460
Ο Μπόρις Ρομαντσένκο μπροστά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με τη στολή που φορούσε ως φυλακισμένος | Buchenwald and Mittelbau-Dora Memorials Foundation

Φρίκη στο Χάρκοβο: Επέζησε στο Ολοκαύτωμα και σκοτώθηκε από τις οβίδες του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 08:50
Ο Μπόρις Ρομαντσένκο μπροστά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με τη στολή που φορούσε ως φυλακισμένος
|Buchenwald and Mittelbau-Dora Memorials Foundation

Φρίκη στο Χάρκοβο: Επέζησε στο Ολοκαύτωμα και σκοτώθηκε από τις οβίδες του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 08:50

Βγήκε ζωντανός από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ. Και το Ντόρα-Μίτελμπαου. Και το Μπέργκεν-Μπέλσεν.

Oμως την Παρασκευή, ο Μπόρις Ρομαντσένκο, 96 ετών, επιζών του Ολοκαυτώματος, δεν τα κατάφερε όταν η πολυκατοικία όπου έμενε, στο Χάρκοβο, χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό.

«Προς μεγάλη μας φρίκη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Μπόρις Ρομαντσένκο στον πόλεμο στην Ουκρανία», ανακοίνωσε το Ιδρυμα Μνήμης του Μπούχενβαλντ, εξηγώντας πώς ενημερώθηκε από την εγγονή του.

Η πολυκατοικία όπου ζούσε «χτυπήθηκε από οβίδες και πήρε φωτιά», διευκρίνισε. «Το διαμέρισμά του κάηκε», συνέχισε το ίδρυμα, εκφράζοντας το πένθος του για τον θάνατο αυτού «του στενού φίλου».

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας βομβαρδίζεται από το ρωσικό πυροβολικό σχεδόν αδιαλείπτως από την έναρξη την 24η Φεβρουαρίου της ρωσικής εισβολής, που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Κάθε μέρα αυτού του πολέμου γίνεται πιο προφανές τι σημαίνει “αποναζιστικοποίηση” για αυτούς», για τον ρώσο πρόεδρο και τον ρωσικό στρατό, στηλίτευσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο Πούτιν πέτυχε αυτό που δεν είχε καταφέρει ούτε ο Χίτλερ», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας.

Ποιος ήταν ο Ρομαντσένκο

Ο Μπόρις Ρομαντσένκο γεννήθηκε την 20ή Ιανουαρίου 1926 στο Μποντάρι, κοντά στη Σούμι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος μνήμης του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, κοντά στη Βαϊμάρη.

Μεταφέρθηκε στο Ντόρτμουντ το 1942, στα 16 του χρόνια, για να εργαστεί καταναγκαστικά σε ορυχείο. Επειτα από ανεπιτυχή απόπειρα να δραπετεύσει, τον έστειλαν στο στρατόπεδο Μπούχενβαλντ το 1943.

Ο Μπόρις Ρομαντσένκο διαβάζει τον όρκο των επιζώντων του Ολοκαυτώματος σε τελετή μνήμης, το 2015

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μπούχενβαλντ πέθαναν πάνω από 53.000 άνθρωποι στα χέρια των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατόπιν μετήχθη στο Πεενεμούντε, στο νησί Ούζεντομ, στη Βαλτική Θάλασσα, όπου εργάστηκε καταναγκαστικά στο πρόγραμμα κατασκευής των πυραύλων V2 των Ναζί, ενώ κρατήθηκε επίσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Ντόρα-Μίτελμπαου και Μπέργκεν-Μπέλσεν.

«Ο φρικιαστικός θάνατος του Μπόρις Ρομαντσένκο δείχνει πόσο μεγάλη απειλή είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία για τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος», που υπολογίζεται σήμερα ότι είναι περίπου 42.000, σημείωσε το ίδρυμα.

Ο άλλοτε κρατούμενος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης διετέλεσε αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μπούχενβαλντ-Ντόρα στην Ουκρανία και αφιερώθηκε στη λεπτομερή καταγραφή των ναζιστικών εγκλημάτων.

Προτού επιστρέψει στην Ουκρανία, υπηρέτησε για χρόνια στον σοβιετικό στρατό, σταθμεύοντας στην πάλαι ποτέ Ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με την οργάνωση Maximilian Kolbe, που είναι αφιερωμένη στην υλική και ψυχολογική υποστήριξη των επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

Η οργάνωση βρισκόταν σε επαφή για χρόνια με τον Ρομαντσένκο, που ήταν άρρωστος και δυσκολευόταν ακόμα και να βγει από το διαμέρισμα όπου ζούσε μόνος, στον όγδοο όροφο της πολυκατοικίας στο Χάρκοβο, που βομβαρδίστηκε την Παρασκευή, εξήγησε συνεργάτιδά της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το 2015, σε εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου του Μπούχενβαλντ, ο Μπόρις Ρομαντσένκο απήγγειλε, θυμίζει το Ιδρυμα Μνήμης, τον όρκο των επιζώντων του ναζιστικού στρατοπέδου: «Το ιδανικό μας είναι η οικοδόμηση ενός νέου κόσμου ειρήνης και ελευθερίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News