856
Ένας υπερορθόδοξος Εβραίος στέκεται βουβός μπροστά στο σημείο της καταστροφής | REUTERS/ Ronen Zvulun

Φρίκη: Τουλάχιστον 45 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε θρησκευτική γιορτή στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2021, 09:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/04/2021 17:59
Ένας υπερορθόδοξος Εβραίος στέκεται βουβός μπροστά στο σημείο της καταστροφής
|REUTERS/ Ronen Zvulun

Φρίκη: Τουλάχιστον 45 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε θρησκευτική γιορτή στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2021, 09:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/04/2021 17:59

Ένας εφιάλτης σε μια γιορτή. Στους 45 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από το τραγικότερο δυστύχημα των τελευταίων ετών στο Ισραήλ, όταν εκατοντάδες προσκυνητές ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια θρησκευτικής εορτής στον βορρά της χώρας το βράδυ της Πέμπτης.

Και όλα αυτά επειδή τέτοιες γιορτές μπόρεσαν να γίνουν χάρη στην εντυπωσιακή πρόοδο του Ισραήλ στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού…

Για «δυσβάσταχτη καταστροφή» έκανε λόγο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Οι σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια προσκυνήματος υπερορθόδοξων Εβραίων στο όρος Μερόν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σοκάρουν. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 45 άνθρωποι, όπως  ανέφεραν κέντρο άμεσης βοήθειας και πηγές προσκείμενες σε νοσοκομείο στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τουλάχιστον 150 είναι οι τραυματίες. Όμως ο αριθμός των θυμάτων πιθανολογείται ότι θα αυξηθεί.

Τα γυαλιά ενός θύματος, ό,τι απέμεινε από τη γιορτή Λαγκ Μπ’ομέρ (REUTERS/ Ronen Zvulun)

Όπως ανέφερε το Euronews, δεκάδες χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Όρος Μερόν, όπου βρίσκεται ο τάφος ενός ραβίνου του 2ου αιώνα, για την ετήσια γιορτή Λαγκ Μπ’ομέρ, για ολονύχτιες προσευχές, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια γύρω από φωτιές.

Τα εκστατικά πλήθη κατέκλυσαν τον χώρο παρά τις προειδοποιήσεις αξιωματούχων δημόσιας υγείας να αποφεύγονται οι συναθροίσεις εξαιτίας του κινδύνου μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως συνειδητοποίησαν πως άνθρωποι είχαν υποστεί ασφυξία ή είχαν ποδοπατηθεί μόνο όταν ένας από τους οργανωτές πήρε τηλεβόα και άρχισε να καλεί να αραιώσει αμέσως το πλήθος.

«Καταμετρήσαμε 38 νεκρούς επιτόπου, όμως έχουμε και άλλους (τραυματίες που κατέληξαν) σε νοσοκομείο», δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου άμεσης βοήθειας Magen David Adom (MDA, το ισραηλινό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού).

Από την πλευρά του το νοσοκομείο Ζιβ, ένα από αυτά στα οποία διακομίστηκαν δεκάδες από τα 100 και πλέον θύματα, ανέφερε πως καταμετρά έξι νεκρούς, ενώ αργότερα καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος. Κατά συνέπεια το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία ανέρχεται σε τουλάχιστον 45.

Αρχικά το MDA είχε κάνει λόγο περί κατάρρευσης κερκίδων στον χώρο. «Νομίζαμε πως ήταν συναγερμός για βόμβα, ότι εντοπίστηκε ύποπτο δέμα. Κανένας δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν αυτό εδώ. Η αγαλλίαση έγινε θρήνος, το λαμπερό φως έγινε βαθύ σκοτάδι», είπε ένας από τους προσκυνητές, ο Ιτζχάκ, στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Δίαυλος 12.

Ο εορτασμός στο Oρος Μερόν, στο ομώνυμο χωριό, ήταν μια από τις μεγαλύτερες μαζικές συναθροίσεις στο Ισραήλ αφότου ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. Επιτράπηκε να γίνει καθώς έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα, με πάνω από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, ή το 53% του πληθυσμού άνω των 20 ετών, να έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19.

Σωστικά συνεργεία μεταφέρουν σε σακούλα τη σορό ενός νεκρού (REUTERS/ Ronen Zvulun)

Η αστυνομία έκλεισε τον χώρο και διέταξε οι προσκυνητές να απομακρυνθούν αμέσως. Στρατιωτικά ελικόπτερα κινητοποιήθηκαν για την αεροδιακομιδή των τραυματιών σε νοσοκομεία.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν χαοτικές σκηνές, με αλλόφρονες πιστούς να προσπαθούν να περάσουν από μεταλλικούς φράκτες για να σωθούν και αστυνομικούς και τραυματιοφορείς να προσπαθούν να φθάσουν στους τραυματίες. Πτώματα κείτονται πάνω σε φορεία, καλυμμένα με κουβέρτες. Το σκοτάδι φώτιζαν οι φάροι δεκάδων ασθενοφόρων που μετέφεραν τραυματίες.

REUTERS/ Stringer
REUTERS/ David Cohen-JINIPIX)

Ο χώρος του τάφου του ραβίνου Σιμόν Μπαρ Γιοχάι θεωρείται από τους ιερότερους τόπους των Εβραίων.

Η γιορτή Λαγκ Μπ’ομέρ εν μέρει τιμά το τέλος μιας φονικής επιδημίας που είχε αποδεκατίσει τους μαθητές ταλμουδικού ιεροδιδασκαλείου της αρχαιότητας. Φέτος, οι αρχές είχαν επιτρέψει να πάνε στο Όρος Μερόν ως και 10.000 άνθρωποι, αλλά πάνω από 650 μισθωμένα λεωφορεία μετέφεραν από όλη τη χώρα προσκυνητές εκεί, με άλλα λόγια συγκεντρώθηκαν πάνω από 30.000 άνθρωποι. Ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ εκτίμησαν πως στον χώρο βρίσκονταν ως και 100.000 πιστοί.

Το 2019, έναν χρόνο πριν από την πανδημία, συνέρρευσαν για το ετήσιο προσκύνημα εκεί 250.000 άνθρωποι.

«Οι σκέψεις μας είναι με τον ισραηλινό λαό που θρηνεί για την ανείπωτη τραγωδία στο Όρος Μερόν» στο βόρειο Ισραήλ, όπου τουλάχιστον 44 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο σε γιγαντιαίο ποδοπάτημα στη διάρκεια ολονύχτιας θρησκευτικής γιορτής, αναφέρει σε ανάρτηση στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, στο ΥΠΕΞ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν οικείους τους και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη: «Οι σκέψεις μας σήμερα είναι με τον λαό του Ισραήλ»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση στα αγγλικά στο Twitter εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την τραγωδία σε θρησκευτική τελετή στο Όρος Μερόν στο Ισραήλ.

«Οι σκέψεις μας σήμερα είναι με τον λαό του Ισραήλ. Εκ μέρους του λαού της Ελλάδας, θα ήθελα να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων του τραγικού ατυχήματος στο#MountMeron. Σας ευχόμαστε θάρρος και δύναμη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...