροί, δικηγόροι, αστροναύτες, αστυνομικοί έχοντας δικαίωμα στην αλόγιστη χρήση βίας, την ώρα που οι γυναίκες, οι μητέρες τους, οι αδερφές τους και οι κόρες τους, μπορεί να πέφτουν νεκρές, επειδή ένας άνδρας τις θεωρεί κτήμα του.

Παράλληλα, ο θάνατος της Αμινί έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα της Μέσης Ανατολής: την ώρα που οξύνεται η αντιπαράθεση για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας Ηθών, η οποία περιπολεί στους δρόμους του Ιράν, προκειμένου να βεβαιώνει την εφαρμογή των αυστηρών ενδυματολογικών οδηγιών και άλλων ισλαμικών κανόνων.

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, ο νόμος απαιτεί από όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας, να έχουν καλυμμένο το κεφάλι και τον λαιμό, όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, κρύβοντας τα μαλλιά τους. Ωστόσο, τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ολοένα και περισσότερες γυναίκες στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, αφήνουν επίτηδες τούφες μαλλιών, έξω από το μαντίλι τους.

Ο βίαιος, όπως πολλοί διαδηλωτές υποστηρίζουν, θάνατος της Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της, επισκιάζει με βεβαιότητα την ιστορική, πρώτη επίσκεψη του νέου προέδρου του Ιράν, Ραϊσί στη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Ο ίδιος θέλει να εκμεταλλευτεί την παρουσία του εκεί και να ρίξει τους προβολείς στις αμερικανικές κυρώσεις και τις επιπτώσεις τους στον λαό. Άλλωστε, στον κατάλογο των αμερικανικών κυρώσεων προσώπων, των οποίων η περιουσία στο εξωτερικό έχει παγώσει, βρίσκεται και ο ίδιος. Ωστόσο, το «φάντασμα» της 22χρονης κοπέλας που πλανάται πάνω από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μοιάζει να καλύπτει τα πάντα, οδηγώντας τη χώρα του πιο βαθιά στον «βάλτο» των δήθεν αξιών της ισλαμοσυντηρητικής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...